fantastična statistika

Dinamo ih je na Maksimiru počastio s četiri gola, a oni su na kraju izborili četvrtfinale Lige prvaka

11.03.2020 u 14:32

Bionic
Reading

Taj 18. rujna 2019. godine trebao je biti dan za pamćenje u klupskoj povijesti Atalante. Momčad iz Bergama po prvi je put izborila nastup u Ligi prvaka, a debitantsku je utakmicu igrala na Maksimiru protiv Dinama. I prošla katastrofalno, u Bergamo su se vratili s četiri gola u mreži...

Razloga za optimizam u redovima Atalante jednostavno nije bilo. Dinamo ih je u debiju u Ligi prvaka razmontirao i napunio do vrha, 4:0 težak je poraz, posebice u Ligi prvaka. 'Modri' su nakon tog uspjeha poletjeli, s dobrim su se razlogom radili planovi za prolazak skupine Lige prvaka. No, jedno su planovi i želje, drugo je surova realnost.

Atalanta je pak nakon Dinama izgubila i sljedeće dvije utakmice u skupini, prvo od Šahtara doma 2:1, a onda i od Manchester Cityja na Etihadu 5:1. Nitko nakon ta prva tri kola ni u najluđim mislima nije mogao pretpostaviti da će samo šest mjeseci kasnije ta ista Atalanta postati prvi četvrtfinalist Lige prvaka!

Da, put od samog dna u grupnoj fazi pa do četvrtfinala Lige prvaka za momčad iz Bergama trajao je točno pola godine! I to kakvih pola godine.

Momčad trenera Gianpietra Gasperinija igra uvjerljivo najefikasniji nogomet u Serie A, mnogi će reći da igra i najljepši. Jer jedini su koji su tradicionalno 'tvrdom' talijanskom poimanju nogometa igraju na gol više. I sve im se to počelo isplaćivati.

  • +7
FC Valencia - Atalanta Bergamo, Liga prvaka, 10.3.2020. Izvor: EPA / Autor: UEFA / HO

Posebno je fascinantna statistika ove sezone - u svim su natjecanjima zabili točno 100 golova (od toga 70 u Serie A!), a samo su u posljednjih sedam utakmica zabili čak 38 golova! Ove su sezone na 24 utakmice zabili dva ili više golova, na 15 utakmica zabili su najmanje tri gola, na devet susreta zabijali su barem četiri gola. Pet golova zabili su nogometaši Atalante na pet ovosezonskih susreta, na četiri su zabili šest, a na tri su utakmice zabili sedam ili više golova!

Nakon svega ovog ne treba zaboraviti početak njihovog puta, taj 18. rujna 2019. godine kad su na Maksimiru 'popili' četiri komada od goropadnog Dinama. Tko bi tada rekao da će ta i takva Atalanta izboriti četvrtfinale Lige prvaka i uz to držati četvrto mjesto na ljestvici Serie A koje i sljedeće sezone jamči nastup u Ligi prvaka? A Dinamo koji ih je razvalio? Eh, da... 'Modri' su u međuvremenu ispali iz Lige prvaka, ispali su i iz domaćeg Kupa, jedino je sigurno da im naslov prvaka neće pobjeći...