dobra utjeha

Dinamo je ostao bez polufinala Europske lige, ali nema razloga za nezadovoljstvo; evo koliko su ukupno milijuna eura Modri zaradili ove sezone

16.04.2021 u 08:33

Bionic
Reading

Nogometaši Dinama su porazom 2:1 u uzvratnoj utakmici četvrtfinala Europske lige protiv Villarreala završili svoju ovosezonsku europsku avanturu. Jesu li mogli više? Možda i jesu, ali što je tu je. No, na Maksimiru imaju razloga za zadovoljstvo, posebice kad pogledaju stanje na računu

Iza Dinama je još jedna više nego uspješna sezona u Europi. Modri su svoj put završili u četvrtfinalu Europske lige, a na kraju mogu biti više nego zadovoljni. Kako rezultatom, tako i ukupnom zaradom koja će popuniti klupsku blagajnu.

Uefin novac započeo je stizati još krajem kolovoza prošle godine, Dinamo je u tom razdoblju zaradio 3,22 milijuna eura zahvaljujući rezultatima u pretkolima Lige prvaka i Europske lige, a nagrađen je i s dodatnih 2,4 milijuna eura koje su Modri zaradili zahvaljujući rezultatima u europskim kupovima u posljednjih deset godina.

Uz sve to je Dinamo, kao i svi klubovi koji nastupaju u Europi ove sezone, od Uefe zaradio još i 1,12 milijuna eura, što je tarifa koju dobiva svaki klub.

Sve utakmice UEFA Europske lige i Hrvatski Telekom Prve lige možete gledati na MAXtv-u (Arenasport). Više informacija OVDJE.

  • +37
Villarreal - Dinamo, četvrtfinale Europske lige, 2020/21. Izvor: Cropix / Autor: Boris Kovacev / CROPIX

Modri su rasturili u skupini Europske lige, imali su četiri pobjede i dva remija, uvjerljivo su bili prvi. A svaku pobjedu u skupini Uefa nagrađuje s po 570.000 eura, dok remi nosi 190.000 eura. Tako je Dinamo u toj fazi natjecanja zaradio još 2,280,000 eura! I još dodatnih milijun eura što je nagrada za pobjednike skupine te 500.000 eura za plasman u šesnaestinu finala!

Villarreal - Dinamo 1:0 (Paco Alcacer, 35')

Villarreal - Dinamo 1:0 (Paco Alcacer, 35) Izvor: tportal.hr / Autor: arenasport/tportal

Tu je Dinamo u dvije utakmice s dvije pobjede izbacio ruski Krasnodar i tako uprihodio dodatnih 1,1 milijun eura. Potom su uslijedili dvoboji s Tottenhamom u osmini finala i plasman u četvrtfinale za što su Modri dobili novih 1,5 milijuna eura!

Villarreal - Dinamo 2:0 (Gerard Moreno, 43')

Villarreal - Dinamo 2:0 (Gerard Moreno, 43) Izvor: tportal.hr / Autor: arenasport/tportal

Na žalost, tu u četvrtfinalu završava Dinamov ovosezonski put u Europi, a zarada samo od nastupa staje na nešto malo više od 13 milijuna eura! Ovome treba pribrojati i novac koji će Dinamo dobiti od televizijskih prava, tu su i neke sponzorske nagrade i bonusi... Sve u svemu, na kraju bi ova europska sezona za Dinamo mogla završiti sa zaradom od blizu 20 milijuna eura. Dobra je to utjeha za ispadanje u četvrtfinalu Europske lige!

Usporedbe radi, Dinamo je prošle sezone rezultatima u Ligi prvaka zaradio oko 30 milijuna eura.

Villarreal - Dinamo 2:1 (Mislav Oršić, 74')

Villarreal - Dinamo 2:1 (Mislav Oršić, 74) Izvor: tportal.hr / Autor: arensport/tportal

CJENIK NAGRADA U EUROPSKOJ LIGI

  • ulazak u skupinu - 2,92 mil. €
  • pobjeda u skupini - 570.000 €
  • bod u skupini - 190.000 €
  • pobjednik skupine - milijun €
  • drugoplasirani - 500.000 €
  • plasman u šesnaestinu finala - 500.000 €
  • plasman u osminu finala - 1,1 mil. €
  • plasman u četvrtfinale - 1,5 mil. €
  • plasman u polufinale - 2,4 mil. €
  • plasman u finale - 4,5 mil. €
  • osvajanje Europske lige - 8,5 mil. €