ŠIBENIK LOVI ZADNJI VLAK

Dinamova meč lopta protiv Belupa

17.05.2009 u 08:14

Bionic
Reading

Do kraja 18. izdanja T-Com prve HNL ostala su još tri kola, a već danas mogu se rasplesti sva ključna pitanja u natjecanju. Pobjedi li Dinamo, postat će prvak, svlada li Hajduk Šibenčane, u Europu će, kao i Rijeka i Slaven Belupo, a izgube li Sesvete od Zagreba, više ih ni teorija ne može izvući s dna poretka

DINAMO – SLAVEN BELUPO (20 sati)

Ako Šibenik bude slavio na Poljudu, Dinamo će već prije početka ovog dvoboja (20 sati) osvojiti četvrti uzastopni naslov prvaka. U protivnom će ga morati potvrditi na terenu, protiv gostiju koji dolaze bez trojice kartoniranih igrača. Ne treba naglašavati koliko će Poldrugač, Vrućina i Purić nedostajati Petkovićevom sastavu.

Dinamo je u velikom zanosu. Uprava očekuje ispunjen čitav stadion, a momčad na terenu u posljednjih je šest utakmica pobijedila s barem dva gola razlike. U posljednjih sedam kola primili su samo jedan gol i to su podaci koji ulijevaju strahopoštovanje u redove protivnika.

Tradicija je također na strani domaćina: od 15 puta, Dinamo je u Maksimiru protiv 'farmaceuta' slavio čak 14 puta.

HAJDUK – ŠIBENIK

Splićani će protiv prvog prvoligaškog susjeda odraditi posao jer Ante Miše jasno je naznačio da će ključne karike odmarati za uzvrat finala kupa protiv Dinama. Četvoricu (Andrić, Linić, M. i J. Buljat ) prisilno će poštedjeti zbog kartona, dok Šibenčani dolaze uhvatiti zadnji vlak koji ih može odvesti u europska natjecanja sljedeće sezone.

Rasterećeni Hajduk, s igračima željnim dokazivanja, i Šibenik, kojemu bod ne znači gotovo ništa, čine se kao koncept koji bi mogao uroditi vrlo sadržajnom utakmicom u kojoj će gledatelji moći uživati u atraktivnom nogometu.

OSIJEK – RIJEKA

Rijeka je gotovo osigurala nastup u Europi, pobjedom u Gradskom vrtu otklonila bi i matematičke dileme. Gosti dolaze bez suspendiranog Anasa Sharbinija (Osijeku će nedostajati Kurtović i Smoje), što automatski za posljedicu vuče koncepcijske tegobe trenera Rubčića u veznom redu, pogotovo ako se zna da Osijek u toj liniji ima vrlo pokretne i potentne igrače.

Riječani su, prema učinku u gostima, u donjem domu HNL-a i, bez kreativnog motora momčadi, morat će pružiti izvanrednu partiju kako bi se na Kantridu vratili s osmijehom na licu.

CIBALIA – VARTEKS

Vinkovčani su, netipično za ovaj dio sezone, riješili tegobe oko ostanka i mirne duše dočekuju Varteks, kojega pobjedom imaju priliku i dostići na ljestvici. U sastav domaćih vraća se Davor Bagarić, dok je Varteks osokoljen povratkom Sandra Bloudeka.

Dvoboj koji ne odlučuje ni o čemu sudbonosnom ipak će kreirati ljestvicu i možemo očekivati pun angažman obaju suparnika. Motiv više bit će i obostrana navijačka podrška. Standardno bučnim Ultrasima suprotstavit će se, najavljuju iz Varaždina, brojni White Stonesi.

INTER – ZADAR

Obje momčadi izbjegle su dno i u problemima ostavile Sesvećane te sada mogu mirno razigravati za deseto mjesto ukupnog poretka. Kuriozitet koji ovaj dvoboj čini dodatno neizvjesnim je da najlošijem domaćinu dolazi uvjerljivo najstidljiviji gost lige. Zadrani se, nakon 15 gostovanja, još nisu osladili pobjedom (ukupno tri boda, gol razlika 4:23), dok je Inter, od moguća 42 boda, na svom travnjaku uknjižio samo 13.

Zadrane 'krasi' i najneučinkovitiji napad prvenstva, dok je Inter sasvim stabilizirao obranu i u posljednjih sedam susreta primio samo pet golova (tri od Dinama i Hajduka). Taj podatak domaćina stavlja u ulogu favorita, čak i bez obzira na prednost domaćeg terena.

ZAGREB – CROATIA SESVETE

Stanodavac će dočekati podstanara, obje momčadi domaće dvoboje odrađuju na stadionu u Kranjčevićevoj. Zagreb je nominalno domaćin, ali da je situacija i obrnuta, 'pjesnici' bi bili u ulozi favorita.

Sesvetama ovim dvobojem počinje uigravanje momčadi za kvalifikacije za ostanak u ligi, dok Zagreb sa snažnim završetkom prvenstva ima priliku natjecanje završiti u gornjem domu (trenutno je sedmi). Vugrinec i Krastanović opasnost su za bilo koju obranu lige, jasno je da će tako biti i protiv uvjerljivo najslabije obrane u ligi.