UFC 146 - DEVET PREKIDA

Dos Santos nokautom obranio krunu kralja UFC-a

27.05.2012 u 08:46

Bionic
Reading

UFC 146 je potpuno opravdao velika očekivanja javnosti koja se dugo vremena veselila ovom spektakularnom eventu. MGM Grand Arena je zaista bila pozornica za mnogobrojne sjajne nokaute i jednako kvalitetna prisiljavanja na predaju koja smo vidjeli na 'teškaškom' UFC-u. Dovoljno je reći da su tek dva dvoboja glavnog dijela večeri otišla u drugu rundu, ali su i oni završili prekidom. Svi ostali mečevi bili su gotovi već u uvodnim trenucima. Zbrajajući čitav event, UFC 146 je ponudio čak šest nokauta i tri prekida prisiljavanjem na predaju. Jednom riječju spektakl

Dakako najvažnija vijest je ona da je Junior dos Santos prvi puta obranio pojas UFC prvaka deklasiravši Franka Mira. Bila je to jednosmjerna ulica od početka do kraja, a bivši dvostruki šampion nije ničime opravdao činjenicu da je UFC upravo njemu ponudio šansu kada je Overeem morao odustati. Jedini smisleni potez Mira dogodio se u samom uvodu kada je pokušao srušiti Brazilca.

Ostatak meča je Cigano polako, ali temeljito 'mlatio' svog protivnika da bi posao dovršio nakon 3 minute druge runde nakon sjajne ručne kombinacije koja je značila i konačni kraj nadanja da će Mir i treći put postati UFC prvak. Nakon ove obrane jasno je kako Cigano sigurno postaje jedan od najdominantnijih boraca u povijesti teške kategorije američke promocije s obzirom da je nanizao devet pobjeda od kada je stigao u UFC.

MEČ DOS SANTOS VS. MIR POGLEDAJTE OVDJE.

Prednost naspram dvoboja Velasquez vs. Silva, dat ćemo ipak hrvatskom borcu Stipi Miočiću. Vjerujemo da ćete se složiti da je to potpuno zasluženo s obzirom da je Stipe demolirao Shanea Del Rosarija ubilježivši tako treću pobjedu u nizu od kada je stigao u UFC. Iako je početak dvoboja ponudio izjednačen omjer snaga s obzirom da je Miočić dominirao ručnim, a Del Rosario nožnim tehnikama, ostatak je protekao u potpunoj dominaciji našeg borca.

Kada je shvatio da mu je najpametnije preseliti dvoboj na parter, Stipe je to efektno učinio već u prvoj rundi. Odmah je bilo jasno da mu Del Rosario nikako ne može hrvački parirati pa je Miočić isti recept napravio i u drugoj dionici. Tada su njegovi napadi bili još ubojitiji i još okrutniji, a posao je dovršio s nekoliko snažnih laktova iz bočne dominantne pozicije koji su na nekoliko mjesta 'otvorili' čelo američkog borca.

Miočić je za razliku od dvoboja protiv De Friesa, ovaj put pokazao i svoje sjajne grapplerske sposobnosti, ali i napredak u taktičkom smislu. Bio je oprezniji, sistematičniji i efikasniji. S pobjedom protiv kvalitetnog borca kao što je Del Rosario, ali i s ovako impresivnim nastupom, naš je teškaš definitivno najavio put prema samom vrhu najprestižnije UFC-ove divizije. Ovo je ujedno bio i prvi poraz u karijeri za Del Rosarija koji sigurno debi u UFC-u neće pamtiti po dobrome.

MEČ MIOČIĆ VS. DEL ROSARIO POGLEDAJTE OVDJE.


U co-main eventu večeri, bivši donedavni prvak Cain Velasquez je možda lakše od očekivanog slavio protiv još jednog debitanta – Antonija Silve. Baš kao i Miočić, i Meksikanac je u ovom dvoboju pokazao napredak u taktičkom smislu u odnosu na zadnji nastup. Odmah je na početku srušio Brazilca na parter i počeo ga demolirati razornim laktovima.

Jedan od njih je gadno posjekao Big Foota, a gledatelji su uskoro imali prilike vidjeti dva borca koja se doslovce kupaju u Brazilčevoj krvi. S obzirom da je Silva zbog toga imao i velikog problema s vidom, bilo je jasno da neće dugo izdržati u dvoboju. Čim je Velasquez povezao nekoliko udaraca, sudac je s pravom prekinuo dvoboj. Je li ovo povratak Caina na sam vrh, vidjet ćemo već u sljedećem dvoboju.

MEČ VELASQUEZ VS. BIGFOOT POGLEDAJTE OVDJE.

IMPRESIVAN NIZ

Junior dos Santos je nanizao devet pobjeda od kada je stigao u UFC-a te tako 'Cigano' postaje jedan od najdominatnijih boraca današnjice.

I ostala dva dvoboja glavnog dijela večeri su ponudili spektakularne prekide. Roy Nelson je već nakon 51 sekundu uspio ispaliti svoju specijalku točno na bradu Davea Hermana. Široki desni kroše je sjeo na pravo mjesto i za Pee Weeja više nije bilo spasa. Dakako, udarac je izazvao oduševljenje u MGM Areni koja je uvijek sklona Big Countryju.

MEČ NELSON VS. HERMAN POGLEDAJTE OVDJE.

Samo 14 sekundi više (1:05) trebalo je Stefanu Struveu da završi posao protiv Lavara Johnsona. I ovdje nije bilo iznenađenja s obzirom da smo svi znali da će Nizozemac svoju šansu tražiti na parteru s leđne pozicije. Neboder se prvom prilikom bacio u guard te je školski izvedenim armbarom prisilio Johnsona na predaju. Dojam je kako donedavni Strikeforceovac ima mnogo problema s borbom na parteru koja mu je itekako velika boljka.

Spomenimo pobjede Dana Hardyja u meču protiv Duanea Ludwiga te slavlje CB Dollawaya protiv Jasona Millera. Pobjeda za Britanca znači i spas od otkaza, dok je novi poraz i prilično razočaravajući nastup za 'Mayhema' vjerojatno značio i kraj njegove kratke avanture u UFC-u. U svom debitantskom nastupu za američku promociju Glover Teixeira je gušenjem u trokut rukom svladao Kylea Kingsburyja.

UFC 146 se može pogledati i čitavu nedjelju 27. svibnja na Fight Channelu ( 25 kanal MaxTv).

Glavne borbe:
Junior Dos Santos defeated Frank Mir via TKO (Udarci, R 2, 3:04)
Cain Velasquez defeated Antonio Silva via TKO (Udarci, R 1, 3:36)
Roy Nelson defeated Dave Herman via Knockout (Udarci, R1, 0:51)
Stipe Miocic defeated Shane Del Rosario via TKO (Udarci, R 2, 3:14)
Stefan Struve defeated Lavar Johnson via Prisiljavanje na predaju (Armbar, R 1, 1:05)

Uvodne borbe:
Darren Elkins defeated Diego Brandao via Unanimous Decision (29-28, 29-28, 29-28)
Jamie Varner defeated Edson Barboza via TKO (Udarci, R 1, 3:23)
C.B. Dollaway defeated Jason ‘Mayhem’ Miller via Jednoglasna odluka suadaca (29-28, 30-26, 29-28)
Dan Hardy defeated Duane ‘Bang’ Ludwig via Knockout (Udarci, R 1, 3:51)
Paul Sass defeated Jacob Volkmann via Prisiljavanje na predaju (Triangle choke/armbar, R 1, 1:54)
Glover Teixeira defeated Kyle Kingsbury via Prisiljavanje na predaju (Arm-triangle choke, R 1, 1:53)
Mike Brown defeated Daniel Pineda via Jednoglasna odluka suadaca (29-28, 29-28, 29-28)