butina za tportal

Dinamova legenda upozorila na najjače oružje Norvežana, dok je Danija Olma opisala ovim riječima...

22.08.2019 u 11:07

Bionic
Reading

Dinamo je u srijedu pobjedom 2:0 nad Rosenborgom, u prvoj utakmici play-offa, napravio veliki korak prema ulasku u skupine Lige prvaka. Osim rezultatom, navijači 'modrih' mogu biti zadovoljni izvedbom momčadi Nenada Bjelice, koja iz utakmice u utakmicu pokazuje kako izrasta u čvrstu europsku momčad koja zna što hoće

Dinamo je na korak do ulaska u Ligu prvaka, jer pobjeda nad Rosenborgom od 2:0 daje itekako značajnu prednost Bjeličinoj momčadi u uzvratu u Trondheimu. A prođe li Dinamo Norvežane, bit će mu to sedmi put da se natječe u najelitnijem klupskom natjecanju.

Prvi put zagrebački klub, tada pod imenom Croatia, u Ligi prvaka igrao je u sezoni 1998./99., kada je član 'modre' momčadi bio i Tomislav Butina, u to vrijeme rezerva golmanu Draženu Ladiću. Sljedeće sezone Croatia je opet igrala u Ligi prvaka, a Ladić je bio prvi izbor trenera Ardilesa, sve do ozljede u 12. minuti kod Sturma u Grazu, gdje su 'modri' poraženi 1:0. Tada ga je zamijenio Butina, a potom je branio i u utakmicama protiv Manchester Uniteda u Zagrebu (op.a., poraz 1:2) te u remiju kod Olympiquea iz Marseillea (2:2).

Bivši reprezentativni golman trenutno obnaša dužnost direktora golmanske akademije u GNK-u Dinamo.

'Rezultat je super. I puno bolje da je 2:0 nego 3:1, 4:2, jer moglo je biti svega. Mogli smo i mi zabiti, ali su mogli zabiti i oni. Dobra utakmica za gledanje, puno toga se dešavalo, puno toga se lijepog dogodilo, a najljepše je da nismo primili gol', počeo je svoju analizu za tportal 45-godišnji Tomislav Butina.

  • +11
Liga prvaka, play-off: Dinamo - Rosenborg Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

Može li Dinamo sačuvati ovu prednost? Tim prije što će sada Rosenborg morati igrati još otvorenije, a Dinamove kontre i polukontre su opasne.

'To je igra koja Dinamu najviše odgovara. Tako je i prošle godine napravio rezultat, a i sada, protiv Rosenborga, dobili smo ih na kontre i Dinamu to paše. Ima i takav profil igrača, tako da je to dobro. Međutim, ono što smo znali i prije utakmice jest da Rosenborg svaki prekid pretvara u gol-šansu. Njihova 'dvojka' (op.a., Vegar Hedenstad) fantastično centrira, svi skaču. Bit će to opasna utakmica, ali Dinamo stiže s lijepom prednošću.'

U čemu je razlika između ovog Dinama i nekih prijašnjih generacija, u kojima je bilo i zvučnijih imena i klasnijih igrača?

'Ono što ja vidim jest da ova generacija zna igrati na rezultat. Kad su protiv Ferencvarosa imali 1:1, nastavili su igrati na svoj način, koji im je prošle godine dao rezultata. Imaju potvrdu da je taj način ispravan. No imaju i kvalitetu kao rijetko kada. Dinamo ima luksuz da može odmarati 11 igrača u ligi, a da su tih 11 koji igraju bolji od cijele ostale lige. To se stvarno nikad nije dogodilo da imamo takav balans, na svakoj poziciji po dva vrhunska nogometaša. I kada vidite koji su igrači na klupi, a ponekad ni na klupi, to je najveća prednost koju je Neno (op.a., trener Bjelica) dobio.'

Postoji li opasnost, ako Dinamo prođe, a u što vjerujemo, u Ligu prvaka, da će prodajom Danija Olma 'modri' izgubiti na vrijednosti i ostati samo promatrači u skupini?

'Dinamo je dovođenjem Ivanušeca, zatim uz igre kakve pruža Nikola Moro, ali i potencijal Lovre Majera, koji se još mora dokazivati, nadomjestio eventualni odlazak Olma. Pitanje je hoće li Olmo otići, ali ako i ode, moramo mu zahvaliti za sve lijepe trenutke koje je ovdje dao. Ali ja se iskreno nadam da će ostati.'

Ode li, donijet će Dinamu lijep novac. Što od svoje prodaje, a što od Uefe, ako 'modri' uz njegovu pomoć potvrde plasman u Ligu prvaka.

'Novac je stvarno nebitan u toj priči. Užitak je doći na tribine i gledati tog dječaka. Pazite, on je Katalonac, ali igra u Dinamu kao da je rođen u Zagrebu. To treba respektirati te način na koji govori o klubu, promidžbu koju mu radi. Naravno, klub mu je puno toga dao, ali u ovom trenutku lijepo ga je gledati. Ali ne samo njega. Bruno (op.a., Petković) igra odlično, Oršić ide fantastično, Dilaver... svi. Moram spomenuti i Ademija, on je genijalan.'

Sasvim sigurno, temeljem vašeg iskustva, možete reći i koju o golmanu Livakoviću? Je li ovim nastupima potvrdio da je reprezentativni br. 1?

'On je klasa za sebe. Njemu se jednostavno otvorilo, a on je to iskoristio na najbolji mogući način. Naravno da je izbornik taj koji će odabrati, ali s obzirom na Kalinićevu situaciju (op.a., bez minutaže u Aston Villi), trenutno je u prednosti. Odlično brani, uživa na golu i to je jako lijepo. Drago mi je da je ostao u Dinamu jer zaslužuje puno veći klub nego što je Montpellier. I sigurno da je to pametna odluka jer će svojim nastupima kroz Dinamo i reprezentaciju jednog dana završiti u puno većem klubu', završio je ovaj razgovor za tportal Dinamov legendarni golman Tomislav Butina.