VELIKI USPJEH 'MODRIH'

Dinamo pobjedom u Mariboru osigurao Ligu prvaka

28.08.2012 u 22:34

Bionic
Reading

Dinamo će i drugu godinu zaredom igrati u Ligi prvaka! 'Modri' su u Ljudskom vrtu odigrali vrlo dobrih prvih 45 minuta i nešto slabiji nastavak, što je bilo dovoljno za novu pobjedu (1:0) i potvrdu ponovnog ulaska među europsku nogometnu elitu

Hrvatski nogomet, toliko osporavan i vrijeđan, i drugu godinu za redom imati će predstavnika u Ligi prvaka. Dinamo je uspjehom u Mariboru (1:0) zadržao prednost ostvarenu prije tjedan dana u Zagrebu (2:1) te će ove sezone pokušati popraviti očajan dojam koji je ostavio igrajući prošle godine u najcjenjenijem klupskom natjecanju na svijetu i prava je šteta što barem još jedan hrvatski klub nije ostvario ulazak u Europsku ligu. Nesumnjivo bi to bio snažan poticaj za pozitivan rast kvalitete u domaćem nogometu!

Utakmica u Mariboru započela je lijepim vatrometom i snažnom pjesmom domaćih navijača, no razloga za slavlje Mariborčani nisu imali. Dinamo se od početka utakmice postavio čvrsto, tražio je duel igru pa su nerijetko zbog toga i 'stradavali' vezni igrači dobivajući žute kartone zbog previše žestokih startova. Iako se očekivala početna jurnjava nogometaša Maribora, Dinamo je ipak imao terensku inicijativu koju je okrunio pogotkom u 12. minuti.

Sammir je izveo korner, Duje Čop je glavom vratio loptu na peterac, a iskusni portugalski stoper Tonel se fantastično snašao i iz blizine poslao loptu u mrežu. Bio je to pravi šok za tribine i slovensku momčad na travnjaku, šok od kojeg se dugo nisu oporavili.


Štoviše, uz malo više sreće Dinamo je do poluvremena trebao voditi i 2:0, jer lopta se nakon jednog duela Fatosa Beqiraja i slovenskog braniča zakoprcala u domaćoj mreži, no suci su poništili pogodak zbog navodnog zaleđa. To je bila vrlo sporna odluka arbitara, pogotovo stoga jer crnogorski napadač u 'modrom' dresu zapravo i nije stigao do lopte, nego je pogodak bio - autogol!

Uoči nastavka Ante Čačić je napravio dvije izmjene; umjesto požutjelih Ademija i umornog Beqiraja uveo je dvojicu zadnjih veznih, Jerka Leku i Adriana Calella, želeći tako održati visoki ritam igrača koji razgrađuju suparničke napade. Iako je ritam 'modrih' malo pao, Maribor ipak nije stvarao konkretnije prilike za izjednačenje unatoč činjenici da su mu za prolaz u Ligu prvaka u tim trenucima trebala čak tri pogotka.

No najbolje prilike do 65. minute imao je baš Dinamo, i to prvo preko Milana Badelja koji je napravio pravi mali dar-mar u suparničkom kaznenom prostoru, a nakon što je odgurnut udarac je isprobao Čop, no njegov šut iskosa je blokirao netko od domaćih obrambenih igrača. Nedugo zatim Sammir je bio sam ispred domaćeg golmana, no njegov lob je bio toliko traljav da potez možemo nazvati - nonšalancijom.

Svi ti promašaji Zagrepčana, ali i pad tempa u obrani vodstva, dali su 'krila' slovenskoj momčadi koja je počela ozbiljnije prijetiti. Srećom Maribor zaista nema kvalitetu dostatnu da kazni pogreške suparnika, pa se tako i Dinamo spašavao bez većih problema. Izgradnja napada domaćina još je i bila koliko toliko dobra, no završnica je bila prilično slaba.

Dinamo će suparnike u Ligi prvaka saznati nakon ždrijeba koji će biti održan u Monacu u četvrtak u podne. Tportal.hr će i tom prigodom imati tekstualni prijenos ždrijeba.

Kad je u 85. minuti Argus dobio crveni karton zbog pogibeljnog starta na Čopu, koji se sjurio prema domaćem golu, bilo je jasno da Dinamo neće ispustiti ni pobjedu, niti ulazak u Ligu prvaka. Drugu godinu zaredom 'modri' će igrati u elitnom klupskom nogometnom natjecanju, a Maribor će se morati zadovoljiti Europskom ligom.

Liga prvaka
Maribor 0 1 Dinamo Zagreb
Strijelci
0:1 Tonel (12')
Sastavi
J. Handanovic
A. Rajcevic
S. Arghus
G. Cvijanovic
A. Mejac
A. Mertelj
Z. Filipovic (46' D. Mezga)
M. Milec
M. Magno Morales Tavares
A. Ibraimi (70' N. Komazec)
R. Beric
I. Kelava
Tonel
J. Šimunić
L. Ibanez
D. Vida
J. Pivaric
J. Cruz Campos Sammir (83' I. Krstanovic)
M. Badelj
D. Cop
A. Ademi (46' A. Calello)
F. Beciraj (46' J. Leko)
Žuti kartoni
J. Handanovic 12'
M. Magno Morales Tavares 85'
A. Ademi 15'
M. Badelj 36'
D. Vida 71'
Crveni kartoni
S. Arghus 85'