Izborna skupština hns-A

Davor Šuker siguran u novi mandat za predsjednika; sprema li se u posljednji tren veliki obrat?

22.12.2017 u 10:05

Bionic
Reading

Posljednjih tjedana putem medija vodila se kampanja uoči Izborne skupštine Hrvatskog nogometnog saveza koja je, nakon odugovlačenja s terminom (iz HNS-a se spominjalo i proljeće), na koncu zakazana za petak 22. prosinca u 12 sati u hotelu Sheraton

Iako je bivši nogometaš Dario Šimić bio veliki favorit običnog puka, čemu su dokaz mnogobrojne ankete, od početka je bilo jasno da o potencijalnim kandidatima za predsjednika HNS-a odlučuju županijski nogometni savezi.

Stoga je, nakon što Šimić nije uspio skupiti potporu devet županijskih nogometnih saveza, postalo jasno kako je Davor Šuker jedini kandidat.

No nakon toga oglasio se hrvatski premijer Andrej Plenković i između ostalog rekao:

'HNS je začahuren kad je riječ o mogućnostima kandidature. Ne mislim da je to osobito zdravo jer se pokazalo da je bilo i drugih kandidata koji su pokazali interes i imali svojih ambicija. Vjerujem da će se HNS morati prozračiti u razdoblju koje je pred nama.'

Time je premijer poslao jasnu poruku čelnicima HNS-a da se nešto mora promijeniti. Također je poznato kako je Sportska inspekcija Središnjeg državnog ureda za sport, na čijem je čelu Janica Kostelić, pokrenula postupak protiv Hrvatskog nogometnog saveza zbog neusklađenosti Statuta Saveza s Poslovnikom o radu Skupštine HNS-a.

Stoga se mnogi Šimićevi simpatizeri s pravom pitaju je li moguć scenarij u kojem Davor Šuker može ostati bez novog četverogodišnjeg mandata?

Po sadašnjem Statuta Saveza, jako teško. Kao što smo već pisali, kako bi se uopće stiglo do Skupštine, svaki kandidat je morao sakupiti minimalno devet potpisa nogometnih saveza, a Šimić nije bio ni blizu te brojke. Šuker je s lakoćom došao do potpore izvršnih odbora županija, njih čak 18 (od 21).

Dakle otprije se zna tko će glasovati za Šukera, a tko neće. Isto tako se zna kako hrvatska javnost, barem sudeći po anketama i ozračju, baš nije sklona aktualnom predsjedniku kojem će danas vrlo vjerojatno biti potvrđen drugi mandat.

  • +11
Davor Šuker Izvor: Cropix / Autor: Srdjan Vrancic / CROPIX

Ankete u velikom broju na strani Šimića

No sudeći prema anketi koju je među ljubiteljima nogometa proveo portal Goal.com/hr, Šimić je dobio veliku potporu. Prema toj anketi, gledajući po županijama, Šuker nije pobijedio ni u jednoj! Konkretno, u Bjelovaru, Međimurju i Zadru prevladava želja za četvrtom opcijom, dok je Šimić želja nogometnog puka u Dubrovačko-neretvanskoj, Splitsko-dalmatinskoj, Šibensko-kninskoj, Brodsko-posavskoj, Varaždinskoj, Krapinsko-zagorskoj i Zagrebačkoj županiji.

U ostalima je pobijedio čelni čovjek Rijeke Damir Mišković, očekivano najuvjerljivije u Rijeci (71 posto) i Istri (69 posto), dok je u Gradu Zagrebu tijesno pobijedio Šimića (43-38 posto).

Dakle, čak i ako Šukeru danas bude potvrđen drugi mandat, jasno je da bi se uskoro nešto moglo promijeniti.

Kao što smo prije pisali, sporan je članak 97. Statuta HNS-a koji je Skupština Hrvatskog nogometnog saveza donijela 5. lipnja ove godine. U njemu stoji kako će svi opći akti Saveza biti usklađeni s odredbama Statuta u roku od 90 dana. No taj je rok prošao još 25. studenoga, a Poslovnik o radu Skupštine nije usklađen s novim Statutom! I zbog toga bi, ovisno o pravnim tumačenjima, Sportska inspekcija mogla poništiti saziv i odluke Izborne skupštine HNS-a.

Zato nije nemoguće da nas čeka veliki obrat te da bi se Šukeru i njegovim bliskim ljudima planovi mogli izjaloviti.

Nema sumnje da će se nakon današnje Izborne skupštine HNS-a oglasiti i nesuđeni kandidat Dario Šimić. Sve u svemu, kako je Šimić nedavno rekao, ovo je tek prvo kolo. Dakle natjecanje za čelnog čovjeka HNS-a tek počinje…

  • +5
Dario Šimić sa svojim timom posjetio Nogometni savez Splitsko-dalmatinske županije Izvor: Pixsell / Autor: Miranda Cikotic/PIXSELL