OPUŠTENI KUP

Dinamo pronašao formulu uspjeha: prave se Englezi!

18.12.2013 u 11:44

  • +16

GNK Dinamo - HNK Hajduk

Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj

Bionic
Reading

Uzvratnu utakmicu hrvatskog nogometnog kupa Hajduk - Dinamo, koja se na Poljudu igra u srijedu, 18. prosinca u 16 sati (MAXtv, Arenasport 3), zagrebačka momčad dočekuje opušteno jer imaju velikih 5:0 iz prve utakmice

Na činjenicu da su natjecateljski odigrali vrlo slabu jesen, okrunjenu praznim stadionom i lošim igrama u Europi, u Dinamu su pronašli odgovor na sve – prave se Englezi!

Kada smo na našem portalu Tribina.hr pitali kako naši korisnici komentiraju činjenicu da je Zoran Mamić dobio funkciju menadžera u Dinamu, originalan je odgovor dao naš korisnik Aksma rekavši kako se u klubu jednostavno prave Englezi:

'Nakon skupštine, bilo je onih koji su se nadali da je sadašnja garnitura donekle evoluirala, da su naučili iz svojih grešaka i iz primjera drugih (npr. Maribor). Maštalo se o stručnjaku s europskim pedigreom, koji će imati potpunu autonomiju. Donekle očekivano, nije se desilo nijedno. Umjesto revolucije ili barem evolucije, u klubu su se odlučili praviti Englezima.'

TREĆI DERBI NA MAXtv-u

Hajduk - Dinamo
Hrvatski nogometni kup
Srijeda 18. 12. u 16 sati (Arenasport 3)

Uistinu, engleski model nogometnih menadžera ima nekoliko osjetnih prednosti pred onim čisto trenerskim. Za očekivati je da svatko tko dođe na poziciju menadžera ima svoju osobnu viziju kako bi momčad trebala igrati, a ta pozicija mu daje veće ovlasti pri pokušaju da tu viziju provede u djelo. Menadžer se brine o transferu, politici kluba, o stručnom stožeru koji obuhvaća cijelu svitu pomoćnika za fizičku, psihičku, taktičku i tehničku pripremu igrača. Veća autonomija u radu logično iza sebe mora imati i potpuno povjerenje uprave kluba u odabranog čovjeka, što im pak osigurava dovoljno vremena za neometani rad.

Od deset najdugovječnijih trenera u povijesti, njih osam dužnost je obnašalo na Otoku. Na kraju krajeva, sukladno s povećanjem ovlasti, dolazi i do povećanja odgovornosti. U slučaju fijaska menadžeri imaju znatno manje mjesta za skrivanje svog neznanja nego 'obični' treneri. Nekom neupućenom u realno stanje stvari takav model se može učiniti kao idealno rješenje za Dinamo, međutim treba biti svjestan da mi ipak nismo na otoku! Pa krenimo redom.

Dinamo je u posljednjem kolu pobijedio Zadar


Jedan od glavnih problema Dinama je činjenica da se do sada transfer politika provodila po čisto poslovnim, a ne sportskim načelima. Menadžer, koji živi ili pogine isključivo od svojih rezultata sasvim sigurno se ne bi doveo u takvu situaciju. To bi značilo i svojevrstan zaokret u načinu razmišljanja u klubu. Međutim, to na ovom primjeru nikada neće biti slučaj. Pošto je Zoran Mamić i prije bio zadužen za biranje i dovođenje pojačanja očekivati promjene je iluzorno. OK, istina da sada igrače bira sam za sebe, a ne za Krunu, Ivankovića, Čačića, no krajnje je upitno da li on uopće želi i može birati drugačije.

Samostalnost Dinamovih trenera u odlučivanju i kadriranju momčadi krajnje je upitna, a menadžerski model to bi mogao riješiti. Mogao bi, ali ponovno u ovom slučaju gotovo sigurno neće. Zdravko Mamić nije sportaš, to nikada u svojoj suštini nije bio niti će biti. On je uspješan poslovni čovjek kojem jednostavno nije u krvi 'baciti' koji milijun u cilju sportskog uspjeha. On nikada neće težiti rezultatu na štetu poslovanja. Sada na drugoj strani imamo Zorana, koji je bio profesionalni sportaš, može se reći na jednom visokom nivou. Međutim kada stvari zaguste, kada će trebati izabrati, da li će biti spreman ići protiv bratove politike? Da li će sport prevagnuti nad biznisom i bratskom ljubavi? Prosudite sami.

Jedna od ljepota menadžerskog modela vođenja momčadi je smanjenje prostora za bijeg od odgovornosti. Kada stvari krenu loše, gotovo da nema kamena pod koji se propali menadžer može zavući. Može pričati žalopojke o nedostatnim financijama, međutim ta priča u Dinamu, kao najbogatijem klubu ovih prostora, jednostavno ne drži vodu. Odgovornost bi trebala natjerati menadžere da svom poslu pristupe odgovorno, da sve podrede rezultatu o kojem im ovisi sudbina. Da daju sve od sebe za boljitak momčadi bez fige u džepu. Što će se desiti sa Zoranom ako ipak s vremenom ta figa ispliva na površinu? Koja će biti njegova kazna ako projekt propadne? Uništavanje trenerskih referenci? Zar on sam nije tvrdio da se u tom poslu tako i onako ne vidi?

Protjerivanje iz Dinama također nije vjerojatno dokle god njegov brat drži glavnu riječ! Sve u svemu, ako Zoran kiksa i pokaže se nedorastao funkciji koja mu je dodijeljena, neće mu se desiti apsolutno ništa. Nije previše teško zamisliti press konferenciju starijeg Mamića na kojoj priča o tome kako je Zoran pomogao klubu kada je to bilo najpotrebnije. Kako je tada stanje na tržištu bilo takvo da je dovesti vrhunskog trenera bilo izuzetno teško pa je Zoran kao heroj uletio dok se stvari malo ne konsolidiraju. Za nagradu će se vjerojatno vratiti na svoju bivšu poziciju. Za njega ovo je 'win-win' situacija.

Stoga, Zoranovo ustoličenje na poziciji glavnog čovjeka struke gotovo ničim neće dovesti do promjene u funkcioniranju kluba. Teško je za povjerovati da će se odmak od Zdravkova razmišljanja i poimanja sporta desiti putem njegova brata, vjerojatnije je da nam slijedi logika 'ruka ruku mije'. Zoran neće raditi probleme, Zdravko mu pruža zaštitu. Bratska ljubav je čudo! Svi pozitivni učinci koje je sa sobom trebao donijeti menadžerski model, zbog specifičnosti situacije će izostati, a ostaje samo mučnina prosječnog ljubitelja Dinama.'

Ako imate drugačije mišljenje o temi, izrazite ga OVDJE, na portalu Tribina.hr.

Kako i gdje gledati Dinamo - Hajduk

Osim na MAXtv-u (Arenasport), uzvratnu kup utakmicu Hajduka i Dinama možete gledati na pay per view online servisu Match.tportal.hr. Članovi communityjaTribina.hr imat će prilike pratiti prijenos utakmice u sklopu tog community portala.

Dinamo - Hajduk - gol za 5:0 Alena Halilovića