bjeličina prva godina

Dinamu je donio povijesni rezultat, a zauzvrat dobio tortu i milijunski ugovor kakav nije imao nitko u Hrvatskoj

16.05.2019 u 10:23

Bionic
Reading

Dinamovi igrači su Nenadu Bjelici prvi rođendan na klupi 'modrih' čestitali pobjedom nad Goricom 3:1

Na dan utakmice protiv Gorice, trener Dinama slavio je prvu godišnjicu na klupi 'modrih'. Podsjetimo, prije godinu dana naslijedio je Nikolu Jurčevića, a iako je vodio 'modre' tek u dvije utakmice - posljednjem prvenstvenom kolu i finalu Kupa Hrvatske - osvojio je dvostruku krunu.

Naravno, i upoznavao momčad te gradio temelje za veliki uspjeh koji su u Maksimiru čekali gotovo 50 godina.

Tijekom ljeta posložio je momčad, doveo hrvatskoj nogometnoj publici nepoznatog Dilavera i Kadziora, s Dalekog istoka vratio Oršića, uvodio Rrahmanija, Perića, dizao samopouzdanje i cijenu Olmu i Šunjiću, u reprezentativnu formu doveo Petkovića...

A onda je krenulo. Prvo utakmicom u kvalifikacijama za Ligu prvaka i uvjerljivom pobjedom 5:0 protiv izraelske Beer Sheve.

No euforija je brzo ugašena jer protiv najslabije momčadi Hrvatski Telekom Prve lige, Rudeša, upisan je remi (1:1), baš kao i u uzvratu protiv Izraelaca (2:2).

  • +5
HT Prva liga, 34. kolo: Dinamo - Gorica Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl/PIXSELL

Bile su te dvije utakmice upozorenje Bjelici, nakon čega je ipak uhvatio zalet. Momčad satkanu po njegovom ukusu, sastavljenu od karakternih igrača, ali bez velikih zvijezda, doveo je u balans te skoro uveo u Ligu prvaka.

'Modri' su zapeli u play-offu protiv švicarskih Young Boysa, iako su u prvoj utakmici izvukli povoljnih 1:1.

Međutim, niti taj rezultatski podbačaj nije srušio samopouzdanje u 'modroj' svlačionici. Dapače, dao im je novi poticaj za utakmice Europske lige, u kojoj su suparnici bili respektabilni europski klubovi Anderlecht, Fenerbahče i Spartak Trnava.

Dinamo je osvojio prvo mjesto u skupini, i to nekoliko kola prije kraja natjecanja, a nakon gotovo 50 godina prezimio u Europi. Osim toga, u prvenstvu je čvrsto držao prvo mjesto, jer znao je kako održati balans u svlačionici te podijeliti minutažu svim igračima, samim time zadržati sjajno raspoloženje, kojem su doprinijele i pune tribine.

U proljetnom dijelu Europske lige, kako je Bjelica sam izjavio, njegova je momčad odigrala najbolju europsku utakmicu protiv plzenske Viktorije i zaostatak od 1:2 pretvorila u pobjedu 3:0 te ulazak u osminu finala i okršaj protiv velike Benfice.

U Zagrebu je upisana pobjeda 1.0, ali onda u možda i atipično vođenoj utakmici Dinamo je doživio poraz 0:3 i ispao.

Međutim, Bjelici nitko nije zamjerio, iako se počelo šuškati da bi mogao napustiti klub. Bez obzira na to što je imao još jednu godinu ugovora.

Ali zbog pritiska javnosti i sklonosti navijača 47-godišnjaku rođenom u Osijeku, koji se pokazao kao najjača karika ovog Dinama, ponuđen mu je novi, još izdašniji ugovor, prema kojem će u Maksimirskoj 128 ostati do 2021. godine. Iako nigdje nije službeno potvrđeno, ali ni demantirano, špekulira se da Bjelica sada prima milijun eura godišnje plaće, što je apsolutni rekord u granicama Hrvatske.

'Dogovorili smo produženje ugovora na dvije godine, velika mi je to čast. Nadam se da ćemo svi uspjeti u budućnosti podignuti Dinamo na još veći nivo. Letvica nije nisko podignuta, ali mislim da imamo dovoljno znanja da možemo zajedno doći do još većeg rezultata. Zahvaljujem na velikom povjerenju, jako mi je drago zbog toga i vjerujem da ću svojim radom doprinijeti', izjavio je Bjelica pri potpisivanju ugovora te nastavio o planovima i ciljevima za novu sezonu.

'Želimo se poboljšavati individualno i momčadski. I prve sezone smo bili blizu ulasku u Ligu prvaka. Dvostruka kruna je uvijek prioritet Dinama, a ove sezone ćemo pokušati napraviti u Ligi prvaka ono što smo napravili u Europskoj ligi.'

Bjelica je do dolaska u Dinamo vodio šest klubova, a od 426 utakmica na trenerskoj klupi, u njih 205 upisao je pobjede.

Kao trener Dinama, momčad je vodio 56 puta, u 42 utakmice upisao je pobjede, a tek je devet puta doživio poraze. Gol-razlika Dinama u tom periodu iznosi 108:31.