UGLEDNI ROSENBORG

Družina koja je godinama prkosila najbogatijima u Europi sada želi zagorčati život i Dinamu

14.08.2019 u 10:25

Bionic
Reading

Norveški Rosenborg koji je svojedobno igrao čak osam godina u nizu u grupnoj fazi Lige prvaka bit će protivnik Dinamu u posljednjem pretkolu, a Nenad Bjelica očekuje tvrdu utakmicu…

Dinamo je došao na korak od grupne faze elitnog klupskog nogometnog natjecanja, ali posljednja prepreka bit će mu klub koji je dug niz godina bio redoviti sudionik Lige prvaka.

  • +3
Rosenborg protiv Maribora Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Norveški Rosenborg potkraj devedesetih i početkom novog tisućljeća proživljavao je svoje najbolje europske trenutke, a ostaje u sjećanju kako je izbacio Milan na San Siru 1997. godine i prošao u četvrtfinale Lige prvaka.

Na svom stadionu u Trondheimu tih je sezona svladao i Real Madrid te osam godina u nizu igrao grupnu fazu Lige prvaka, jednom završio i prvi u skupini, a 13 u nizu bio prvak države.

Rosenborg koji se može pohvaliti s čak 26 titula prvaka Norveške u posljednjem desetljeću malo je ipak pao u europskim okvirima, iako kod kuće još uvijek dobro gura i ima četiri titule u nizu, sve do tekuće sezone koja je počela u travnju i u njoj kaska za vodećima i drži tek peto mjesto nakon 17 odigranih kola.

Aktualna momčad iz koje je ispao Nicklas Bendtner nema velikih zvijezda i procjenjuje joj se vrijednost na dvadesetak milijuna eura, manje od samog Danija Olma. Alexander Soderlund u napadu zadužen je za golove, ali ih je zabio tek pet dosad u norveškom prvenstvu, no utrpao je tri Mariboru u dvije utakmice i polako diže formu.

Trener Eirik Horneland koji je prije trenirao Haugesund i mlađe norveške selekcije klub je preuzeo u siječnju, a Nenad Bjelica kaže da ga poznaje i da ga se ne boji.

'Znam im trenera jer sam već igrao protiv njega s Lechom. Njegova ekipa uvijek igra tvrd i organiziran nogomet,' naglašava trener Dinama.

Rosenborg je na putu do Dinama izbacio bjeloruski BATE Borisov i slovenski Maribor, što zvuči respektabilno, ali ne i zastrašujuće.

'Modri' će unatoč Rosenborgovoj slavnoj europskoj tradiciji biti favoriti u tom dvoboju, ali sjećamo se kakvih je muka u prošlosti bilo s Brannom i Moldeom pa treba oprezno pristupiti ovom susretu u kojem je moguće proći dalje samo s igrom viđenom u Budimpešti protiv Ferencvarosa…