U ARENI SREĆE

Dinamo će se nametnuti ili će pasti

22.10.2009 u 08:01

Bionic
Reading

Nakon triju osvojenih bodova u dvama kolima Europske lige, Dinamo putuje u Amsterdam. Rijetko kad modri sastav u Europu odlazi s manjim opterećenjem, poraz ne bi donio spektakularan pad ambicija. Dinamo je u dovoljno komotnoj poziciji da u posljednjim trima kolima može nadoknaditi izgubljeno

Tri boda iz Temišvara velika su kao Jadran i Jurčićev sastav čvrsto drži uzde u svojim rukama. Tradicionalno ugodni Amsterdam situaciju može dodatno uljepšati, za takvu ocjenu dovoljan bi bio i jedan bod.

Podsjetnik na 2:3 iz 2007. godine

Iako, sportski je tražiti tri i nema sumnje da dinamovci u prijestolnicu liberalizma putuju s visokim ambicijama. Uostalom, dva su puta istrčavali u Arenu i dva je puta napuštali s trijumfalno uzdignutim rukama.

Jurčić je pronašao svoju dobitnu kompoziciju. Lončarić – Etto, Lovren, Kovač, Cufre –Morales, Badelj, Vrdoljak, Sammir i napadač Mandžukić čine se sigurnima. Pitanje je tek hoće li Sivonjić ostati u napadu ili će se strateg osloniti na iskustvo Papadopoulosa. Taj sastav razbio je Rumunje i pokazao da se može probiti tamo gdje njihovi suigrači nisu bili već 38 godina.

U stanju su mljeti nespremne, ali još se tijekom sezone nisu našli s nekim tko ima istu ambiciju. Ajax se na svom terenu uvijek postavlja autoritativno, ugođajem plaši protivnike i tjera ih u defenzivu. Uspije li Dinamo odoljeti pritisku, ostati čvrst u veznom redu i uzvratiti vlastitim pritiskom šanse mu se rapidno povećavaju.

Nekoliko manevarskih prekršaja i veliko srce mogu onemogućiti Ajaxov plan i zbivanja prebaciti pred vratara Stekelenburga. Urugvajac Suarez mora biti pokriven svake mikrosekunde, bilo bi idealno da ni ne primi loptu, jer raznovrsnost u realizaciji mu je impresivna.

Neka bude tako, jer ako ne bude, situacija će se vjerojatno odvrtjeti u neželjenu smjeru. Dinamo nema plana 'b' i ako bude pritisnut ili se utopi u vlastitoj jalovoj inicijativi, vjerojatno će uslijediti novi poraz. Jurčić i igrači svjesni su tog taktičkog nedostatka, ali problem je preopširne naravi da bi bio riješen preko noći.

Dvoboj je na rasporedu u 21 sat, a sudit će Austrijanac Einwaller i njegova četiri pomoćnika.