U 31. KOLU PRVE HNL

Dinamo slavi 11. naslov prvaka

17.05.2009 u 22:03

Bionic
Reading

Pobijedivši Slaven Belupo sa 2:0, Dinamo je dva kola prije kraja prvenstva sačuvao sedam bodova prednosti pred Hajdukom i potvrdio četvrti uzastopni naslov prvaka. Golove za 'modre' zabili su Sammir i Mandžukić, a crveni karton dobio je vratar Butina

DINAMO - SLAVEN BELUPO 2:0
1:0 Sammir (9' - 11 m)
2:0 Mandžukić (52')

Momčad Krune Jurčića uspjela je dva kola prije kraja prvenstva sačuvati sedam bodova prednosti pred Hajdukom te potvrditi 11. naslov prvaka, četvrti uzastopni.  

Dinamo je pred punim Maksimirom u utakmicu sa Slaven Belupom ušao s jedinim ciljem, a on je bio - riješiti pitanje naslova prvaka. Za to mu je trebala pobjeda, što znači da su igrači jurnuli prema Rodićevom golu. Već u petoj minuti u prigodi je bio Sammir, ali vratar gostiju bio je uspješniji.

Gosti iz Koprivnice, koji su u Maksimir stigli bez najboljeg strijelca Vručine, kapetana Poldrugača te oporavljenika Čavala, nisu mislili tek tako pasti. Zaprijetili su u sedmoj minuti, kad je nakon ubačaja Posavca Maras pucao glavom.

Već u devetoj minuti Dinamo je stigao u vodstvo. Sudac Ljubičić iz Osijeka nakon starta Rodića na Badelju pokazao je na bijelu točku, s koje je Sammir pogodio lijevi kut gola gostiju. Dok je ta odluka ostala donekle sumnjiva, u 12. minuti suci su sigurno pogriješili jer je dosuđeno zaleđe u kojem se Jurić nije nalazio. Isti igrač u 21. minuti 'prošetao' je kraj Bišćana i Barbarića, ali njegov je udarac pogodio samo vanjski dio mreže. Tada su domaćini napokon rekli gostima 'dosta', a na scenu je stupio Mario Mandžukić.

Do kraja poluvremena mogao je potvrditi Dinamovo vodstvo te učvrstiti poziciju na listi strijelaca. Međutim, u čak četiri stopostotne prigode Mandžukić je bio ili neprecizan ili su mu udarce zaustavljali Rodić i Jajalo. A takve prilike igrač na kojem se planiraju zaraditi pusti milijuni ne bi smio promašivati. 

Otvaranje drugog poluvrmena opet je bilo u znaku gostiju. Tko zna kako bi se stvar rasplela da njihov vratar Silvio Rodić u 52. minuti nije napravio veliku grešku. Naime, loše je izveo ispucavanje, dodao loptu do Sivonjića koji nesebično upošljava Mandžukića, a u jubilarnom petom pokušaju najbolji Dinamov strijelac ipak uspijeva pogoditi za 2:0.

Činilo se da je taj pogodak u potpunosti rasteretio 'modre', pa je prema Rodićevom golu pojurio čak i Igor Bišćan. Međutim, već u sljedećoj minuti Dinamov vratar Tomo Butina srušio je Kresingera, a sudac mu je potpuno opravdano pokazao crveni karton. Umjesto njega na gol je stao Keleava, a na klupu je otišao i Sammir. Prvu prijetnju nezagrijani Kelava, a bio je to slobodnjak Posavca, uspješno je zaustavio.

U takvim uvjetima, kada su gosti imali igračku, a Dinamo rezultatsku prednost, logično je bilo da se domaćini povuku i što više čuvaju loptu. To im je i uspijevalo, pa Kelava praktički nije ni imao posla. Ni 'modri' nisu više ulazili u suparnički šesnaesterac, pa se rezultat nije mijenjao. A prepuni Maksmir očekivao je pobjednički vatromet i počasni krug pred raspjevanim navijačima.