samo za tportal

Dražen Ladić o osvojenim bodovima, ali i odličnoj igri protiv Slovenije, no nešto ga ipak muči: Moram upozoriti da u Hrvatskoj stvari ne funkcioniraju baš kako bi trebale...

10.09.2021 u 11:24

Bionic
Reading

Hrvatska nogometna reprezentacija na dobrom je putu da osigura nastup na svjetskom prvenstvu sljedeće godine u Kataru. No, opuštanja ne smije biti, a na što je upozorila i Dalićeva 'desna ruka', Dražen Ladić

Hrvatska nogometna reprezentacija, koja se ovog rujna okupila prvi put nakon Eura, ali u nešto izmijenjenom sastavu u odnosu na lipanjske dane, uspješno je odradila kvalifikacijski mini-ciklus, te s dva teška gostovanja (u Moskvi protiv Rusije, te u Bratislavi protiv Slovačke) i domaćinske utakmice protiv Slovenije, iste one koja je u ožujku slavila u Ljubljani, na konto stavila sedam bodova.

Jasno, igračima, stožeru i navijačima vratio se osmijeh na lice, a poljuljano povjerenje i narušena atmosfera, koju je apostrofirao i sâm izbornik Dalić, sada su već arhivirani.

Naravno, i izbornik Dalić objavom popisa potvrdio je da želi razdrmati momčad, što je definitivno i uspio. A potvrđuju to i riječi njegova asistenta Dražena Ladića.

'Definitivno je ovih sedam osvojenih bodova u zadnje tri utakmice jako dobar rezultat. S time da smo ovom zadnjom utakmicom i pobjedom protiv Slovenije, pred javnosti potvrdili naš autoritet ali i vratili simpatije naših navijača. No, moram upozoriti da u Hrvatskoj stvari ne funkcioniraju baš kako bi trebale. Jer koliko god smo sada svi super, ako se dogodi skromnija partija, opet ćemo biti tek prosječni, i bit ćemo tema razgovora onih koji sve razumiju', iskren je bio 58-godišnji Dražen Ladić, bivši hrvatski reprezentativac, koji je u hrvatskom dresu od prvog nastupa protiv SAD-a, branio u još 58 utakmica te bio osvajač svjetske bronce 1998. godine u Francuskoj.

Vi ste uvijek bili onaj koji 'spušta loptu na zemlju', odnosno ne želite da se poleti. Pretpostavljam da i na utakmicu sa Slovenijom gledate na taj način?

'Jako dobro odrađeno na svim nivoima, ali opet, moram reći ništa spektakularno. Jer siguran sam da mi možemo još puno bolje. I rezultat je mogao biti još puno izraženiji u našu korist, posebice prema prilikama iz prvog poluvremena. Također, trebamo priznati i da Slovenija nije bila na nivou, ali ne zato što su slabi, već zato što smo bili autoritativni i jer im nismo dali prostora da nešto naprave'.

Spletom okolnosti, neki su igrači sada dobili više minuta. A i kriterij pozivanja je drugačiji?

'Kod nas vrlo često prevladava pojedinačna analiza, odnosno na igrače se gleda od utakmice do utakmice, pa su u jednom slučaju igrači čisti prosjek, a u drugom su vanzemaljci. A to su sve uvijek isti igrači, koji ponekad imaju loš dan, ponekad bolji. No, najvažnije je da su svi oni reprezentativni kalibar. I vjerujte, ni jedan izbornik neće zvati onoga tko mu nije dobar, ili neće zaobići onoga od koga može očekivati nešto. Stvar je samo u tome što ponekad ne može zvati, zbog broja mjesta, sve one koji bi mogli biti od koristi'.

  • +35
Hrvatska - Slovenija, kvalifikacije za SP 2022. Izvor: Pixsell / Autor: Milan Sabic/PIXSELL

Hrvatska je od osvajanja svjetskog srebra 2018. godine doživjela smjenu generacija, i čini se da tek sada stvari polako sjedaju na svoje mjesto? Jesu li ove utakmice nagovještaj onoga što možemo očekivati u budućnosti?

'Ne sumnjam da će nam ove tri utakmice, ali i euforija koja je zahvatila sve nakon Slovenije, biti dobar temelj za sljedeće utakmice i ono što nas čeka do kraja kvalifikacija. Igrači će sada doći u dobrom raspoloženju na okupljanje reprezentacije, a to je puno bolje nego kada su u nekakvoj letargiji. I dâ, imamo dobar miks mladosti, ali i iskustva, pa je za očekivati da ćemo ovako i nastaviti'.

Nego, puno se prostora posvetilo igračima kojih sada nije bilo na popisu, poput Petkovića, Brekala, pa i Rebića. Naravno, nije bilo  ozlijeđenih Modrića i Budimira, ali oni su pozvani. Izbornik je taj koji odlučuje, no sigurno i vi imate saznanja, mogu li se nadati pozivu za listopadske oglede protiv Cipra i Slovačke?

'Ne znam što donosi budućnost, svaki pojedinac trasira svoj put, a izbornik je tu da procijeni u datom trenutku tko će najbolje odgovoriti i biti spreman ispuniti njegove zamisli. Igrači i javnost već su sigurno uvidjeli njegov stil rada, to jest da nitko nije otpisan, pa je i legitimno da se svi oni opet pojave u reprezentaciji. Stvar je samo kakvi će biti u nogama i glavi', poslao je jasnu poruku Dražen Ladić.

  • +62
Slovačka - Hrvatska, kvalifikacije za SP Izvor: Pixsell / Autor: Slavko Midzor/PIXSELL