PRIZNANJE MOO-A I IAKS-A

Dvorana Bale među najboljim sportskim objektima

29.10.2009 u 14:19

Bionic
Reading

Na ceremoniji svečane dodjele medalja najboljim svjetskim sportskim objektima, u srijedu je u Kölnu svečano uručena brončana medalja predstavnicima Studija 3LHD za Sportsku dvoranu Bale u istarskom gradiću Bale

Međunarodni olimpijski odbor (MOO) i Međunarodna udruga za sportske i rekreacijske objekte (IAKS) te Međunarodni paraolimpijski odbor (MPO) bijenalno dodjeljuju IOC/IAKS Award najboljim arhitektonskim ostvarenjima objekata namijenjenih sportu i rekreaciji, odnosno IPC/ IAKS Distinction Award, nagradu za projekte koji su posebno prilagođeni sportašima i gledateljima s invaliditetom. U 20 godina dugoj tradiciji nagrada IOC i IAKS, ovogodišnja je bila rekordna po broju prijava - 117 arhitektonskih ostvarenja iz 26 zemalja. Zlatom je nagrađeno sedam projekata, srebrom devet, a broncom osam, te su posebno priznanje primila još četiri projekta, dok je glavnim nagradama od 54 prijavljena rada nagrađeno 10. Najviše nagrada osvojila su olimpijska borilišta izgrađena za potrebe OI Peking 2008, olimpijski stadion Ptičje gnijezdo, teniski centar i centar za vodene sportove Vodena kocka, pa je Kina proglašena ukupnim pobjednikom.

Predsjednik HOO-a Zlatko Mateša istaknuo je Sportsku dvoranu u Balama, koja je stajala sedam milijuna kuna, kao svjetski primjer sportske gradnje, napravljene u zajedništvu arhitekture, umjetnosti i sporta te u suživotu s tradicionalnim i suvremenim.

Sportska dvorana u Balama, izgrađena u istarskom gradiću sa 1.000 stanovnika, zbog svoje je specifične uklopljenosti u postojeći okoliš i izuzetne uloge koju ima za lokalnu zajednicu već osvojila niz međunarodnih i domaćih arhitektonskih priznanja, uključujući i nagradu na Svjetskom festivalu arhitekture u Barceloni WAF 2008, a sada je primila nagradu od jedine međunarodne institucije koja nagrađuje isključivo sportske objekte.

3LHD je osim te sportske dvorane projektirao splitsku Spaladium Arenu, riječki Centar Zamet te nedavno otvoren Zagrebački plesni centar, a skoru realizaciju očekuju hotel Lone u Rovinju, Autobusni kolodvor u Rijeci te poslovni projekti u Zagrebu i Splitu.