OTVORIO DUŠU ZA BBC

Eduardo: Povratak u London bit će pun emocija

18.10.2010 u 15:09

Bionic
Reading

Eduardo se vraća na Emirates, ali ovoga puta neće biti u dresu Arsenala, već će stajati na suprotnoj strani, Šahtarovoj, koji također ima šest bodova nakon dva kola Lige prvaka. Ugledni BBC posvetio je velik prostor golgeteru koji je u tri godine osvojio srca navijača 'topnika' i koji će ga nesumnjivo u utorak pozdraviti toplim pljeskom

BBC u svojem uvodu podsjeća na događaj koji će ostati neizostavan dio kada se bude pričalo o Eduardovoj karijeri. U veljači 2008. Birminghamov 'mesar' Martin Taylor slomio je nogu hrvatskom reprezentativcu i uslijedila je jednogodišnja stanka.

Novinar piše da se Edurado vratio nakon strašnog prijeloma i da je tako na jedan način trajno osigurao mjesto u srcima Arsenalovih navijača. No put ga je odnio prema Šahtaru, a samo tri mjeseca kasnije Eduardo će biti jedna od najvećih ukrajinskih prijetnji za gol londonskog premierligaša.

'Mislim da će to biti trenutak pun emocija. Još nisam igrao protiv jednog od svojih bivših klubova, a i nisam očekivao da ću se tako brzo susresti s Arsenalom. Prije tri mjeseca trenirao sam s Arsenalovim igračima, prijateljima, a sada sam na drugoj strani. Za mene će ta situacija biti jako, jako čudna, ali ja sam profesionalac', rekao je bivši napadač Dinama.

BBC smatra da Eduardo neće imati problema s prilagodbom u Šahtaru, ne samo zato jer se u momčadi nalazi šest Brazilaca i kapetan hrvatske reprezentacije Darijo Srna, nego i zbog načina igre.

'U tom dijelu Europe zovu nas 'mali Arsenal'. Mi nismo Arsenal, jer je on jedan od najboljih klubova na svijetu, ali imamo jako dobru ekipu i pokušavamo igrati kao Arsenal. Držimo loptu na zemlji i igramo lijep nogomet', rekao je Eduardo kojeg trener Mircela Lucescu još nije pitao za savjet o toj utakmici.

'Još nije i ne znam hoće li uopće. Arsenal je favorit, uvijek će biti, ali ako ostanemo čvrsti, možemo napraviti iznenađenje i uzeti bod', kazao je Eduardo, dodajući da je u boljoj formi nego prije godinu dana, što su uvidjeli i u hrvatskom stručnom stožeru te pohvalili njegov napredak.

Novinara je zanimalo kako Eduardo gleda na kontroverznu izjavu Fulhamovog veznjaka Dannyja Murphyja koji je priznao da neki treneri šalju na travnjak 'nabrijane' igrače i da su ozljede neizostavne.

'Ove godine dosta igrača u Engleskoj ima problema s ozljedama. Ako trener kaže igračima da čine prekršaje, oni će činiti prekršaje. Ako drugi treneri, poput Wengera, kažu da igrate nogomet, igrači će raditi to', rekao je hrvatski reprezentativac te dodao:

'Ako je istina to što je rekao Murphy, onda to nije pošteno. Navijači dolaze na stadion gledati dobar nogomet, a ne borbu.'

I za kraj o mogućem povratku na Otok.

'U ovom trenutku sam u Šahtaru i želim ostaviti trag u njemu. Blizu sam 28. godini i mislim da će biti teško vratiti se u Premiership, ali nikad se ne zna. Možda jednog dana.'

Eduardovi dani u Arsenalu