Uvod u električne bicikle

Električni bicikli – vožnja kroz osnovne pojmove

17.11.2020 u 14:47

Bionic
Reading

Tehnologija nam je posljednjih desetljeća znatno poboljšala život i unaprijedila gotovo sve njegove aspekte, a izvrstan primjer je naš voljeni bicikl. Jednostavno prijevozno sredstvo i sportski rekvizit toliko prihvaćen kroz sve generacije i regije svijeta da njegov nestanak nije došao u obzir, već samo nadogradnja u kojoj je od običnog postao električni

Električni bicikl predstavlja najveće prihvaćanje “zelenog” prijevoza u proteklom desetljeću. To je trenutno jedan od najpovoljnijih, energetski učinkovitijih prijevoza bez direktne emisija štetnih plinova. Do cilja dolazimo brže, a i u boljem izdanju. “Biciklizam je već bio zelen”, možete reći, ali dodatak elektro motora je dodatna prednost koja ga približava novim skupinama korisnika i širi mu primjenjivost.

Pedal Electric Cycle - Pedelec

Ime E-bike označava sve dvokotače koji upotrebljavaju neku vrstu elektro pogona, bez obzira pedalirali ili ne. Koristi punjive baterije koje vas mogu pogoniti i do 45 km/h, što je mnogo brže nego što bi većina ljudi vozila svoj bicikl i zapravo se radi o motoru a ne biciklu.

Za tako brze i snažne električne motore ipak ne vrijede biciklistička pravila, dozvole i staze pa ćemo se nadalje u ovom članku koncentrirati na podvrstu zvanu Pedelec ili Pedal Electric Cycle, na koji najčešće i mislimo kada spomenemo električni bicikl. Elektromotor vam ovdje pomaže okretati pedale i potpomaže vožnju do 25km/h. Bicikl možete voziti i brže, ali u tom slučaju bez pomoći motora.

Ovaj električni bicikl je uzeo ono najbolje od oba svijeta pa i dalje pruža tjelesne i zdravstvene prednosti kretanja, boravka na otvorenom te mogućnost korištenje postojeće regulative i infrastrukture, ali vam sada može pomoći u teškom usponu, omogućiti vožnju bez znojenja na osobito vruć dan ili poslužiti kao predah od pedaliranja na dugim stazama; energetski je učinkovit i ne stvara direktne emisije štetnih plinova.

Pravila i propisi

Za električni bicikl Pedelec vam neće trebati dozvola niti ga je potrebno registrirati. Vrijede ista pravila kao i za klasične bicikle – vožnja označenim biciklističkim stazama, a tamo gdje ih nema, uz krajnji desni rub ceste. Ukoliko pak razmišljate o snažnijem električnom motoru koji se može voziti bez pedaliranja, s limitom maksimalne brzine višim od 25km/h, znajte da oni podliježu drugim propisima i zakonima te se svrstavaju u kategoriju mopeda.

Proizvođači i prodajna mjesta

Tržište električnih bicikala se već nekoliko godina rapidno razvija pa ih tako danas možete kupiti u svim trgovinama klasičnih bicikala, među kojima su najzastupljenije marke: KTM, Benger, Kettler, X-fact…

Baterija

Udaljenost koju možete preći može varirati od 20km do 100km, u zavisnosti od proizvođača, brzine kretanja, konfiguraciji staze, težine vozača pa i vanjske temperature. Za punjenje ispražnjene baterije trebat će vam u prosjeku 3 sata.

Cijena

I na tržištu električnih bicikala načelno vrijedi  pravilo: viši cjenovni rang – veća kvaliteta. Za osnovni model ćete morati odvojiti oko 10.000 kn. Ukoliko želite naprednije varijante s produženim trajanjem baterije, većim dometom vožnje i sofisticiranijom izvedbom morat ćete izdvojiti i dvostruko više. Obzirom da je kupnja e-bicikla dugoročna investicija, isplati se uložiti nešto više kako bi što ugodnije i duže uživali u bezbrižnoj vožnji.

Održavanje

Osnovno održavanje se ne razlikuje puno od postupka s „klasičnim“ biciklima – oprati s vremena na vrijeme, podmazati lanac te provjeriti i očistiti kočnice. Svakako predlažemo redoviti godišnji servis kako bi se spriječili i izbjegli eventualni mehanički kvarovi koji se mogu desiti kao i kod svakog klasičnog bicikla. Kvarovi električnog sustava su dosta rijetki i proizvođači najčešće nude 2 godine garancije, a ni nakon tog perioda kvarovi, prema dosadašnjim iskustvima vozača, nisu česti. Pri kupnji svakako vodite računa da odaberete proizvođača koji ima lokalno zastupništvo kako bi eventualan kvar riješili što mirnije i bezbolnije.

Pametna tehnologija za unaprjeđivanje vaših aktivnosti

Huawei Watch GT 2 Pro je idealan suputnik za velike avanture i svakodnevne treninge. Pruža sveobuhvatne podatke kao što su broj otkucaja srca, prosječna brzina, maksimalni nagib, staza i udaljenost. Osim toga, također možete primati glasovna upozorenja ako bilo koji podatak premaši uobičajenu razinu.

Revolucionarna značajka Route Back bilježi vašu rutu putovanja i koristi GPS za preciznije označavanje položaja. Kad je GPS signal preslab, šalje upozorenja. U tim okolnostima i dalje možete koristiti snimljenu rutu putovanja za provjeru u stvarnom vremenu i pronaći put natrag. Do 2 tjedna trajanja baterije pruža dodatnu dozu sigurnosti i kontinuirano napajanje za vaše aktivnosti. Ako se njima bavite na otvorenom znate da nagla promjena tlaka zraka uvijek dolazi s jakim vremenskim neprilikama. U sat ugrađeni barometar nadmorske visine otkriva promjenu tlaka zraka u stvarnom vremenu kako bi vam pružio podsjetnike i kako biste uvijek mogli biti spremni za svoja putovanja i avanture na otvorenom.

Huawei Watch GT 2 Pro posjeduje automatsko prepoznavanje vježbe pa se možete jednostavno baviti svojim uobičajenim treningom i sat će ga automatski prepoznati, a zatim krenite pratiti aktivnost jednim dodirom. Sat prikuplja statistiku i savjetuje vam čak i vrijeme potrebno za oporavak. I dok spavate, sat nadgleda vaš puls, analizira vaše disanje i daje rezultat o vašoj ukupnoj kvaliteti spavanja, a istovremeno pruža prijedloge za bolji odmor.

Može poslužiti i kao daljinski upravljač za kameru, a preko sata možete primiti, odbiti ili utišati poziv i provjeravati povijest poziva izravno na satu putem Bluetooth veze s telefonom.

Napravljen je od safirnog stakla i otporan je na ogrebotine, a neprimjetno se spaja s titanijskim kućištem za lagan i čvrst dizajn. Lice sata nudi 200 izbora, pa ga uvijek možete prilagoditi svom stilu i raspoloženju.