HOĆE LI SE IKADA VRATITI?

Englezi opjevali svoju nogometnu nemoć

09.06.2010 u 07:40

Bionic
Reading

'Suza za heroje u sivom, nemamo planova za finalni dan. Ostani u krevetu, odlutaj…', riječi su sasvim netipične himne kojom Englezi pokušavaju izazvati nogometnu sreću. Za sada im baš ne uspijeva

Svako veliko nogometno natjecanje u zadnje vrijeme ima svoju himnu, ali obično su to pjesmuljci u izvedbama napirlitanih zvijezda koje imaju slabe dodirne točke s nogometom. Iznimka su, naravno, Englezi.

Posao je dobila liverpulska grupa The Lihtning Seeds, a radni naslov bio je 'The three lions', prema grbu saveza i reprezentacije. Ipak, široj javnosti je poznata pod nazivom 'Football's coming home'.

Napravljena je uoči Eura 1996. kada su Englezi slavili 30. obljetnicu svog jedinog penjanja na svjetski tron. U međuvremenu su gutali gorke pilule, a najbliže svetom gralu došli su šest godina ranije kada su u Italiji izgubili u polufinalu od Njemačke. Presudili su im, naravno, penali.

U originalnoj verziji pjesme podsjećaju se na majstorije Gascoignea i Shearera te požrtvovnost Pearcea i Paula Incea. I naravno, ponovno neutješni tonovi na kraju. Kroz refren podsjećaju da se nogomet vraća u domovinu, ali i tamo ih je čekala jednaka sudbina. Opet Nijemci, opet polufinale, opet penali… opet tuga. Pjesma je dobila još tri obrade prije svakog novog SP-a, a najnovija je došla prošlog mjeseca.

Ipak, original je, kao i u najvećem broju slučajeva, ostao nenadmašen.

Još nisu izazvali sreću