NBA PRIZNANJE

Derrick Rose iz Bullsa novak godine

22.04.2009 u 20:25

Bionic
Reading

Branič Chicago Bullsa, Derrick Rose (20) izabran je za najboljeg novaka ove sezone u NBA ligi

Rose je tako postao tek treći igrač Bullsa koji se okitio nagradom 'Rookie of the Year', prije njega dobili su je Michael Jordan i Elton Brand.

Rose je u regularnom dijelu sezone bio najbolji od svih novaka u asistencijama (6.3) i minutama provedenim na parketu (37.0), dok je po broju koševa bio drugi s prosjekom 16.8, a ispred njega bio je tek igrač Memphisa O.J. Mayo s prosjekom 18.5.

S odličnim igrama Rose je nastavio i u doigravanju NBA lige predvodivši Bullse do pobjede protiv Bostona sa 36 koševa i 11 asistencija čime je izjednačio rekord slavnog Kareema-Abdula Jabbara koji je u svom prvom nastupu u doigravanju također zabio 36 koševa. U drugom dvoboju u kojem je Boston pobijedio i izjednačio na 1:1, Rose je ubacio 10 koševa, uz 7 asistencija i 6 skokova.

Rose je rođen u Chicagu, a igrao je za lokalnu momčad Simeon Career Academy, koju je odveo do naslova državnog prvaka. Simenon Career je postao prva momčad koja je zaredom osvojila dvostruku titulu prvaka.

Nakon srednje škole odlučio je upisati fakultet, a odabrao je sveučilište Memphis. Već se je sljedeće godine kao freshman odlučio prijaviti na NBA draft. Izabran je kao 1. pick drafta od strane Chicaga. U dresu Bullsa je debitirao 28. listopada 2008. godine, te je zabilježio 11 poena, 9 asista, 4 skoka i 3 ukradene lopte.