ZANIMLJIVOSTI SP-a

'Elf' prvi pobijedio nakon jedanaesteraca

31.05.2010 u 14:34

Bionic
Reading

Znate li tko je dominirao svjetskim prvenstvima od 1958. i 1994? Kada su prvi puta igrači na prvenstvima nosili dresove s brojevima te kada je prvi puta pitanje pobjednika odlučeno jedanaestercima? Probajte otkriti

Na dva svjetska prvenstva, onom 1985. i 1994. godine, među četiri najbolje reprezentacije svijeta našle su se tri europske momčadi, no nijedna nije uspjela osvojiti naslov. Usprkos njihovoj dominaciji oba puta su pehar najboljoj reprezentaciji svijeta dizali Brazilci.

Danas je nepojmljivo da nogometaši na svojim dresovima ne nose broj, a već je i uobičajena praksa da iznad broja nose i svoje prezime. No, to nekad nije bio slučaj. Na Svjetskom prvenstvu 1938. u Francuskoj po prvi puta su igrači nosili brojeve na leđima, što je za ono vrijeme bila prava revolucija.

Relativno novije doba donosi još jedan povijesni trenutak kada se govori o svjetskim prvenstvima. Na natjecanju koje je 1982. održano u Španjolskoj gledatelji su po prvi puta mogli vidjeti utakmicu u kojoj se pitanje pobjednika odlučivalo jedanaestercima. Zapadna Njemačka pobijedila je Francusku 5:4.

Zapadna Njemačka bolje od Francuske nakon jedanaesteraca