VEĆ U NOVOJ SEZONI

Englezi brži od Blattera - uvode 'oko sokolovo'

15.03.2011 u 09:53

Bionic
Reading

Iako su greške nogometnih sudaca ponekad vrlo konkretne, samim time i presudne, Fifa kao krovna svjetska nogometna federacija još je uvijek u fazi razmišljanja hoće li i kako spriječiti takve propuste

No zato u engleskom Premeirshipu ne žele da 'slučajna' pogreška suca nekome uskrati sreću, zadovoljstvo i rezultat te će od iduće sezone u golovima biti postavljena kamera koja će otkloniti sumnje. Očito su potaknuti i velikim sudačkim previdom na prošlogodišnjem SP-u u Južnoafričkoj Republici, kada nije priznat regularan pogodak Franka Lamparda.

Osnivač kompanije čiji se sustav 'oko sokolovo' već koristi u tenisu i kriketu, Paul Hawkins, smatra da će ideja zaživjeti, i to nakon što je predstavi čelnicima Fife.

'Najprije moramo odabrati stadion na kojem ćemo testirati sustav. Onda moramo provjeriti što se točno traži od informacija koje možemo pružiti. Pretpostavljam da će ugovorom biti predviđeno da ne objavljujemo javno naše rezultate da ne bismo rušili autoritet sudaca kod problematičnih pogodaka. Naša tehnologija neće služiti za dokazivanje sudačkih pogrešaka, već da im pomognu da njihove odluke bude točne i sportske', rekao je Hawkins.