težak udarac

Dramatična analiza stanja u Barceloni; zbog koronavirusa će izgubiti više od 100 milijuna eura

31.03.2020 u 10:23

Bionic
Reading

Zbog teškog stanja igrači Barcelone pristali su na smanjene plaća od čak 70 posto, ali pitanje je hoće li te mjere biti dovoljne da se klub izvuče iz financijske krize uzrokovane pandemijom koronavirusa...

'Smo svi jedinstveni u odluci da smanjimo plaće jer su vremena iznimno teška. Mi igrači smo uvijek spremni pomoći svom voljenom klubu', objavio je Leo Messi i dodao:

'Djelatnici kluba su u vrlo teškoj situaciji i ovo će im omogućiti da dobiju plaće i prežive.'

Bio je to logičan potez kako bi se olakšala trenutna situacija, no pitanje je hoće li to biti dovoljno da se klub spasi! Da, velika Barcelona lako bi se mogla naći na koljenima, financijska kriza uzrokovana pandemijom koronavirusa poprilično će uzdrmati temelje katalonskog velikana.

Naime, problem Barcelone je u tome što gotovo 80 posto klupskog proračuna troši na plaće igrača i zaposlenika, zato su bolni rezovi bili neophodni. Ali, pravi problemi tek dolaze jer španjolski sportski dnevnik Marca donosi kako grubi izračuni govore da će Barcelona zbog ove krize izgubiti najmanje još 100 milijuna eura!

U taj je minus uračunat gubitak zbog neodigravanja španjolske lige i Lige prvaka, gubitak od neostvarenih televizijskih prava, ali i nedostatak prihoda od prodaje ulaznica, dresova i ostalih klupskih suvenira... U ovom trenutku je tih 100 milijuna eura u stvari optimistična procjena gubitka koji bi mogao biti još i puno veći.

Barcelonin predsjednik Josep Maria Bartomeu rekao je u utorak kako će klub zahvaljujući 70 postotnom rezanju plaća igračima uštjedjeti 16 milijuna eura mjesečno.

Katalonski klub je odlučio smanjiti plaće nogometašima, košarkašima, rukometašima te ostalim sportašima i zaposlenicima, a mjera je zahvatila i hrvatske igrače Ivana Rakitića, Antu Tomića i Luku Cindrića.

'To je u zaokruženim brojevima, mjesečno 14 milijuna eura neto prve nogometne momčadi te još dva milijuna eura svih drugih ekipa. Smanjena im je fiksna plaća, varijabilni dio nećemo dirati. To je ukupno 16 milijuna eura. Produži li se izvanredno stanje u zemlji na mjesec dana to će biti 5,75 posto našeg godišnjeg proračuna za plaće', izjavio je Bartomeu u razgovoru za novine Mundo Deportivo.

Dodao je kako su igrači razumjeli potrebu za smanjenjem svojih plaća.

'Trenutno ne dobivamo novac od ulaznica, televizijskih prava, trgovina, muzeja, nogometne škole...Snažno nam je pao prihod pa to nastojimo nadomjestiti smanjenjem plaća sportašima i zaposlenicima, uključujući i sve direktore. Također odgađamo neke projekte', rekao je Bartomeu.

U isto je vrijeme u redovima najvećeg protivnika, Real Madrida, stanje stabilno. 'Kraljeviski klub' na plaće igrača i zaposlenika troši manje od polovice proračuna te je to sjajan temelj za stabilnost kluba u ovim trenucima.

  • +10
La liga, Real Madrid - Barcelona Izvor: EPA / Autor: JUANJO MARTIN

Marca navodi kako Real sada ima više od 155 milijuna eura 'u pričuvi', to je novac dovoljan da klub u ovim teškim vremenima funkcionira sljedećih pet do šest mjeseci. Barcelona pak ima tek oko 30 milijuna eura 'štednje', drastični su rezovi bili neophodni.

Jasno je kako će i Real biti na gubitku zbog televizijskih prava, prodaje ulaznica i klupskih obilježja, ali dojam je kako su se u Madridu puno bolje pripremili za 'crne dane' koji dolaze. Zato klub - barem prema van - nije uzdrman.

Tako Real svojim igračima nije smanjivao ugovore, pa će ga sve ovo na kraju učiniti još i jačim u odnosu na Barcelonu. 'Kraljevi' će za ljetni prijelazni rok imati dovoljno novca za pojačanja, dok će Barca prvo morati prodavati - pitanje je po kojoj cijeni - svoje igrače kako bi mogla kupovati.

Španjolsko nogometno prvenstvo zaustavljeno je 14. ožujka kada je vlada u Španjolskoj proglasila izvanredno stanje zbog koronavirusa koje će trajati namanje do 11. travnja, premda je izgledno produljenje. Španjolska je druga zemlja na svijetu po broju preminulih nakon Italije te treća po broju inficiranih osoba.

'Očito je da nećemo ove sezone ostvariti prihod od 1,05 milijardi eura, no do veljače smo bili na putu rekordnog iznosa koji je premašivao očekivanja. Sada ćemo vidjeti što će biti s profesionalnim sportom u čitavom svijetu', izjavio je prvi čovjek Barcelone Bartomeu.

  • +5
La liga, Betis - Real Madrid Izvor: Profimedia / Autor: Daniel Gonzalez Acuna / Zuma Press / Profimedia

Klub u svojim redovima ima najskupljeg nogometaša svijeta, 32-godišnjeg napadača Lionela Messija. On je razgovarao s upravom kao kapetan nogometne ekipe, baš kao i hrvatski centar Ante Tomić ispred košarkaške sekcije.

'U petak 20. ožujka smo (izvršni direktor) Óscar Grau i ja preko telekonferencijske veze razgovarali s Messijem i (njegovim zamjenicima) Busquetsom, Piqueom i Sergijem Robertom te smo im rekli kako želimo da smanje fiksni dio svojih plaća, ne i varijabilni dio, dok traje izvanredno stanje. Od prvog trenutka su rekli da je to u redu', rekao je Bartomeu.

'Od tada do konačnog zaključenja sporazuma je prošlo deset dana, no odgovor je još prvog dana bio pozitivan. Da nije bilo dogovora ja bih direktno išao na primjenu ERTE-a, no sada nismo otvorili ERTE već s njima postigli privatni dogovor o rezanju plaća', dodao je.

Nogometaši, koji zarađuju najviše, postigli su privatni sporazum dok će košarkašima i rukometašima biti smanjene plaće putem Postupka privremenog reguliranja zaposlenja (ERTE). On omogućuje kompanijama u krizi zamrzavanje radnih ugovora. Zaposlenici, ako ostvaruju uvjete, mogu za to vrijeme primati državnu naknadu za nezaposlene.

Kada prođe izvanredno stanje Barcelona namjerava igrače i zaposlenike vratiti na punu plaću.