MARKOVIĆEV NASLJEDNIK

Dobro došao, Davore, koje su ti namjere?

22.01.2010 u 18:46

Bionic
Reading

Upravo je počela jedna od najneobičnijih predsjedničkih kampanja. Davor Šuker putem Nove TV je i službeno obznanio svoje ambicije da uđe u HNS i jednog dana mu sjedne na čelo, no nije se razbacivao obećanjima. Naprotiv, nije obećao ništa

Treba li HNS-u Davor Šuker? To pitanje graniči s retoričkim. Odgovor je nedvosmisleno DA, jer riječ je o drugom najpopularnijem Hrvatu svih vremena. Samo za Tita zna više stanovnika svijeta, lucidni strijelac, takva su vremena, iza sebe je ostavio i genijalnog Teslu.

Takvo ime i netaknuta karizma otvarat će važna vrata širom svijeta i povratak zlatne devetke je velika stvar. U prvom razdoblju svog obitavanja u Rusanovoj, Šuker će se, kaže, zadovoljiti samo figuriranjem, ali sasvim je jasno da je Markovićeva fotelja u opasnosti. Šuker će mu nakon nekog vremena, ostane li Marković predugo, ponuditi srebrni pištolj na pladnju i uslijedit će smjena. U ovoj utakmici bugojanska lisica ima šanse kao i siroti Köpke 1996.

Da ne duljimo, riječ je o budućem predsjedniku HNS-a koji je u početnom izlaganju izbjegavao konkretne odgovore. Doima se mirnim i spremnim na borbu, a karakteristično je tek što je u svaku rečenicu gurao riječ 'klubovi'. Nebriga za HNL smrtni je grijeh Vlatka Markovića i toga je Šuker itekako svjestan.

Na Šukerov program očito ćemo još morati pričekati, ali neke se stvari već mogu pretpostaviti. Osim za gol, čovjek je obdaren i njuhom za zaradu, pod njegovim vodstvom savez bi morao financijski procvasti. Iako ni danas na tom polju nema 'nikih' problema. Dodatno će porasti i rejting, a u dogledno vrijeme Šuker će, ostane li mu dovoljno volje, biti izgledan kandidat i za visoke međunarodne funkcije. Predsjednik Uefe? Tko zna, njemu nema smisla postavljati plafone.

Ali postoje i zamke. On je prilično osjetljiva biljka i pitanje je što će se dogoditi ako njegov ljubavni život ili neka lakša prometna nesreća postanu nacionalne teme broj jedan. Hoće li izdržati pritisak? Može li se nositi s nabujalim voajerizmom koji se svijetom širi kao korov?

Drugo, ne manje važno pitanje glasi - želi li se prilagoditi grabežljivoj hrvatskoj nogometnoj klimi? Nekada je govorio da upravo zbog raznih lobija izbjegava hrvatski nogomet. Jasno je da je situacija i dalje alarmantna, ali on je tu. Vjerojatno je spreman na neke kompromise, a možda i čeka trenutak da dovoljno ojača, pa da se krene u čišćenje tog mulja. Iako, to miriši na samoubojstvo. Lobirati zna, ali bolji poznavatelji stanja u savezu smatraju da mu je sve uzalud ako ne dobije 'amen' od Zdravka Mamića. Taj 'amen' uvijek ima i svoju cijenu, ali ovo je situacija u kojoj treba zadržati optimizam.

Neka mu je sretno i nadajmo se da zna u što (mutnu vodu punu pirana) se upušta.