NBA DOIGRAVANJE

Durant spasio Oklahomu, šok u Chicagu zbog teške ozlijede Rosea

29.04.2012 u 09:59

Bionic
Reading

U noći sa subote na nedjelju odigrane su prve utakmice NBA doigravanja. U derbiju večeri Oklahoma je u posljednjim sekundama košem Duranta slavila protiv Dallasa. Chicago Bullsi pobijedili su uvjerljivo Philadelphiju, ali je utakmicu obilježila teška ozljeda Derricka Rosea. Miami je na svom parketu rasturio New York.

Aktualni prvaci NBA lige, košarkaši Dallas Mavericksa, prokockali su veliko vodstvo u prvoj utakmici prvog kruga doigravanja Zapadne konferencije protiv Oklahome City Thundera. Vodio je Dallas veći dio utakmice u Oklahomi, ali je u posljednje dvije i pol minute u potpunosti zakazao u obrani i dopustio Thunderu da postigne čak 12 poena. Tragičarem susreta pokazao se Nijemac Dirk Nowitzki koji je, unatoč 25 postignutih koševa, izgubio dvije lopte u posljednja tri napada Mavericksa na utakmici, te napravio prekršaj na Ibaki kojim je Španjolac zabio za dva plus jedan.

Dvije minute i 30 sekundi prije kraja utakmice Dallas je imao prednost 94-87. Međutim, Thunder se serijom 7:0 Kevina Duranta (četiri koša) i Ibake (3) vratio do izjednačenja, pa čak i poveo spomenutim košem i dodatnim slobodnim bacanjem Ibake (97:96). Mavericksi su u idućem napadu, devet sekundi prije kraja, preuzeli vodstvo zahvaljujući dvama slobodnim bacanjima Nowitzkog, ali je tada na scenu stupio Durant

Nakon kratkog time-outa, Durant je dobio loptu u svoje ruke, othrvao je gotovo savršenoj obrani Shawna Mariona, te sa pozicije slobodnog bacanja pogodio težak šut preko njega i još jednog igrača Mavericksa. Lopta je najprije odsjela na obruču, ali je iz drugog pokušaja ipak prošla kroz mrežicu za konačnih 99:98 i uveselila 18.203 gledatelja u Chesapeake Energy Areni. Dallas je ostao bez ijedne minute predaha pa u sekundu i pol, koliko je ostalo do kraja, nije uspio ni zapucati prema košu.

Kod Thundera je najefikasniji s 28 koševa bio Russell Westbrook, dok je Durant zabio 25, ali je za to potrošio čak 27 lopti. Kod Mavericksa je Nowitki postigao 25 poena, uz šest skokova i pet asistencija.

Druga utakmica igra se u ponedjeljak, također u Oklahomi.

Dallas nije uspio šokirati drugopostavljeni Thunder na Zapadu, ali je zato Orlando Magic to uspio protiv treće najbolje momčadi Istoka nakon regularnog dijela sezone – Indiane.

Iako igraju bez svog najboljeg igrača, Dwighta Howarda, košarkaši Magica su čvrstom obranom i serijom 9:0 u posljednje četiri minute utakmice šokirali Pacerse koji su u ovaj susret ušli kao veliki favoriti. Na kraju je Orlando slavio 81:77.

Jason Richardson i Jameer Nelson postigli su po 17 koševa za Magic, dok je s druge strane David West zabio 19, a Danny Granger 17. Istaknimo i učinak centra Pacersa, Royja Hibberta, koji je uz osam poena imao i 13 skokova, te devet blokada.

Druga utakmica također je na rasporedu u ponedjeljak u Indianapolisu.

Chicago je slavio protiv 76ersa 130:91, ali je zato izgubio Rosea,a sa njime i sve šanse za osvajanje naslova . Minutu i 20 sekundi prije kraja prilikom jednog doskoka najbolji košarkaš Chicaga Derrick Roseozlijedio je lijevo koljeno te je uz bolnu grimasu iznesen s terena.

U trenucima kada je pobjednik već bio odlučen Rose se prilikom jednog ulaza predomislio te pokušao pronaći nekog od suigrača. Krivo je doskočio i uz bolan jauk pao na parket držeći se za lijevo koljeno. Medicinska ekipa odmah je utrčala na teren, a nedugo potom najboljeg strijelca Bullsa iznijeli su s terena.

Nedugo nakon završetka utakmice klub je objavio tužnu vijest za sve ljubitelje košarke da je sezona za prošlogodišnjeg najkorisnijeg igrača regularnog dijela NBA lige - završena.

Rose će ujedno propustiti i predstojeće Olimpijske igre u Londonu.

Inače, domaća je momčad od samog početka kontrolirala zbivanja na parketu predvođena Roseom koji je ponovo igrao kao MVP. Susret je završio s jednim skokom i jednom asistencijom manje od triple-double učinka.

Hamilton je dodao 19, Deng 17, a Noah 12 koševa uz 13 skokova. Kod gostiju Brand je ubilježio 19, a Holiday 16 poena.

Velika trojka iz Miamija vrlo je autoritativno otvorila doigravanje na putu prema toliko željenom prstenu. Gaženje New Yorka u pobjedi 100:67 uspješno su odradili James s 32 i Wade s 19 koševa, s tim da je LeBron prosjedio zadnju četvrtinu u koju je Heat ušao s 81-47.

Razočarao je kod Knicksa Carmelo Anthony šutom iz igre 3-15 za 11 koševa, dok je prvi strijelac gostiju bio J.R. Smith sa 17 poena.

NBA liga
Doigravanje
Chicago Philadelphia 103:91
trenutni rezultat 1:0 sljedeća ut. 1.5.
Miami New York 100:67
trenutni rezultat 1:0 sljedeća ut. 30.4.
Indiana Orlando 77:81
trenutni rezultat 0:1 sljedeća ut. 30.4.
Oklahoma City Dallas 99:98
trenutni rezultat 1:0 sljedeća ut. 30.4.