FIFA_SP_2018.svg

legenda otvoreno

Dario Šimić uoči finala nije želio čuti za riječ osveta: Hrvati su svjetska nogometna velesila!

Bionic
Reading

Bivši hrvatski nogometni reprezentativac Dario Šimić u Moskvu je stigao na završnicu Svjetskog prvenstva kao gost Fife, a kao i mnogi Hrvati nije mogao sanjati kako će u spektakularnom finalu, utakmici koju će gledati cijeli svijetu, uživo imati prilike gledati - svoju Hrvatsku

No, osim što je gost Fife Dario Šimić u Rusiji predstavlja i generaciju Hrvatske iz '98. koja je bila treća na svijetu pa je stoga nemoguće bilo izbjeći tu temu. Pogotovo su uporni strani novinari koji žele od bivših i sadašnjih igrača izvući riječ – osveta.

'Stalno vučemo paralelu između ove finalne i one polufinalne utakmice. Ovo ne smije biti osveta, ovo je kao jedan san kojeg ćemo svi mi, zatim igrači i navijači, biti svjesni tek za desetak godina. Teško mi je dati neki savjet igračima, jer su dosad bili fenomenalni. Ova utakmica, iako su sigurno umorni, nakon svih produžetaka, igrat će se glavom i srcem, 90 pa ako treba i 120 minuta i siguran sam da će dečki biti na visini', kazao je za tportal Šimić.

Imao je prilike na ovom SP-u pogledati u miru i utakmice Francuske koja je prije početka turnira bila kandidat za titulu?

'Francuska igra možda i najbolji nogomet na turniru, 20-tak posto su jači od Engleza, i lagani su favoriti u odnosu na nas. Ali nogomet je jedna od najnepredvidljivijih igara i svakako se imamo pravo nadati da će podići pobjednički pehar'.

DALIĆEVI VITEZOVI

Francuzi nisu ni svjesni kakvu životnu priču, na putu do svjetskog vrha, imaju hrvatski heroji

Pogledaj galeriju

Sigurno su vam ovih dana emocije na vrhuncu?

'Naravno da jesu, ali unutra sam u stvari jako miran jer imam dobar predosjećaj. Mislim da se ova dva rezultata iz 1998. i 2018. sada sjajno nadopunjuju. Mi smo napravili bazu, a ovi dečki su potvrdili da su Hrvati svjetska nogometna velesila'.

Jeste li ikada pomislili da netko u bliskoj budućnosti može dostići pa i prestići onaj vaš uspjeh iz 1998?

'Nisam previše razmišljao o tome, znao sam da će biti teško, i uvijek su veće šanse da nas nitko neće dostići. Kad se samo sjetimo kako je teško izboriti velika natjecanja. Ali vjerojatno nismo ni svjesni koliko smo dobri u nogometu. Ovo je posebna generacija, u svakom slučaju, i potpuno zasluženo smo se našli u finalu. Uspjeli su to napraviti usprkos nekim lošim stvarima koje su okruživale hrvatski nogomet te lošoj atmosferi koja je vladala uoči Svjetskog prvenstva'.

Došli su u Rusiju, baš i poput vas, bez velikih očekivanja. Možda je tako i bolje?

'Da, a na kraju je ispalo fenomenalno. Kako nama, tako i njima. Želim im puno sreće i neka se popnu na najvišu stepenicu', rekao je za tportal Dario Šimić, koji je u Rusiji već deset dana, jer u All-Star momčadi sudjeluje na nogometnom turniru Kupu legendi.

A suigrači u njegovoj momčadi su Hristo Stoičkov, Salgado, Mendieta, Frank de Boer, Jari Litmanen, Cafu, Rivaldo, Totti, Maldini...

Sažeci Hrvatske nogometne lige

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal