KAKVA DRAMA

Englezi se provukli, Slovenija u suzama

23.06.2010 u 17:56

Bionic
Reading

U trećem kolu skupine C Engleska je sa 1:0 svladala Sloveniju i plasirala se u osminu finala. Našim susjedima to nije uspjelo, jer je SAD u drugoj utakmici u sudačkoj nadoknadi srušio Alžir sa 1:0 pa su ih bodovno i Amerikanci pretekli na ljestvici

Engleska i dalje živi san o naslovu svjetskog prvaka. Capellova družina izdržala je pritisak medija koji su je razapinjali nakon dva kola i u pravo vrijeme je podigla igru na višu razinu. Nije Gordi Albion pružio predstavu za pamćenje, ali je odigrao dovoljno dobro da dođe do prvog trijumfa u JAR-u. Tako se ipak nisu ponovile 1950. i 1958. kada Englezi na natjecanju nisu prošli skupinu.

U utakmicu naši susjedi nisu ušli impresionirano. Englezi u prvih 15 minuta nisu imali ideju kako probiti čvrstu obranu 'fantja' koji su nekoliko puta i pritisnuli 'Otočane' na njihovoj polovici. No koncentracija izabranika Keka je popustila u 23. minuti. Milner je probio desnu stranu, ubacio, Šuler je zakasnio, a Defoe s nekoliko metara probio Handanoviča. Od toga trenutka Slovenija je bila u panici, a Capellova družina krenula je po drugi gol. On se ipak nije dogodio, a za to najveće zasluge je imala slovenska 'jedinica' koja je skinula udarce Defoea i Gerrarda. Što se tiče Slovenaca, njihova najbolja situacija dogodila se u 21. minuti, ali nakon udarca Novakoviča i gužve u kaznenom prostoru, James je obranio.

Nastavak je nakon prvog poluvremena bio je ključan naletima Engleza, ali Defoe, Terry i Rooney položili su 'oružje' pred odličnim Handanovičem i vratnicom. Sreća je okrenula leđa Gordom Albionu. Ipak, kazna nije stigla, a Slovenija će posebno pamtiti 68. minutu kada je u istom napadu pokušavao Novakovič pa Dedič (engleski braniči su u padu blokirali), a zatim je odbijenu loptu usamljeni Birsa poslao pored gola.

Zadnjih 15-ak minuta prošlo je u opreznoj igri Engleza koji su sve više pazili da ne prime slučajni pogodak koji bi ih izbacio, a Slovenci nisu imali moći da barem jednom probiju sigurnog Jamesa. Engleski navijači, koji su okupirali tribine, drhtali su do posljednje sekunde.

Slovenija je na kraju napustila travnjak u suzama, jer su Amerikanci u sudačkoj nadoknadi preko Donovana svladali Alžir i tako umjesto Slovenije otišli u nokaut fazu.

SLOVENIJA - ENGLESKA 0:1 (0:1)
PORT ELIZABETH;. Stadion Nelsona Mandele, gledatelja 38.000; Sudac Stark (Njemačka)

Strijelac: 0:1 Defoe (23)

Slovenija: Handanovič - Brečko, Šuler, Cesar, Jokič - Birsa, Koren, Radosavljevič, Kirm (od 79. Matavž) - Ljubijankič (od 62. Dedič), Novakovič
Engleska: James - Johnson, Upson, Terry, A. Cole - Gerrard, Lampard, Barry, Milner - Defoe (od 85. Heskey), Rooney (od 72. J. Cole)

Gol odluke