UZVRAT 3. PRETKOLA LP-A

Dinamov novi europski posrtaj

04.08.2009 u 22:00

Bionic
Reading

Dinamo se porazom 1:2 u Maksimiru oprostio od Lige prvaka. Red Bull je zasluženo došao do (ne)očekivane pobjede

Modri navijači i ove sezone razočarani su otišli s Maksimira. Dinamo je porazom od Red Bulla 1:2 u uzvratu trećeg pretkola Lige prvaka ostao bez mogućnosti ulaska u najcjenjenije europsko nogometno natjecanje. Unatoč porazu Dinamo još nije završio svoju europsku odiseju, natjecanje će nastaviti u kvalifikacijama za Europsku ligu.

Red Bull je od početka utakmice dobio pomalo neočekivanu priliku za terensku dominaciju. Dinamo se povukao prepuštajući suparniku inicijativu, kao da je Kruno Jurčić igrao na 0:0. Do 20. minute igrači austrijske momčadi nekoliko su puta bili u dobrim prilikama za vodstvo, no Tchoyi i društvo nisu ih iskoristili.

Dinamo je uzvratio konkretnije tek tada kada je jedna lopta stigla do Carlosa, no modri stoper je u šesnaestercu Red Bulla bio u nedozvoljenom položaju te je njegov pogodak glavom opravdano poništen. Taman kad je Dinamo uspostavio terensku ravnotežu Red Bull je poveo. U 33. minuti Švento je pucao sa 30-ak metara iz slobodnog udarca, lopta je iznenadila Butinu i na iznenađenje modre obrane ušla u mrežu. Do kraja poluvremena rezultat se nije mijenjao, a ni Dinamo nije stvarao prilike koje bi mirisale na gol.

Nadu u povoljan rasplet utakmice 'modrima' je pružio Morales provukavši u 47. minuti loptu između nekolicine suparnika, dobro uposlio Papadopoulosa, a grčki internacionalac rutinirano je zabio za 1:1.

Nošen izvrsnim navijanjem s tribina Dinamo je krenuo i po drugi pogodak, no svi pokušaji veznog reda i napada ipak nisu urodili plodom. Najbliže golu modri su bili 20-ak minuta prije kraja kada je Morales izveo slobodnjak sa 35 metara, a njegovu oštru loptu Gustafsson je jedva izbio u korner.

Nažalost, samo desetak minuta kasnije, u jeku napada domaće momčadi Red Bull je stigao do novog vodstva koje je ujedno značilo i kraj nadanja Zagrepčana za ulazak u Ligu prvaka. Pogodak je postigao Nelisse nakon što se lopta odbila od stative. Tribine su utihnule i vrlo brzo nakon primljenoga gola sudac iz Luksemburga svirao je kraj utakmice. Dinamo u međuvremenu nije stvorio nijednu priliku, a vrijedno spomena ostaje tek uvođenje mladih nada Kramarića i Barabarića, da osjete atmosferu.

Stotinjak gostujućih navijača smještenih na jugu Maksimira slavilo je sa svojim nogometašima zasluženu pobjedu i priliku da se Red Bull dokopa Lige prvaka. Dinamo sada iščekuje petak i novi ždrijeb Uefe kako bi saznao novog europskog protivnika.

Strijelci: 0:1 Švento (33), 1:1 Papadopoulos (47), 1:2 Nelisse (83).

Pred 20.000 gledatelja sudio je Hammer iz Luksemburga.

DINAMO: Butina - Lovren, Bišćan, Carlos (Kramarić, 85), Glavina - Sammir (Barbarić, 88), Vrdoljak, Chago (Slepička, 46), Badelj, Morales - Papadopoulos

RED BULL SALZBURG: Gustafsson - Schiemer, Sekagya, Dudić, Ulmer - Aufhauser, Leitgeb (Augustinussen, 87) - Tchoyi, Zickler (Cziommer, 79), Švento (Opdam, 90+2) - Nelisse