LIGA PRVAKA - 4. KOLO

Dudu i Srna srušili Arsenal, remi Milana i Reala

03.11.2010 u 22:40

Bionic
Reading

U srijedu je igrano preostalih osam utakmica četvrtog kola nogometne Lige prvaka, a derbi večeri na San Siru igrali su Milan i Real. Milan je preko Filippa Inzaghija stigao do velikog preokreta, ali Leon je spasio goste u 94. minuti. Hrvatski dvojac, Srna i Eduardo da Silva, u Donjecku je donio pobjedu Šahtaru nad Arsenalom, dok je najuvjerljiviji bio Marseille koji je slavio 7:0

Skupina E
BASEL - ROMA 2:3
CLUJ - BAYERN 0:4

TABLICA:
1. Bayern 4 4 0 0 11-3 12 - u osmini finala
2. Roma 4 2 0 2 6-8 6
3. CFR Cluj 4 1 0 3 5-10 3
4. Basel 4 1 0 3 7-8 3

Nogometaši minhenskog Bayerna, koji su u utakmici u Rumunjskoj imali tek četiri zamjene na klupi s rezervnim igračima, nastavili su stopostotni niz i osigurali plasman u osminu finala. Za Bavarce je od prve minute zaigrao hrvatski reprezentativac Danijel Pranjić, dok Ivica Olić zbog ozljede nije konkurirao za taj dvoboj. Saša Bjelanović svoju je prigodu, naravno za Cluj, čekao na klupi. I nije je dočekao, iako je domaćin već u prvom poluvremenu imao dva gola zaostatka. Strijelac prva tri gola za goste bio je Gomez, dok se za četvrti pobrinuo Müller.

Roma je pobjednički prošla kroz Basel i na taj je način stigla do drugog mjesta u skupini. E. Menez i Totti doveli su Romu u vodstvo 2:0, potom je Frei vratio nadu domaćinima, ali Greco je ubrzo zabio za 1:3, dok su domaćini do kraja utakmice tek uspjeli smanjiti zaostatak.  

Skupina F
CHELSEA - SPARTAK 4:1
ŽILINA - MARSEILLE 0:7

TABLICA:
1. Chelsea 4 4 0 0 12-2 12 - u osmini finala
2. Spartak Moskva 4 2 0 2 5-6 6
3. Marseille 4 2 0 2 8-3 6
4. Žilina 4 0 0 4 1-15 0

Baš kao i Bayern u skupini E, iz skupine F u osminu finala probio se i Chelsea. Iako je postojala sumnja da Abramovičeva momčad neće biti maksimalno angažirana protiv Rusa, momčad Carla Ancelottija ipak nije imala razumijevanja za 'rusku braću'. Doduše, u prvom se dijelu Chelsea mučio s realizacijom, ali kada je Anelka probio Dikana, bilo je posve jasno da od Spartakovog iznenađenja neće biti ništa. Za domaćine su još zabijali Drogba i Ivanović dva puta, dok je počasni pogodak za goste postigao Baženov.

U ovoj je skupini postignuta i najuvjerljivija pobjeda dosadašnjeg dijela natjecanja, a potpisuju je igrači Marseillea. Oni su uspjeli dati Slovacima čak sedam pogodaka te dijele drugo mjesto skupine.

Skupina G
AUXERRE - AJAX 2:1
MILAN - REAL 2:2

TABLICA:
1. Real Madrid 4 3 1 0 7-2 10 - u osmini finala
2. Milan 4 1 2 1 5-5 5
3. Ajax 4 1 1 2 4-6 4
4. Auxerre 4 1 0 3 3-6 3

U najzanimljivijoj utakmici večeri, u kojoj su igrale momčadi sa 16 naslova europskih prvaka, bolji su dojam ostavili gosti iz Madrida. Real je bio puno bolji u prvom dijelu te je na odmor trebao otići s barem dva gola prednosti. No za minimalni zaostatak najzaslužniji je Andrea Pirlo koji je u samo desetak sekundi dva puta vadio loptu s gol-crte. Strijelac jedinog gola u prvom dijelu bio je Higuain. U drugom dijelu domaćini su zaigrali nešto bolje, prije svega žustrije, a posebice nakon ulaska Filippa Inzaghija. Pippo je bio i pokretač preokreta, iako je nakon 30-ak sekundi od ulaska komotno mogao dobiti crveni karton. No sudac Webb previdio je njegovo udaranje Alonsa. Inzaghi je taj poklon iskoristio, baš kao i nespretno Casillasovo izbijanje, te je u padu uspio glavom ugurati loptu za 1:1. Potom je u 78. minuti, nakon što je bio u zaleđu, dakle poslije još jedne pogreške sudaca, Inzaghi kreirao potpuni preokret. Ipak, Mourinhova se momčad spasila u četvrtoj minuti sudačke nadoknade, a strijelac za 2:2 bio je Pedro Leon.

U drugoj utakmici skupine Auxerre je na svom stadionu uspio pobijediti Ajax te ostati u borbi za treće mjesto, to jest ono koje na proljeće ostavlja mogućnost igranja u Europskoj ligi.

Skupina H
ŠAHTAR - ARSENAL 2:1
PARTIZAN - BRAGA 0:1

TABLICA:
1. Arsenal 4 3 0 1 15-4 9
2. Šahtar 4 3 0 1 7-6 9
3. Braga 4 2 0 2 3-9 6
4. Partizan 4 0 0 4 1-7 0

Nogometaši Šahtara bodovno su se izjednačili s Arsenalom na vrhu skupine H te stigli nadomak prolasku u osminu finala. No nije sve krenulo dobro po domaćine, za koje su od prve minute igrali naši reprezentativci Darijo Srna i Eduardo da Silva. Gosti su preko Wallcota stigli u vodstvo već u desetoj minuti, nakon što je mladi engleski reprezentativac pretrčao gotovo polovinu igrališta i pokraj Pjatova poentirao za 0:1.

Nakon tog gola domaćini nisu pali, već su pokušali što prije stići do izjednačenja. A na njega nisu dugo čekali, jer u 28. minuti Čigrinski je odlično skočio nakon jednog slobodnjaka i poentirao za 1:1. Nastavili su domaćini pritiskati goste, a u posljednjoj minuti prvog dijela na sceni je bila hrvatska veza. Darijo Srna borio se i izborio za jednu loptu uz aut-liniju, ubacio ispred Fabianskog, ali prvi je na lopti bio naš Eduardo da Silva koji je zabio za 2:1, poslije se pokazalo i za pobjedu Šahtara.

U drugoj utakmici ove skupine Partizan je na svom stadionu pokušao uloviti prve bodove u natjecanju, no gosti su preko Moisesa u 35. minuti stigli do prednosti od jednog gola, a potom su taj rezultat znalački branili do kraja utakmice i ostali u igri za prolazak u osminu finala.