TUŽNA GODIŠNJICA

Debakl na ceremoniji: Generacija Barcelona '92. bojkotirala Radića i Savez!?

20.09.2012 u 15:13

Bionic
Reading

Hrvatski košarkaški savez, sa zakašnjenjem od nekoliko mjeseci, ipak je skromno odlučio obilježiti 20. godišnjicu od osvajanja srebrne olimpijske medalje iz Barcelone

Povod je bio filatelistička izložba poznatog i svjetski priznatog filatelista te dugogodišnjeg košarkaškog djelatnika Berislava Turudije.

Sve je bilo spremno u prelijepom predvorju muzeja Mimara; okupili su se čelni ljudi HKS-a predvođeni Dankom Radićem, pojavio se i bivši košarkaški velikan Rato Tvrdić (1992. je bio direktor reprezentacije), zatim najveći hrvatski trener Mirko Novosel – jedan od najzaslužnijih što je Hrvatska uspjela stići do pozivnice za OI 1992. – te pomoćni trener Pere Skansija iz Barcelone '92. Aco Petrović

Promociji je prisustvovao i komentator finala, novinar HRT-a Slavko Cvitković čiji uzvik 'spusti se Franjo!' danas znaju gotovo svi klinci koji treniraju košarku, a iz Cibone su se pojavili predsjednik kluba Ivica Lovrić te legendarni igrač Mihovil Nakić

Sam početak ceremonije kasnio je nekih 20-ak minuta, a razlog je vjerojatno bio 'sačekajmo hoće li se netko od igrača iz povijesne generacije pojaviti'.

Kada je postalo jasno kako nitko od njih neće doći prikazan je vrlo emotivan dokumentarni film od 20-ak minuta - s isječcima okupljanja reprezentacije, izjavama Novosela, Skansija i Vrdoljaka pa do prisjećanja na povijesno finale protiv američkog Dream Teama - koji je posebno za ovu priliku HKS naručio od Ivana Jurkovića i arhive HRT-a.

Finale 1992: Hrvatska - SAD

Prigodan domjenak na koncu ceremonije te poklon svakom gostu i novinaru u vidu replike crvenog dresa Dražena Petrovića iz 1992. zaslužuju svaku pohvalu, no činjenica kako je velik broj stolica ostao prazan i kako nisu došli tadašnji izbornik i igrači koji žive u Hrvatskoj samo su još jedan dokaz dugogodišnjeg rata koji vode HKS i 'Generacija Barcelona '92. plus'.

'Termin smo zajednički dogovorili s HOO i gospodinom Matešom i moram naglasiti kako smo svim igračima iz Barcelone poslali pozivnice. Neki od njih čak su i potvrdili dolazak i očito su bili spriječeni doći. Razumijemo da su Kukoč koji živi u SAD-u ili recimo Perasović koji radi u Valenciji… Mi smo sve ovo napravili zbog igrača, ali eto nitko se nije pojavio', zabrinut je nakon ceremonije kazao Željko Drakšić

Zasad se nitko od igrača nije službeno oglasio. Franjo Arapović samo se kratko javio kako je na pogrebu majke svog prijatelja, a glasnogovornik 'Generacije Barcelona '92. plus' Danko Cvjetićanin za tportal.hr potvrdio je kako je poziv dobio te kako će za tportal.hr reći razloge zbog kojih se nije pojavio na ceremoniji.

Doministar sporta Pero Skansi navodno je na službenom putu i opravdao je svoj izostanak, a za Naglića je netko iz HKS-a rekao kako 'su mu se ukočila leđa'.

Na zaista sjajno organiziranoj i decentnoj ceremoniji u Mimari pričalo se kako su se navodno svi igrači dogovorili kako se neće pojaviti u Mimari zbog odnosa Danka Radića i HKS-a prema njima svih ovih godina. Gdje je istina i tko je u pravu teško je reći.

Iako stara poslovica kaže kako 'vrijeme liječi sve rane', u ovom slučaju tek je Aco Petrović – koji je godinama bio na sudu upravo s Radićem - iznimka.

Sve u svemu, tužan epilog još jedne košarkaške priče koja je započela 'srebrom zlatnog sjaja', a na 20. godišnjicu doživjela potpuni debakl.