TURISTIČKA ATRAKCIJA

Dinamo simbol grada Zagreba; i stranci ludi za dresovima te suvenirima hrvatskog prvaka

04.10.2018 u 17:39

Bionic
Reading

Dinamo je prije nešto više od godinu dana otvorio novi suvenir shop podno zapadne tribine Maksimirskog stadiona, a danas je među najpopularnijim turističkim atrakcijama grada

Naime, osim vjernih Dinamovih navijača, u fan shopu gotovo svakodnevno možete susresti i grupe stranih turista. Tu su gosti iz SAD-a, Velike Britanije, a među strancima sve su brojniji turisti iz Japana i Južne Koreje.

Iako se može pomisliti da nogometne suvenire kupuju ponajprije zbog uspjeha naše nogometne reprezentacije na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Rusiji, iznenadili smo se koliko dobro poznaju Dinamo i Dinamove prvotimce. Kažu da su oduševljeni Zagrebom, a među suvenirima koje će ponijeti kući žele i nešto s grbom Dinama, jer ipak je, kako kažu, Dinamo jedan od simbola grada.

Iz Dinama poručuju kako su od otvorenja fan shopa dresovi najprodavaniji 'suvenir'. Svi naravno traže i ime svog omiljenog igrača na leđima. Prošle je sezone to bio Soudanijev dres, a sada su najtraženija imena Gavranovića, Olma, kapetana Ademija i Majera. Uz dresove, među must have suvenirima su i šalovi te kape.

Rast prodaje u fan shopu prati i prodaja na web shopu gdje, uz domaće navijače, najviše kupuju navijači Dinama iz Njemačke, SAD-a, Švicarske te susjedne Bosne i Hercegovine.

Dinamo je odnedavno otvorio i kanal veleprodaje, pa su, uz fan shop u Maksimiru, Dinamovi artikli dostupni još i na 13 lokacija partnera – 8 trgovina u Zagrebu, zatim u Zaprešiću, Puli, Slavonskom Brodu te dva prodajna mjesta u susjednoj Sloveniji.

U Dinamu su jako zadovoljni prodajom u fan shopu, a svojim navijačima nastoje ponuditi uvijek nešto novo pa je tako asortiman modrih suvenira sada bogatiji za 50-tak novih artikala.

Povijest Dinamovog fan shopa

Prvi Dinamov fan-shop postavljen je 1969. godine pored križanja Maksimirske ceste i Kvaternikova trga, na prostoru ispred današnjeg McDonald'sa.

Dinamo je, po uzoru na europske klubove, kao prvi nogometni klub u bivšoj Jugoslaviji pokrenuo podaju klupskih suvenira.

Vremenom je kiosk sa suvenirima premješten nekoliko metara južnije, pored križanja Kvaternikova trga i Nemčićeve ulice, ispred južnog ulaza u Namu.

Kiosk je na tim dvjema lokacijama na Kvatriću bio 38 godina, sve do 2007. kada je završena gradnja podzemnih garaža prilikom obnove Kvaternikova trga. Nakon dovršetka garaža, a prije obnove trga i ulica, kiosk sa suvenirima premješten je na Svetice, pored spomenika bacaču diska. Stari je kiosk razdužen, a na Sveticama je osvanuo novi prodajni objekt.

Ideja je bila da kiosk ondje bude privremeno, sve dok u potpunosti ne završi obnova Kvatrića. Povratak na staru lokaciju smatran je nužnim zbog tradicije i navike Zagrepčana da upravo ondje mogu nabaviti klupske suvenire. Gradske su vlasti, međutim, nakon dovršetka radova, odbili mogućnost da kiosk bude na starom mjestu već su ponudili dvije opcije: na križanju Heinzelove i Martićeve te stotinjak metara južnije, na križanju Heinzelove i Zvonimirove ulice.

Uz takvu je ponudu kiosk ostao na Sveticama gdje je ove godine 'navršio' cijelo desetljeće.

U kolovozu 1997. godine otvoren je klupski fan shop na zapadnoj strani staroga restorana Domagoj, u produžetku blagajni. Egzistirao je sve do rušenja kompleksa na kraju 1999. godine.

  • +23
Hajduk - Dinamo, 9. kolo HT Prve lige, 2018/19. Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL
Hajduk – Dinamo 0:0, 9. kolo 2018./19. (sažetak) Izvor: Društvene mreže