Opet na vrhu

Đoković treći put zaredom osvojio Wimbledon i stao uz bok Federeru i Nadalu, a povijest je ispisala i Hrvatica kojoj je uspjelo nešto što nikome prije nije

11.07.2021 u 19:03

Bionic
Reading

Novak Đoković došao je i do svojeg šestog naslova prvaka u Wimbledonu, a to mu je i 20. osvojeni Grand Slam u karijeri

Najbolji tenisač svijeta 34-godišnji Srbin Novak Đoković treći put zaredom, a šesti put u karijeri osvojio je naslov wimbledonskog pobjednika svladavši u nedjeljnom finalu 25-godišnjeg Talijana Mattea Berrettinija sa 6:7 (4), 6:4, 6:4, 6:3 nakon tri sata i 24 minute igre.

  • +74
Novak Đoković osvojio Wimbledon Izvor: EPA / Autor: NEIL HALL

Đokoviću je to 20. trofej na Grand Slam turnirima, čime se pridružio Švicarcu Rogeru Federeru i Španjolcu Rafaelu Nadalu kao surekorder po broju naslova na četiri najveća svjetska turnira.

Meč je dobro počeo za Đokovića, koji je poveo sa 4:1 uz prednost jednog breaka. No, Berrettini je kod 2:5 servisom spasio jednu set-loptu, a potom i vratio break zaostatka te kompletirao preokret osvajanjem prvog seta u tie-breaku.

Unatoč neuobičajenom gubitku prve dionice, Đoković nije paničario, već je odgovorio osvajanjem četiri uzastopna gema na početku drugog seta. Berrettini je, kao i u prvom setu, zaprijetio preokretom, došao do 4:5, ali Đoković nije propustio drugu priliku za zaključenje seta i izjenačenje u meču.

Đoković je odlučujući break u trećem setu napravio u trećem gemu, a u šestom je izvukao 15:40 i potom mirno priveo set kraju.

U četvrtom setu je Berrettini svoju priliku imao kod vodstva 3-2 i 0-30 na servis Đokovića. No, kad je to izvukao, srpski tenisač se više nije osvrtao, osvojio sve gemove do kraja te uz još dva 'breaka' stigao do svog šestog wimbledonskog pehara, trećeg u nizu, čime je postao tek treći tenisač u Open eri koji je uspio spojiti tri wimbledonska naslova. Prije Đokovića to je uspjelo Šveđaninu Bjornu Borgu, Amerikancu Peteu Samprasu i Rogeru Federeru.

Matteo Berrettini će ostati upamćen kao prvi talijanski tenisač koji je zaigrao u wimbledonskom finalu, ali nije uspio postati prvi talijanski pobjednik na Grand Slam turniru nakon 1976. kad je Adriano Panatta slavio u Roland Garrosu.

Zagrepčanka Marija Čičak postala je prva žena koja je u ulozi glavne sutkinje vodila finale Wimbledona u muškoj konkurenciji i taj je posao napravila na najbolji mogući način.