skupština hns-a

Davor Šuker u sljedećoj godini planira HNS 'pogurati' u minus od 11 milijuna kuna

20.12.2018 u 15:07

Bionic
Reading

Hrvatski nogometni savez održao je godišnju Skupštinu na kojoj je, među ostalim, prihvaćen financijski plan za 2019. godinu...

Prisutne je na otvaranju Skupštine pozdravio predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza Davor Šuker, koji je tom prigodom čestitao i novim predsjednicima županijskih saveza, poručivši kako se ne smiju umoriti u pomaganju hrvatskom nogometu.

'Današnja Skupština izuzetnog je ugođaja, a održava se u godini najvećih uspjeha hrvatskog nogometa. Ovogodišnji uspjesi potvrdili su najviše vrijednosti naših dostignuća: osvajanje srebrne medalje, dobivanje najboljeg igrača svijeta u osobi kapetana Luke Modrića, izvanrednog i osebujnog izbornika Zlatka Dalića, opće simpatije za igru i rezultate te ponovnu promociju naše domovine i hrvatskog sporta na svim kontinentima. Ovom sjaju treba dodati i veličanstven doček, koji je nemoguće zaboraviti, a uspješni smo bili i u drugim područjima. Budimo ponosni i zajednički uživajmo', istaknuo je između ostaloga predsjednik HNS-a Davor Šuker.

Voditeljica Odjela financija i računovodstva Ružica Bajrić predstavila je financijski plan HNS-a za 2019. godinu: planirani su prihodi u iznosu od 151 milijun kuna, a rashodi u iznosu 162,7 milijun kuna. Planirani će se manjak od oko 11 milijuna kuna pokriti iz salda fonda, odnosno viška prihoda iz poslovanja prethodnih godina.

  • +11
Davor Šuker Izvor: Cropix / Autor: Srdjan Vrancic / CROPIX

Najveći su prihodi planirani od djelatnosti koje se odnose na marketing, televizijska prava, opremu i ulaznice (62 posto), a najveći rashodi odnose se na aktivnosti Saveza, kvalifikacijske i prijateljske utakmice svih reprezentacija i uzrasta, selektivne programe i završna natjecanja mlađih uzrasta, nogometne kampove, seminare trenera i sudaca, sportsku opremu, naknade osobama izvan radnog odnosa i funkcionalne rashode, kao i rashode za usluge telefona, interneta, grafičkih usluga, najamnine, računalnih usluga, promidžbeni materijal i elektronske medije (68 posto).

Program financijskog plana Saveza potom je usvojen, kao i program rada za 2019. godinu.

Srebrni izbornik Zlatko Dalić ponovno je emotivno proživio prisjećanje na sjajne dane 'vatrenih' u Rusiji te vjeruje da se ostvarnim zajedništvo može do novih uspjeha u budućnosti.

'Te slike svaki puta izazivaju iste emocije, gotovo suze. To nikad neće proći. Iza nas je najveća godina hrvatskog nogometa, za koji su najzaslužniji igrači hrvatske reprezentacije i hvala im na tome. Hvala Hrvatskom nogometnom savezu na podršci, pomoći i suradnji bez koje ne bi bilo moguće to sve napraviti. Prije svega hvala Savezu i predsjedniku na povjerenju koje ste mi ukazali da vodim ovu reprezentaciju - to je tada bila jako hrabra odluka. Ovo nije moj uspjeh, uspjeh samo igrača, već svih nas i svih vas - svi živimo nogomet i radimo za nogomet. Hrvatska mora biti iznad svih nas', zaključio je Zlatko Dalić.

  • +37
Hrvatska - Španjolska, Liga nacija, nogomet, 15.11.2018. Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL

Za govornicu je stao i HNS-ov direktor natjecanja i infrastrukture Marijan Kustić, koji se osvrnuo na uspješno proveden projekt obnove prvoligaških terena.

'Uložili smo oko 43 milijuna kuna u nogometnu infrastrukturu ove godine i svi naglašavaju da je to najbolje što smo mogli učiniti. Toga ne bi bilo bez predsjednika i IO-a koji su donijeli tu odluku o obnovi terena umjesto izgradnje kampa. To je najbolja i najveća investicija HNS-a od samostalnosti, dobili su pohvale Uefe i vjerujem da ćemo tako nastaviti. Prijedlog je da se sljedeće godine namjenski uloži 18 milijuna kuna u infrastrukturu amaterskog nogometa, kroz županijske saveze. Slažemo se i oko izgradnje vrhunskog stadiona u Zagrebu, čemu bismo mi dali svoju podršku, ali HNS na čelu s predsjednikom Šukerom želi da Hrvatska igra diljem zemlje, gdje god stadioni zadovoljavaju uvjete. Učinit ćemo sve da Hrvatska odigra utakmicu i u Splitu - ne postoji figa u džepu, želimo pomoći svima', kazao je Kustić.

Davor Šuker na kraju je progovorio o ponudi HNS-a da se reprezentacija vrati u Split i ponovno utakmice kvalifikacija igra na Poljudu.

'Split? Mi smo u povijesti, na početku mog prvog mandata igrali u Splitu. Uvijek smo željeli igrati tamo, a vidjeli smo koliko građani Splita i cijele Dalmacije žele Hrvatsku u Splitu. I to je meni misao vodilja u svim razmišljanjima oko domaćinstva, ali nemojmo odmah kretati s ultimatumima. Zato smo odlučili Azerbajdžan ugostiti u Zagrebu, a pred nama su još tri kvalifikacijske utakmice. U planu su nam i Rijeka i Pula i Osijek, još neki gradovi, pa zašto ne bi bio i Split? Osobno nemam ništa protiv Splita i Poljuda, a neki stadioni moraju sami popraviti infrastrukturu. Postoje neka Uefina i Fifina pravila koja se mora ispuniti kako bi se tamo igrale utakmice, takve stvari gurajte u prvi plan. A ne samo volju predsjednika, puno faktora odlučuje o domaćinstvu neke utakmice. Vi se uvijek hvatate za jednu stvar, a ja iskreno vjerujemo kako će brzo doći dan kada će Hrvatska zaigrati u Splitu. Nemojmo se vraćati u prošlost, vjerujem da će 2019. godine procjene naših 'sigurnjaka' biti pozitivne, pa da će Fifa i Uefa dati zeleno svjetlo za utakmicu u Splitu', kazao je Šuker.