VELIKI PROTIV MALIH

Dinamov gostujući trijumf nadmašio bi sve do sada, jer danas u nogometu vladaju neka druga pravila

14.03.2019 u 17:14

Bionic
Reading

Dinamo je u slavnoj prošlosti imao velikih gostujućih pobjeda, ali one su ipak bile rijetke od kada je hrvatske samostalnosti. Izdvojili smo neke, ali njih bi sve nadmašio eventualni trijumf na Luzu (21 sat, Arenasport 1)

Dinamo je bio finalist (1963.) i pobjednik (1967.) Kupa velesajamskih gradova, imala je 'modra' momčad velikih pobjeda na strani, ali to su bila neka druga vremena. Od kada je hrvatske samostalnosti (1991.) počela su se i drastično mijenjati nogometna pravila koja su pogodovala bogatima.

Uefa je uvodila elitna natjecanja poput Lige prvaka umjesto Kupa prvaka pa su jake lige dobile više predstavnika na račun malih, nije više bilo ni dobnog ograničenja kao u Jugoslaviji pa klinci preko granice mogu kao tinejdžeri, nestalo je pravilo o broju stranaca pa danas velikani gomilaju igrače sa svih strana svijeta i pretvaraju se u 'legije stranaca', televizija je s milijardama ušla u nogomet, ali opet su profitirali oni najbogatiji...

Da skratimo priču, jaz između velikih i malih postao je ogroman i zato je danas Dinamu, koji je u europskim okvirima po financijskom moći s najjačima na razini prosjaka, puno teže doći do pravog europskog rezultata.

Samo prezimljavanje u Europi je veliki uspjeh, treba se sve posložiti da bi se u tome uspjelo, od trenera, nadarene generacije, sjajne atmosfere oko kluba i na tribinama..., jer na velike rezultate u Europi odavno su pretplaćeni najbogatiji uz poneku iznimku.

Sve utakmice UEFA Europske lige, uključujući sve utakmice Dinama, ekskluzivno možete u HD kvaliteti gledati na MAXtv-u (Arenasport). Više informacija OVDJE.

  • +52
Europska liga, osmina finala: Dinamo - Benfica Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

I u takvom odnosu snaga, od kada se Hrvatska izborila za neovisnost, ostvareno je par velikih pobjeda u gostima. Nisu bile česte, ali su bile slatke.

Jedna od njih je kod Salzburga, poslije maksimirskih 1:1 u uzvratu je Dinamo u zadnjim minutama izjednačio na 1:1 te se otišlo u produžetke, a tamo je Soudani pogodio za slavlje 2:1 i ulazak u Ligu prvaka (2016.).

Pamtit će se i dva trijumfa protiv Ajaxa, prvi se dogodio u skupini Lige prvaka 1998., Šimić je pogodio za 1:0 u Amsterdamu i ostavio u tome trenutku nadu 'modrima' za prvo mjesto (jedino je ono automatski vodilo u nokaut fazu) i prolazak skupine.

Drugi trijumf protiv 'kopljanika' stigao je u 2007. Dinamo je poražen kod kuće 0:1, ali je u uzvratu slavio 3:2 i zahvaljujući golovima u gostima plasirao se u Europsku ligu.

Ne smijemo zaboraviti ni rapsodiju u Švicarskoj protiv Grasshoppera 1997., na Maksimiru je bilo 4:4, ali u drugih 90 minuta u Zürichu 5:0 za 'modre' uz hat-trick Cvitanovića, za prolaz u drugo kolo Uefe.

  • +31
Europska liga, uzvratna utakmica, Dinamo Zagreb - Viktoria Plzen Izvor: Pixsell / Autor: Slavko Midzor/PIXSELL

Godine 1993. pao je još jedan nekadašnji europski prvak. U prvom kolu Lige prvaka Dinamo je u Bukureštu srušio Steauu 2:1. Nažalost tu prednost nije sačuvao u Ljubljani (tamo se igralo zbog rata) gdje su Rumunji bili bolji 3:2.

Dinamo večeras na Luzu tako može doći do, usudili bi se reći, najveće gostujuće pobjede od kada je hrvatske samostalnosti, jer bi bilo izboreno četvrtfinale Uefinog natjecanja i to preko dvostrukog bivšeg prvaka Europe, iako bi većina Dinamovih navijača potpisala neodlučeno, pa i poraz s golom u gostima koji bi 'modre' odveo dalje.