INTERVJU

Dario Šimić krenuo u otvorenu bitku protiv Davora Šukera

19.11.2017 u 17:21

Bionic
Reading

Bivši nogometni reprezentativac, sa 100 nastupa u hrvatskom dresu, Dario Šimić napokon je progovorio o svojoj želji da preuzme Hrvatski nogometni savez

Nakon što se proteklih tjedana zakotrljala priča o mogućim 'prijevremenim' izborima za čelno mjesto pri Hrvatskom nogometnom savezu, u petak je pak direktor istog, Damir Vrbanović tek najavio da će izbori biti u travnju sljedeće godine.

'Tko zna zašto su se predomislili? Dok ne doznamo prave razloge, možemo samo špekulirati. Možda se g. Šuker uplašio bi li imao podršku potrebnog broja županijskih saveza?, rekao je Dario Šimić na početku razgovora za tportal.

  • +3
Dario Šimić postao ambasador Huaweija Mate 9 Izvor: tportal.hr / Autor: Miroslav Wranka

Dakle, vremena za predstavljanje programa ali i potrebno skupljanje glasova i simpatija birača u nogometnom izbornom tijelu još je dovoljno. Ali od ovog vikenda posve je jasno da se u tu bitku uključuje i Dario Šimić, bivši hrvatski reprezentativac.

'Želim vratiti povjerenje u hrvatski nogomet, a to mogu samo kao predsjednik HNS-a. Mislim da imam dovoljno referenci za taj posao. Bivši sam reprezentativac, sa stotinu nastupa za našu zemlju. Nogomet obožavam i u njemu sam se puno puta dokazao. Moj je život bio - i još je uvijek - širi od nogometne utakmice; s obitelji sam izgradio i uspješnu poslovnu priču. Usto, podsjetit ću vas na svoj angažman u Nogometom sindikatu, prvom sportskom sindikatu u Hrvatskoj, na koji sam iznimno ponosan', rekao je Šimić.

Pri tom je otkrio kako u nekolicini bivših suigrača ima veliku podršku, a to su Mario Stanić, Stipe Pletikosa, Goran Vlaović, Marijo Jurić, ali i da će njima pridodati neke ugledne poslovne ljude.

'Bit će puno posla. Trebat će nam odgovornih ljudi kako bi se ti ciljevi ostvarili, sam nitko ne može. Uz dužno poštovanje, mi u Savezu za glavnog direktora imamo pravnika, a pravnik je i Vlado Iveta, koji je tajnik. Naša je krilatica: nogomet prije svega. Nas zanima gdje će nogomet biti 2025. godine, kakve igrače tada želimo stvarati. Predsjednik FIFA-e Infantino rekao je Bobanu: 'Zvone, ti ćeš puno lakše naučiti administrativne stvari nego što ću ja razumjeti nogomet'. Mi nudimo autoritet znanja'.

Iako ga Šimić nije spomenuo u svojoj grupaciji ljudi, Joško Jeličić jedan je od onih koji su prvi javno krenuli s podacima odnosno brojkama a koje u HNS-u pokušavaju 'zamagliti'. Slaže se s time i potencijalni predsjednik HNS-a.

'U onome što je javno dostupno kroz dokumente, imamo priliku vidjeti da je zadnjih godina došlo do naglog povećanja izdvajanja za pojedine stavke, poput troškova promidžbe, naknade ostalim osobama izvan radnog odnosa... Ne mogu unaprijed osuđivati, ali sve to budi određene sumnje. Ne znam gdje je taj novac odlazio, ali znam gdje nije - klubovi nisu dobili apsolutno ništa. Savez mora ulagati novac u razvoj baze. Vjerujem da privlačenjem novih sponzora i aktivnijim povlačenjem sredstava iz europskih, ali i fondova Fife i Uefe, možemo osigurati klubovima 300 milijuna kuna u sljedećih pet godina'.

Šimić je obećao, ako preuzme HNS, kako će reprezentacija igrati diljem Hrvatske ali i otkrio kako bi savez trebao funkcionirati.

'Budući savez dičit će se maksimalnom transparentnošću financijskog poslovanja, te će podizati nogometnu infrastrukturu u svim dijelovima naše zemlje. HNL je naša baza, i njoj ćemo posvetiti maksimalnu pozornost, te vratiti Udrugu prvoligaša'.