neljudski čin

Dok mnogi drhte zbog sudbine nestalog Sale, čelnici Cardiffa brinu samo o svom novcu

28.01.2019 u 06:38

Bionic
Reading

Argentinski nogometaš Emiliano Sala, koji je prošlog ponedjeljka poletio iz Nantesa u Cardiff, u kojem je trebao nastaviti karijeru, još uvijek nije pronađen, baš kao ni zrakoplov u koji je ušao. U četvrtak, tri dana nakon neuspješne potrage, lokalna policija obustavila je akciju traženja, ali brojni Salini štovatelji skupljaju novac kako bi se potraga nastavila

Nakon što je stavio potpis na 17 milijuna eura vrijedan ugovor, koji ga je iz Nantesa odveo u Cardiff City, argentinski napadač Emiliano Sala htio je iskoristiti slobodan dan i vratiti se u Francusku kako bi se pozdravio s bivšim suigračima.

Unajmio je privatni zrakoplov, stigao u Francusku, a već u ponedjeljak odlučio je vratiti se u Wales.

No u trenutku kada je zrakoplov letio iznad Kanalskih otoka nestao je s radara.

Od tada traje što službena, što privatna potraga, ali Sala se zasad vodi kao nestali.

A dok obitelji i štovatelji tuguju, čelnici Cardiff Cityja pokazali su i onu negativnu stranu u ovakvim slučajevima.

Iako je Sala registriran kao novi igrač njihove momčadi, čelnici velškog kluba odlučili su da ostatak novca, a koji su trebali isplatiti Nantesu, neće poslati.

Prva rata, koja je iznosila šest milijuna eura, isplaćena je. Međutim, s obzirom na to da Sala vjerojatno nikad neće obući dres velškog kluba, odlučili su da do daljnjeg neće isplatiti preostali novac.

Čelnici ovog kluba smatraju da nisu dužni isplatiti preostali dio novca, posebno zbog toga što se ne smatraju odgovornim za Salin let, pravdajući se da mu ga oni nisu ni organizirali.

Nantes će sasvim sigurno tražiti svoja prava, a predsjednik Waldemar Kita nije želio govoriti o novcu.

'U ovim teškim trenucima ne želim govoriti o tome i o novcu, posebno jer još uvijek prolazimo kroz dramu. Čekat ćemo da se sve smiri, a onda ćemo razgovarati o toj temi', rekao je Kita, koji je donirao 6000 eura za nastavak potrage za Salom.

Inače, na dio iznosa odštete pravo ima i momčad Bordeauxa, za kojeg je Sala bio ugovorno vezan tri godine, od 2012. do 2015. godine.

Iako Cardiff izbjegava ispuniti svoju obvezu, francuski klub ne treba biti zabrinut jer Cardiff je već registrirao Argentinca kod Fife i u francuskom savezu. FIFA je potvrdila transfer samo tri sata prije nestanka aviona i on je dovršen.

Velški klub je platio Nantesu prvu ratu od šest milijuna eura, a preostalih 11 milijuna moraju isplatiti u dvije rate, što je standardna praksa kod prodaje nogometaša.

Nantes dakle nije dužan i ne mora vratiti novac Cardiffu. Međutim, ni Velšani neće ostati oštećeni jer su igrači osigurani i postoji klauzula o odšteti u slučaju tragičnih situacija.

Times tvrdi da bi osiguranje trebalo pokriti kompletan iznos koji je velški klub dužan Nantesu, ali će taj novac dobiti tek nakon nekoliko mjeseci. Cardiffu je također odbijen zahtjev za produženje prijelaznog roka i morat će u ostatku sezone igrati s igračima koje ima.

Ipak, cijela ova teška situacija dobila je ružan nastavak, jer iako se još ne zna sudbina argentinskog nogometaša, čelnici kluba pokazali su da im je puno više stalo do novca nego do toga da se okonča ova agonija.