TOP ANALIZA

Deschamps mora vratiti dostojanstvo Francuzima

06.09.2012 u 11:00

Bionic
Reading

Gledajući kadar, jasno je da nema ni govora o nekakvoj usporedbi kvalitete Francuske i Španjolske - puno je previše upitnika nad Francuzima da ozbiljnije izazovu europske i svjetske prvake

Uključite se i vi u raspravu – registrirajte se na Tribina.hr, informirajte se o vlastitoj reputaciji, sudjelujte u stvaranju sadržaja i gledajte live prijenose!

Ovaj tekst autorsko je djelo korisnika Mac316.

Didier Deschamps je u misiji vraćanja ugleda i dostojanstva francuskom nogometu, a tek onda rezultatskih uspjeha. Ali te dvije stvari se moraju dogoditi brzo jer je Francuska prevelika nogometna nacija da trpi pljuske. Zato Deschamps već u startu kreće s pritiskom i teretom, kod njega nema puno kredita kao kod Španjolaca. Od reprezentacije se očekuje da poštuje medije i navijače, da se igrači poštuju međusobno i da igra bude na tragu zlatnog doba 'tricolora'.

Koliko je to realno? Ponašanje i dostojanstvo su stvar odnosa i profesionalizma i o tome je teško diskutirati dok ne vidimo kako će igrači reagirati. Igra je već pitanje kvalitete i treba vidjeti koliko ovaj francuski kadar ima igrača koji mogu stati nasuprot Španjolskoj i igrati ravnopravno.

Hugo Lloris
Golmani
Sve počinje i završava kapetanom Hugom Llorisom. Novi član Tottenhama je u relativno mladoj vratarskoj dobi izgradio ime ponajboljeg vratara svijeta i ulazi u rečenicu s elitom, Buffonom, Cechom i Casillasom. Je li i bolji od Casillasa? To tek treba dokazati, no klub za to je katastrofalno odabrao, jer obrane u Tottenhamu nikad neće vrijediti kao obrane u Realu, a u reprezentaciji tek mora pokazati da je golman koji, osim što brani ono što mora, direktno može donijeti pokoji bod. To će najviše trebati pokazati baš protiv Španjolske te ga očekuju jedini pravi izazovi ovih kvalifikacija. Landreu i Mandanda su tu ipak daleki drugi i treći izbor.

Gael Clichy

Obrana

Dva ponajbolja lijeva beka svijeta i onda dalje od toga ogromni problemi. Nema dvojbe da je lijeva strana sigurna pod smotrom Clichyja i Evre, ali pozicije stopera su upitne. Koscielny je dobar, ali ne svjetska klasa, Rami je dobar, ali još manje svjetska klasa, Mexes je bolji od njih, ali i puno veća labilnost, Varane je možda svjetski talent, ali ne igra, a Abidal je bolestan i možda se nikad ne vrati.

Na poziciji stopera Francuska ima probleme koje mora brzo riješiti. Za krpanje rupa tu je Sakho, povremeni kapetan PSG-a. Na desnom beku ne bi bilo brige da je zdravlja. Sagna i Debuchy su svjetske klase, ali nisu spremni, dapače ozljeda Sagne je sad već misteriozna, jako dugo ne igra i nema naznaka povratka. Jallet i Revelierre nisu loši, ali ni blizu onih kojih nema. Kad se uzme u obzir pritisak pod kojim će biti francuska obrana u susretima s dominantnom Španjolskom, na prvi dojam izgleda da kvaliteta jednostavno nije dovoljna da se odupre i trebat će ogromna pomoć veznog reda i najbolji dani Llorisa da se 'furija' zaustavi.


Franck Ribery
Veza
Nasrija, M'ville i Gourcuffa nema, što zbog nediscipline, što zbog ozljeda za ove prve susrete. Veza se oslanja na probuđenog Diabyja i otkriće Cabayea te na lucidnost Valbuene i Francka Riberyja. To bi trebala biti okosnica veze dok se Nasri ne vrati u sastav. Kreacija nije problem, problem je igra u oba smjera, koju krilni igrači uopće nemaju, a ni Diabyju nije najomiljenija. M'villa se također željno očekuje ako se želi igrati koliko-toliko ravnopravno Španjolcima.

Za susrete s lakšim protivnicima skupine ne bi smjelo biti problema s ovom veznom linijom, ali ući tako sa Španjolcima, koji su postavljeni jednako ofenzivno, samo s puno kvalitetnijim igračima, harakiri je na francuski način. U ovim kvalifikacijama i u derbijima sa Španjolskom očekuje se najveći doprinos Riberyja, koji je možda među top 10 igrača svijeta već godinama, ali u dresu Francuske nikad nije došao ni blizu da to potvrdi i opravda.

Karim Benzema
Napad
Prilično jaka linija s dva izražena klasična napadača, Benzemom i Giroudom, te krilnim napadačem Menezom. Gomis i trenutno odsutni Loic Remy su malo u drugom planu, ali imaju svoje kvalitete. Prvotimac madridskog Reala Benzema je onaj od kojeg se očekuju golovi, ali on se često nađe predaleko od svoje mete. Nešto u igri ga često odvuče na strane ili čak do centra gdje, ruku na srce, nije najjači. Kad dobije loptu u for prema golu je skoro pa nezaustavljiv, no te situacije su rijetke, tj. rjeđe nego što bi trebale biti za veći učinak.

Giroud je potencijalno sjajan napadač, ali je u periodu prilagodbe na vrhunski nogomet i nije realno da iznese ambicije na startu kvalifikacija. To je igrač kojem treba veća golgeterska serija da bude pouzdan i iskoristiv, a zasad toga u Arsenalu nema. X-faktor je Menez koji je u stanju odigrati napadača iz drugog plana kao najbolji na tim pozicijama, ali ego i čudna glava su mu kočnice u realiziranju potencijala. Ako se uspije nametnuti kao jedna od najboljih opcija, Francuska će izgledati puno bolje nego na Euru i prije.

Gledajući kadar, jasno je da nema ni govora o nekakvoj usporedbi kvalitete Francuske i Španjolske - puno je previše upitnika nad Francuzima da ozbiljnije izazovu europske i svjetske prvake. Dojam je da je Španjolska taman toliko jača od Francuske koliko Francuska od ostatka skupine. Jedini način na koji Francuzi mogu parirati 'furiji' je 'hrvatskim modelom', fanatičnom obranom s minimalno otvaranja i izlaženja. Ono što bi Francuzima moglo pomoći u takvom stilu je puno bolja i brža tranzicija, dok naša veza mora 'ispimplati' loptu dok je ne izgubi.

Igrači kao što su Cabaye ili M'Villa mogu je ekspresno iznijeti Riberyju u for i tražiti priliku iz kontri. To je jednostavno zamisliti, ali u praksi je skoro nemoguće provesti ako se radi o pritisku kao u slučaju Španjolske, i puno je veća vjerojatnost greške u obrani Francuza nego za izgubljenu loptu španjolskih majstora i nepogrešivu kontra dvojice ili trojice francuskih igrača. Po svemu što Francuska ima, najbolja postava koju može izvesti u ovim kvalifikacijama, ako svi budu na raspolaganju, je:

Lloris - Debuchy, Mexes, Koscielny, Evra - M'Villa - Ribery, Cabaye, Nasri, Menez - Benzema.

Didier Deschamps je u misiji vraćanja ugleda i dostojanstva francuskoj reprezentaciji, a tek onda rezultatskih uspjeha, no to se mora dogoditi brzo jer je riječ o prevelikoj nogometnoj naciji da trpi pljuske.

U utakmicama sa Španjolskom postoji sitna promjena koju Francuska može unijeti da bude čvršća i konkurentnija, ali s rizikom da izgubi dobar dio kreacije koju vjerojatno sa Španjolskom ionako neće trebati - umjesto Nasrija ili Meneza bi mogla kao drugog zadnjeg veznog možda staviti i Ramija iz Valencije, koji je, iako stoper, već odigrao nekoliko utakmica na tom mjestu i nije neiskoristiv, a ima topovski slobodni udarac i odličnu igru glavom (viši od 1,90 cm).

Sve u svemu, Francuska nije baš blizu da zaprijeti Španjolskoj i očekuje nas prilično izvjesna skupina koju Francuzi mogu zakomplicirati tek nekim iznenađenjem 16. listopada u Madridu, kada će se suprotstaviti favoritima. Pobjeda Španjolske u tom dvoboju čini tu skupinu sasvim predvidljivom, ali bod ili sva tri gostiju stavili bi ih u priliku da možda izbore i prvo mjesto te dali i velike nade i zamah za osvajanje najboljeg drugog.

Skupina koja pokazuje dvije velike nacije u sasvim drugačijim raspoloženjima i može služiti kao pokazatelj sada naizgled nepobjedivim Španjolcima da nije dug put od vrha do velikih problema kao u slučaju Francuske.