VELIKI USPJEH 'MODRIH'

Dinamo u maksimirskoj magli slomio Spartak i nakon 49 godina izborio europsko proljeće

08.11.2018 u 22:52

Bionic
Reading

Nogometaši Dinama u 4. kolu skupine D pobijedili su na Maksimiru Spartak iz Trnave rezultatom 3:1 i tako dva kola prije kraja osigurali prolazak u nokaut fazu Europske lige, a time i europsko proljeće na koje su čekali još od sezone 1969./70.

Nenad Bjelica i njegovi nogometaši uspjeli su ono što mnoge sjajne generacije 'modrih' nisu. Fantastičnim pobjedama u grupnoj fazi Europske lige izborili su plasman u nokaut fazu, a samim time i 'prezimili' u Europi, na što je klub čekao još od davne 1970. godine.

  • +11
Europska liga, skupina D: Dinamo - Spartak T. Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl/PIXSELL

Dinamo je do ovog četvrtka već pobijedio Fenerbahče, Anderlecht i Spartak iz Trnave te mu je trebao tek bod u uzvratu protiv Slovaka da bi potvrdio prolazak dalje, ali 'modri' se nisu zadovoljili remijem i sigurnim trijumfom učvrstili su se na vrhu skupine D, što jamči i slabijeg protivnika u veljači.

Bila je to povijesna utakmica koja se igrala u gustoj magli, no ništa nije moglo upropastiti veliku 'modru' feštu. Dinamo je bio dominantan od samog početka, a mogao je povesti već u 15. minuti nakon što se Gojak našao sam pred golom, ali poslao je loptu pokraj lijeve Chudyjeve vratnice.

Svladati gostujućeg golmana mogli su zatim Rrahmani, Oršić i Hajrović, no nisu bili precizni, da bi u 22. minuti Maksimir ipak došao na svoje. Sjajno se snašao Amer Gojak koji je nakon dodavanja Gavranović petom iz blizine zabio za vodstvo.

Spartak se pokušao vratiti u utakmicu, ali nije bio u stanju zaprijetiti Livakoviću, a u 35. minuti Kadlec je zabio iz blizine u vlastitu mrežu i tako pomogao 'modrima' da lakše osiguraju toliko željenu pobjedu.

Do poluvremena se u listu strijelaca trebao upisati i Oršić koji je izbio sam pred gol no nije uspio poentirati.

U drugom poluvremenu Spartak je ipak uspio vratiti neizvjesnost u 63. minuti. Čanturišvili je pogodio u suprotni kut i smanjio rezultat, ali za potpuni preokret Slovaci nisu imali snage.

U 79. minuti Petković je krasno proigrao Mislava Oršića koji je iz blizine zabio za konačnih 3:1 pa je nakon posljednjeg sučevog zvižduka moglo započeti veliko zagrebačko slavlje.

Dinamo je ovim trijufom stigao do 12 osvojenih bodova u svojoj skupini, a jedini koji ga još može ugroziti i oduzeti mu prvo mjesto je Fenerbahče koji ima sedam bodova i kod kuće dočekuje 'modre' potkraj studenog...

Europska liga, 4. kolo, skupina D:

Dinamo – Spartak T. 3:1 (Gojak 22, Kadlec a.g. 35, Oršić 79 / Čanturišvili 63)

Uživajte u omiljenom sportskom sadržaju u HD kvaliteti slike na MAXtv-u. Aktivirajte sportski paket ili saznajte više informacija o MAXtv-u.

Europska liga

Skupina D

Fenerbahče-Anderlecht2:0
Dinamo Zagreb-Spartak Trnava3:1
Utk.Pob.Ner.Izg.Bod.
1.Dinamo Zagreb440012
2.Fenerbahče42117
3.Spartak Trnava41033
4.Anderlecht40131

Sljedeće utakmice

29.11.Fenerbahče-Dinamo Zagreb
29.11.Anderlecht-Spartak Trnava