SANTIAGO BERNABEU - 21 SAT

Danas se igra najveći derbi nogometa - El Clasico; Real pod pritiskom pobjede, a Barca zadnjih sezona dominira u Madridu

01.03.2020 u 12:08

Bionic
Reading

U nedjelju je na rasporedu najveći derbi nogometa, u sklopu 26. kola španjolskog prvenstva na Santiago Bernabeu od 21 sat igraju Real Madrid i Barcelona

Prilično su se brzo promijenile uloge na samom vrhu ljestvice Primere i Real Madrid, koji je cijelo vrijeme imao prednost u odnosu na Barcelonu, sada prije velikog derbija i El Clasica ima dva boda manje od Katalonaca i prioritet pobjede.

Potencijalni poraz Reala bi gurnuo na pet bodova minusa i bez obzira na neuvjerljivost i jedne i druge strane tijekom posljednjih mjeseci, bio bi to novi udarac Madriđanima i vrlo teška situacija do kraja sezone.

Još početkom veljače činilo se kako Real uživa u dobroj sezoni i mnogo toga je držala ta momčad pod kontrolom. No, onda je uslijedilo ispadanje u Kupu kralja (domaći poraz od Real Sociedada 3:4 gdje su popucale do tada vrlo čvrste obrambene niti). Uslijedio je blijedi domaći ligaški remi protiv davljenika Celte (2:2), poraz kod Levantea (0:1) i izgubljena utakmica u prvom ogledu osmine finala Lige prvaka na domaćem terenu od Manchester Cityja (1:2), piše dvoznak.com.

Zadnji su tjedni opet na površinu izbacili napadačke probleme. Benzema definitivno ne može sve sam i ovoj momčadi u tom smislu silno nedostaje Eden Hazard i njegove potencijalne sjajne igre iz Chelseaja. No, Hazard nije niti sjajan, niti uopće igra ove sezone zbog silnih ozljeda.

Real ove sezone nije izgubio ligašku domaću utakmicu (8-4-0) i prima vrlo malo golova na Santiago Bernabeu, a podsjetimo kako ni tijekom prosinca nije primio gol kada je igrao na Camp Nou (0-0). Čak štoviše, tada je bio bliži uspjehu.

'Svašta je moguće u ogledu protiv najvećeg rivala, ali nadamo se najboljem. Moj se sastav sigurno može izdignuti nad lošijim nastupima u posljednje vrijeme. Formula za uspjeh u ovakvom derbi susretu su glava, srce i zajedništvo. Sve to mi imamo, ali moramo to i pokazati', naglasio je prije velikog ogleda trener Reala Zinedine Zidane.

  • +60
Real Madrid - Manchester City, Liga prvaka Izvor: EPA / Autor: RODRIGO JIMENEZ

Barcelona se vratila na tron prvoligaške ljestvice, ali ne možemo govoriti da se to dogodilo baš zbog nagle pozitivne promjene katalonskih navika. Barcelona je samo iskoristila posrtanja Reala, ali treba priznati i statistika ne vara: Barcelona je dobila zadnje 4/4 ligaške utakmice (doma Levante 2:1, Getafe 2:1 i Eibar 5:0 te u gostima 3:2 kod Betisa),

Osim Eibara to su bile vrlo teško izborene pobjede i često je u njima odlučivala prvenstveno inspiracija Messija. Ali, osim tih pobjeda u zadnje vrijeme je Barcelona ispala u Kupu kralja (od Athletica) te se spašavala poraza u prvom ogledu osmine finala Lige prvaka (1:1 kod Napolija).

Najveći Barcelonin problem ove sezone su ozljede, određena klupska previranja, ali i igre u gostima u Primeri. Barça ima u gostima slab omjer 5-3-4 što je daleko od brojki koje mora imati tako moćna momčad.

  • +20
SSC Napoli - FC Barcelona; Liga prvaka, 25.2.2020. Izvor: Profimedia / Autor: CARLO HERMANN / AFP / Profimedia

Inače, gostovanje u Madridu je posljednjih godina bilo vrlo ugodno za Barcelonu. Naime, Barcelona je dobila 4/4 posljednje ligaške utakmice na Santiago Bernabeu. Pritom je u čak tri ogleda izdržala bez primljenog pogotka, kao i što je dvije utakmice dobila s hendikepom (4:0, 3:2, 3:0 i prošle sezone 1:0). Prečvrsta je to podloga da bi takvi rezultati bili slučajni.

Barcelona ima 4-3-0 protiv Reala u posljednjih sedam ogleda (sva natjecanja), a zadnju je utakmicu izgubila u kolovozu 2017. godine (0:2, španjolski Superkup).

'Realu je ova utakmica vjerojatno nešto važnija nego nama kada govorimo o stanju na ljestvici. Ništa se, naravno, ne bi riješilo niti našom pobjedom, ali bi stvorenih pet bodova plusa ipak vrlo lijepo izgledalo. Opušteni smo, imamo plan koji moramo sprovesti na terenu i radujemo se ovom izazovu. Cityjev recept? Bilo je vrijedno vidjeti tu utakmicu, ali imamo i svoj recept', izjavio je trener Barcelone Quique Setien.