vatrogasne mjere

Englezi su spas od propasti pronašli u novcu od televizijskih prava, a pregovori s igračima se nastavljaju na razini klubova

11.04.2020 u 09:11

Bionic
Reading

Klubovi Premier lige protiv nelikvidnosti se bore ranijom podjelom dijela novca od televizijskih prava. Klubovi nastavljaju pregovore s igračima oko smanjenja plaća, no izgleda da će se pregovori, umjesto na razini Lige, nastaviti posebno za svaki klub...

Financijski problemi nogometnih klubova zbog pandemije koronavirusa se nastavljaju. Kako bi ublažili probleme s iznenada presušenim dotokom novca premierligaši su, prema pisanju Guardiana, odlučili unaprijed podijeliti dio prihoda od TV prava. To je samo jedna od 'vatrogasnih' mjera koje bi trebale barem donekle 'pokrpati' rupe u klupskim proračunima, a neke bi i doslovno trebale spasiti od bankrota.

Podsjetimo, među sudionicima Premier lige novac od TV prava dijeli se po pet kriterija. Po njih tri - osnovnim uplatama, međunarodnim TV pravima i komercijalnim prihodima Lige - svi sudionici dobivaju jednak iznos. Novac iz ostale dvije kategorije dijeli se prema tome koliko je neki klub često bio uživo na TV-u (Facility Fees), odnosno završnom plasmanu (Merit Payment).

Prošle sezone na TV-u je najviše bio Liverpool, pa je i dobio najviše novca iz tog izvora. Prvak Manchester City je dobio najveću nagradu za plasman, a nagrade su zatim padale za otprilike dva milijuna funti za svake niže mjesto do dna ljestvice.

Novac iz zadnje dvije kategorije dijeli se na kraju sezone, no sada će klubovi dobiti dio tog novca unaprijed. Nagrade za rezultat dijelit će se prema trenutnom stanju na ljestvici, dok će se novac od prijenosa uživo klubovima dijeliti prema sadašnjem stanju i prema procjeni koliko bi koji od njih bio na TV-u do kraja sezone.

Budući da će Liga, ako se prvenstvo ne nastavi, morati vratiti dio novca nositeljima TV prava, klubovi će sada dobiti samo dio sredstava koje bi ih inače očekivale na kraju sezone. Liga je u međuvremenu Skyu i BT Sportu osigurala češći pristup igračima i trenerima kako bi barem djelomično popunili programske, i prihodske, rupe.

>> Detalji neviđene krize koja je uzdrmala engleski nogomet; Daniel Levy rekao veliku istinu o propasti, a počeo je i pritisak političara na skupo plaćene igrače

Premda je Liga, kako smo već pisali, pokušala dogovoriti opći sporazum s igračima o odgodi i smanjenju plaća, igrači i uprave sada se dogovaraju na razini klubova. Igrači Southamptona pristali su na odgodu primanja 10 posto plaće za sljedeća tri mjeseca. Prema izjavama iz kluba, to će im omogućiti da u klubu zadrže sve zaposlenike do kraja lipnja. Na odgodu dijela plaće za vrijeme trajanja prekida danas su pristali i igrači West Hama, dok su neki članovi uprave pristali na 30 posto niži plaću, kako bi zadržali ostale zaposlenike. Situacija je znatno mirnija u susjednom Chelseaju, gdje je Roman Abramovič zagarantirao zaposlenicima punu plaću, a barem zasad se ne govori o smanjenju plaće igračima.

Za rasplet u ostalim klubovima morat ćemo još pričekati.