MVP FINALA

Dirk Nowitzki nadvisio Dražena, Sabonisa...

13.06.2011 u 20:03

Bionic
Reading

Tko kaže da je 13 nesretan broj. Za Dirka Nowitzkog zasigurno nije. Najbolji europski košarkaš koji je ikad igrao u NBA ligi osvojio je prvi naslov prvaka u svojoj 13. NBA sezoni i tako očitao lekciju LeBronu Jamesu u odanosti klubu

'Kada ste u NBA ligi 13 godina, a u posljednjih 10 u doigravanju uvijek ostanete za dlaku kratki, onda je ovo nešto sasvim posebno. Da sam osvojio prsten prije, možda sada ne bih uložio toliko u ovaj. Ne bih se osjećao tako dobro da sam ga osvojio negdje drugdje', kazao je MVP finala koji je prošlo ljeto produžio ugovor s Dallasom za još četiri godine.

Sekundu prije no što će završna sirena označiti kraj šeste utakmice finala i veliki trijumf Dallasa nad Miamijem (105:95), Plavi Anđeo krenuo je u svlačionicu. Kao da mu nije bilo do slavlja na parketu sa suigračima, do ludovanja pred potištenim navijačima Miamija. Kao da je u samoći htio proslaviti to što je napokon dokazao da nije 'Mister podbačaj'.

'Plakao sam pa nisam htio takav otići po trofej, ali su me suigrači nagovorili', objasnio je poslije igrač kojeg su godinama častili epitetom velikog igrača koji se ukoči kad je najvažnije.

Sjetio se Dirk zacijelo 2006. i finala u kojem su Mavsi poveli 2-0 i izgubili od Miamija četiri puta u nizu. Godinu poslije bili su favoriti za naslov, ali su u 1. krugu doigravanja izgubili od Warriorsa.

Doduše, niti u ovoj utakmici Nowitzki nije bio najbolji igrač na terenu. Raspucani 33-godišnji branič Jason Terry postigao je 27 koševa, a Dirk 21 koš, uz šut 9-27, no bez njega Dallas ne bi ni prismrdio NBA finalu.

Dirk Nowitzki više nije član 'kluba najvećih NBA košarkaša bez osvojenog naslova'. Nijemac je u noći na ponedjeljak napustio društvo Iversona, Maravicha, Barkleya, K. Malonea, Stocktona, Millera, Nasha, Ewinga... Istodobno je u članstvo u tom "ekskluzivnom" klubu dublje pogurnuo izravnog rivala LeBrona Jamesa, kojeg će sada ogovarati cijela Amerika. Jer, kada je 'preselio svoj talent u South Beach', rekao je da će osvojiti ne jedan nego šest-sedam pa i više naslova. Jednoga od planiranih morat će prekrižiti, a morat će i na predavanja o tome kako se stvara momčadski duh potreban za osvajanje naslova prvaka.

– Ne možemo trčati brzo niti visoko skakati, no vjerovali smo jedni drugima i čuvali si leđa – otkrio je trener Dallasa Rick Carslile.

Prvi taktičar novog prvaka pridružio se odabranom društvu desetorice koji su osvojili naslov i kao igrači i kao treneri. Strateg Mavsa svoj igrački naslov osvojio je s Bostonom, prije 25 godina, u vrijeme velikih Kelta koje je predvodio Larry Bird, igrač na kojeg Nowitzki podsjeća.

Razloga za dvostruku sreću ima i Jason Terry koji neće morati skidati tetovažu s NBA trofejem koju si je dao napraviti prije finala. Slavi i Jason Kidd (38) kao najstariji startni razigravač u sastavu prvaka. Nowitzki je pak nadvisio velike Europljane poput Dražena Petrovića i Sabonisa koji nikad nisu bili prvaci.

U Clevelandu se ovih dana slasno priča vic o susretu prosjaka i LeBrona:

'Tražio sam ga dolar, a dao mi je 75 centi. Očito mu fali jedna četvrtina'.

Navijači LeBronova bivšeg kluba uživaju u porazu 'izdajnika', pa se sada ismijavaju s njegovim lošim igrama u posljednjim četvrtinama finalne serije.

U prvih pet utakmica finala, LeBron je u posljednjoj četvrtini prosječno postizao 2,2 koša. U šestoj ih je postigao sedam, no beznačajnih, jer Miami se najviše približio na 'minus pet'.