NAPOKON!

Dražen Petrović dobio spomenik i u svom Šibeniku

20.10.2011 u 16:09

Bionic
Reading

Na šibenskom Baldekinu, pokraj sportske dvorane u kojoj je Dražen Petrović napravio svoje prve košarkaške korake, postavljen je spomenik jednom od najboljih europskih košarkaša svih vremena

Spomenik prikazuje Dražena Petrovića kako sjedi na klupi s košarkaškom loptom među nogama. Izradio ga je akademski kipar Kažimir Hraste, a odljeven je u bronci u ljevaonici Ujević. Spomenik košarkaškom velikanu službeno će biti otkriven na Draženov rođendan, u subotu, 22. listopada, u 11 sati.

Iz šibenske Gradske uprave najavljuju kako bi u subotu trebala biti otvorena i Draženova spomen soba u stanu obitelji Petrović u Preradovićevoj ulici u Šibeniku. Spomen soba će biti svojevrstan odjel Muzejsko-memorijalnog centra Dražen Petrović iz Zagreba. Draženova soba ostala je netaknuta, onakva kakvu ju je ostavio, dok će se u ostatku stana izložiti pehari, priznanja i osobni predmeti poznatog košarkaša, te će biti uređen prostor za projekcije u kojem bi se prikazivali isječci iz Draženove karijere.

Dražen Petrović rođen je u Šibeniku 22. listopada 1964., gdje i započeo igračku karijeru (KK Šibenka). Potom je igrao u Ciboni s kojom je dva puta bio prvak Europe, pa u Real Madridu, te u NBA ligi - Portland Trail Blazersima i New Jersey Netsima. Imao je i uspješnu reprezentativnu karijeru, prvo u momčadi bivše Jugoslavije, te kao kapetan Hrvatske, koju je na OI 1992. u Barceloni odveo do srebrne medalje. Bio je jedan od najvećih hrvatskih sportaša svih vremena, a poginuo je 7. lipnja 1993. godine u automobilskoj nesreći na autocesti kod Ingolstadta.