GOSTIMA NI MRVICE

Dinamo i Hajduk krenuli golijadama

25.07.2010 u 10:20

Bionic
Reading

U subotu je odigrano pet utakmica prvog kola Prve HNL, a gosti nisu uzeli ni mrvice. Posebno su uvjerljivi bili Dinamo i Hajduk, a do prvih bodova stigli su i Rijeka, Karlovac te Varaždin. Podsjetimo, u petak je Zagreb bio bolji od Lokomotive

Dinamo – Hrvatski dragovoljac 4:1

Dinamo je u obranu naslova ušao kako dolikuje prvaku, no atmosfera uz koju je došao do prve prvenstvene pobjede je bila tužna. Na maksimirskim tribinama okupilo se oko 500 gledatelja.

Dragovoljac je nakon osam godina opet odigrao službenu utakmicu u Maksimiru, ali je neće pamtiti po dobru. Gosti su već nakon desetak minuta bili u minusu od dva gola nakon što su izvan šesnaesterca pogodili Morales i Sammir. Ako je netko i sumnjao u 'modri' trijumf, nakon 20. minute više nije, jer je Slepička glavom pogodio za visokih 3:0. Nešto kasnije branič Kešinović iznenadio je domaćina i samo popravio dojam, ali prije odmora gostujući vratar Franić i četvrti put morao po loptu u mrežu, a strijelac je bio Mesarić.

U nastavku je sve izgledalo znatno sporije. Dinamo je rutinski odigrao drugih 45 minuta, a najbliže pogotku domaćin je bio preko Badelja i Sammira, ali njihove pokušaje zaustavio je okvir gola. Dinamo je solidnom predstavom stigao do tri boda i sada se u miru može pripremati za treće pretkolo Lige prvaka protiv moldavskog Sheriffa.

Hajduk – Istra 1961 6:1

Pred oko pet tisuća gledatelja Hajduk je započeo svoju sezonu u kojoj želi naslov kako bi dostojno obilježio 100 godina postojanja kluba. Prije početka dvoboja publika je pljeskom pozdravila Antu Mišu koji je sjedio na klupi Istre, ali igrači 'bile' momčadi dobrodošlicu bivšem strategu Hajduka iskazali su punom mrežom.

Već na poluvremenu je bilo 5:1, a u strijelce se je za Hajduk upisalo pet različitih igrača Anas Sharbini (19), Oremuš (25), Andrić (34), Ahmad Sharbini (36) i Ljubičić (44). Gol Puljana bilo je djelo Šehića (20).

I u nastavku je Hajduk dominirao, ali je tempo malo pao. Mreže su mirovale sve do 81. minute. Sjajni Anas izborio je najstrožu kaznu, a Ibričić je šesti igrač Hajduka koji je zabio na otvaranju HNL sezone na Poljudu. Bio je to konačan rezultat utakmice, a splitska publika može biti zadovoljna kako je njihov 'stogodišnjak' ušao u sezonu i najavio europski ogled s Rumunjima u Europskoj ligi.

Rijeka – Split 1:0

Novi prvoligaš Split je na Kantridu došao s otvorenim gardom. Gosti su dobro parirali Gračanovoj družini. Bilo je dobrih pokušaja izvana s jedne i druge strane, a u 45. minuti zatresla se mreža. Veznjak Rijeke Štrok je ubacio, a stoper Vidić loptu pospremio u vlastitu mrežu. Bio je to na kraju jedini pogodak na utakmici, a gosti će žaliti za neiskorištenim prilikama Golubovića, Obilinovića i Paraća u drugom poluvremenu.

Varaždin – Zadar 2:1

Varaždinci, mučeni financijskim problemima, promijenjena imena uspješno su startali u novu sezonu. U barokni grad stigao je dragi gost koji nikada u HNL-u nije pobijedio na varaždinskom travnjaku. Nije ni u 18. pokušaju. Na potopljenom terenu domaćin je bio bolji, a u prvom dijelu mrežu zatresao je Brezovec. On je iz slobodnjaka u 22. minuti pogodio zadarski zid, lopta je promijenila smjer i prevarila Gluića. U nastavku je u 62. minuti drugi žuti karton dobio Banović, a brojčanu nadmoć domaćin je potvrdio novim golom Brezoveca iz slobodnog udarca sa 25 metara. U zadnjih pet minuta i Varaždin je bio s deset nogometaša, jer je drugi opomenu dobio Glavica, a dvije minute prije kraja Begonja je pogotkom samo popravio dojam za goste.

Karlovac – Inter 3:0

Treći put u povijesti HNL-a igrala su ova dva kluba, a Karlovac je upisao treću pobjedu. Inter je još i bez pogotka u njihovim dvobojima. Domaćin je zasluženo stigao do trijumfa. Pred kraj prvog dijela, Špičić je glavom svladao Santinija nakon ubacivanja Kovačevića. Odmah na početku drugog dijela sve je bilo riješeno. Prvo je u 47. minuti zbog drugog žutog kartona isključen Yankep, a iz slobodnjaka je neobranjivo pogodio Husić. Pobjedu je potvrdio razigrani Kovačević nakon udarca s ruba kaznenog prostora u 70.