REVOLVERAŠ MEĐU KOPLJANICIMA

Dinamu prijeti sjajni urugvajski 'el pistolero'

20.10.2009 u 15:05

Bionic
Reading

Hrvatski nogometni prvak putuje na noge trofejnom nizozemskom Ajaxu, na najomiljeniji travnjak na Starome kontinentu. Tamo su upisali dvije pobjede iz dva nastupa, a najveća opasnost za nastavak savršenog niza dolazi s obala nogometno slavne La Plate

Ajax je u dosadašnjem dijelu sezone zabio 41 gol, od toga je čak 17 potpisao njihov uvjerljivo najbolji pojedinac i kapetan Luis Alberto Suarez Diaz.

Poker u mreži Venloa...

Urugvajac ima 22 godine, a u Ajaxu je ljetos započeo treću sezonu. Imao je 16 godina kada ga je u svoj omladinski pogon doveo urugvajski ponos Nacional gdje je u roku od dvije godine postao prvotimac. U svojoj prvoj seniorskoj sezoni naslov prvaka začinio je sa svojih 12 golova i time zaradio jednosmjernu prekooceansku nogometnu kartu.

Europsku epizodu započeo je u nizozemskom Groningenu u kojoj se zadržao samo jednu sezonu. U međuvremenu je upisao i debi za Urugvaj i uvijek štedljivi Ajax odlučio je zavući ruku duboko u džep. Unatoč problematičnom ponašanju izdvojili su 7,5 milijuna eura i pogodili.

Zabio je već u debiju, prvi nastup pred domaćom publikom obilježio je s dva gola. Brzo je postalo jasno da je zvijezda rođena. Polako, ali sigurno etablirao se kao nacionalni prvotimac rame uz rame sa sjajnim Diegom Forlanom i nastavio terorizirati vratare.

U 97 nastupa u dresu amsterdamskih 'kopljanika' zabio je impresivnih 65 golova i nametnuo se kao vrlo dostojna zamjena Klaasu Janu Huntelaaru. Dapače, odlaskom Nizozemca u Real Suarez je preuzeo konce igre i njegove su ovlasti na terenu bezgranične.

...a ni Slovaci nisu bolje prošli

Uloga mu je vrlo slična onoj koju u Realu ima Ronaldo. Bočni je napadač s otvorenim linijama kretanja i dozvolom da svaku akciju završi udarcem. Prosjek mu je desetak šutova po utakmici, što je ove sezone rezultirao sa 1,2 gola po utakmici. Prosjek je to kojega se ne bi posramio ni njegov donedavni trener Marco van Basten.

Takav stil u domovini mu je donio nadimak 'el pistolero', a osim po pogocima, na terenu se izdvaja i po slobodnom ponašanju. Čovjek je lani impresionirao s čak 13 zarađenih žutih kartona, od kojih je većina došla zbog prigovora. Ipak, ove godine skratio je jezik i zaradio pristojna tri. Tijekom svog debija za Urugvaj (25 nastupa, devet golova) bio je i isključen, no to mu je bila dovoljna škola. U Ajaxovom dresu još nije dobio crveni karton.

Jurčiću i Dinamovim igračima jasno je o kakvom se kalibru napadača radi, urugvajski majstor bit će pod posebnom prismotrom braniča i Ivice Vrdoljaka. Vrlo je pokretan i brz, trenutak nepažnje Suarez obično hladnokrvno kaznio. Na svojoj koži su to posljednjih mjeseci osjetili mnogi, prvenstveno Venlo i slovački Slovan kojima je zabio po četiri komada.