CARRICKOV GOL ZA POBJEDU

Da su Turci bili hrabriji, United bi loše prošao

20.09.2012 u 10:25

Bionic
Reading

Dvoboj engleskog viceprvaka i turskog prvaka trebao nam je dati konkretne odgovore na neka pitanja. Koliko daleko može United u Ligi prvaka, a može li Galatasaray ponoviti uspjeh Basela od prošle sezone? Dio je ovo analize, koju je objavio naš korisnik Van_Persie na tribina.hr

Iako je favorit bio jasan, Turci su prije početka bili u laganoj prednosti. U utakmicu su ušli praktički kompletni, dok Ferguson nije mogao računati na Jonesa, Smallinga, Younga i Rooneya. Iako se na prvu ne čini kao veliki hendikep, tijekom utakmice su se javljali određeni problemi vezani upravo uz izostanke.

United je počeo u svojoj klasičnoj 4-4-2 formaciji u kojoj je Kagawa bio povučeniji u odnosu na Van Persia. Na poziciju Younga prebacio se Nani, dok je njegovo mjesto preuzeo Valencia. Malo iznaneđenje je bila prednost Evansa u zadnjoj liniji ispred Ria Ferdinanda. Galatasaray je također zaigrao 4-4-2, kojeg se tijekom utakmice nisu striktno držali.

Utakmica je počela žustro, početno odmjeravanje protivnika je preskočeno. Prije same igre u oko je upao djelitelj pravde Wolfgang Stark. Očito voli pogodovati velikima, propustio je dodjeliti čisti jedanaesterac za goste. Koliko je to moglo utjecati na sami rezultat nikad nećemo doznati, no šteta je učinjena. United je odmah u početnoj fazi nametnuo svoj ritam. Velika trka i izvlačenje Kagawe i nešto manje Van Persia nadomjestilo je činjenicu da im nedostaje pravi kreator. Pažnja braniča Galatasaraya je bila totalno usmjerena na njih dvojicu, pa su se Scholes i Carrick nerijetko iz drugog plana 'svaljivali' u 16 metara protivnika. Ako mislite da je to bila jedina prijetnja, grdo se varate. Nani je na lijevoj strani radio pomutnju, ulazio u sredinu terena, te dodatno upošljavao dvojicu napadača. Jako je podsjetio na Ronaldove najbolje partije u dresu Reala. Gosti su previše toga krpali, a Valencia je na desnoj strani nerijetko ostajao sam, što je bila dodatna opasnost. Jednostavno rečeno, prvih 15-20 minuta je izgledalo kao da ćemo vidjeti 'masakr'.

Uključite se i vi u raspravu – registrirajte se na Tribina.hr, informirajte se o vlastitoj reputaciji, sudjelujte u stvaranju sadržaja i gledajte live prijenose!

Ovaj tekst autorsko je djelo korisnika Van_Persie.

Turci su ušli u utakmicu bez respekta, ali i bez plana, barem dok se nisu opekli. Početne napadačke ambicije su ih koštali ranog pogotka. Tek kada je vidio da ipak ne posjeduju tu kvalitetu, trener gostiju Fatih Terim (EURO 2008.) je svoje igrače uz nekoliko povika i gesta doveo u red. Istina, povukli su se, no na tu gustoću Manchester nije imao odgovor. Utopija domačina počela je blijediti i nestala u svega 5-6 minuta. Zapravo, United je igrao koliko mu je to Galatasaray dopustio. Ne može se reći da su igrali bunker, no povukli su se na 30 metara od svoga gola i od onuda vrebali kontrama i polukontrama. Čim se povećala njihova agresivnost s terena je 'nestao' Paul Scholes. Bez da se umanjuje njegovo ime, ali sinoć je jedino to ostalo od njega. Na turski presing odgovarao je panikom i s dosta poklonjenih lopti stavljao svog kolegu Carricka i obranu u nezgodnu situaciju, što ih je dodatno umaralo.

Turske snage predvođene su dvojicom krilnih igrača. Točnije po desnoj strani Hamit Altintop, koji je zaboravljen od preofanzivnog Nanija i sporog Scholesa odvlačio Evru ulaskom u sredinu terena, što je stvaralo dodatni prostor za Ebouea iz drugog plana. Na tu jednu 'foru' stvorilo se dosta neiskorištenih poluprilika. Na lijevom krilu se istaknuo Amrabat, soloakcijama i podvaljivanjima lopte za napadače. S vremenom je igra Uniteda bila pročitana, te svoje prilike gosti nisu stvarali iz (polu)kontra, već iz akcija kao ravnopravan protivnik. Početni posjed lopte u korist Uniteda se spustio na 50%-50%. Od koristi nije bio ni Van Persie, koji je odigrao vrlo škrto, u smislu nuđenja sebe u akcijama, dok Kagawa nije mogao sam.

Do poluvremena je Galatasaray prijetio, no ništa se nije moglo učiniti pored odličnog stoperskog para Vidić - Evans. Ipak, panika u redovima domaćina je bila prisutna, što potvrđuje statistika. 7 udaraca i 6 kornera u prvom dijelu za Galatasaray. Nekoliko boljih prigoda:

7. Nani prolazi Eboua i dolazi 1 na 1 s Muslerom koji blokira njegov udarac
7. Carrick odrađuje prvo dupli pas s Kagawom, zatim s Van Persiem, te prlazi Musleru i u padu loptu šalje za 1:0.
10.Scholes griješi u predaji lopte, Inan vuče kontru, daje lopte za Ambrata koji u naletu s 17 metara gađa gredu.
28. Altintop s vrha šesnaesterca iz puca, lopta iz bloka lagano dolazi u ruke De Gee.
30. Van Persie nabacuje iz kornera, Nani glavom malo pokraj gola.
38. Evra radi faul na rubu 16 metara. Skraćeni korner, Altintop zaboravljen na vrhu 16 metara, puca malo pokraj desne vratnice.

Gubitnički mentalitet u drugom poluvremenu...


Drugi dio počinje slično kao i prvi. United nameće svoj tempo i odmah promašuje nekoliko izvanrednih prilika. No ponovno je ta igra bila dvosjekli mač. U tom razdoblju Galatasaray imao dvije šanse, koje ipak nisu iskoristili. Za razliku od prvog poluvremena, drugi dio je bio neočekivano dosadan. United je nakon početnog pritiskao posustao. No nije dozvoljavao Turcima da razviju svoju igru. Scholes se popravio, dodavao u dubinu samo onda kada je to i morao. Lošu izmjenu je napravio trener gostiju. Odličnog Ambrabatu zamjenio je impresionirani Emre Colak.

Jedini raspoloženi igrač i dalje ostaje Alintop, no i on sam je bio dovoljna prijetnja. Nevjerovatno je za klub poput Manchestera da u ovakvoj utakmici kod kuće Evra pleše na rubu crvenog kartona, da Ferguson zatvara utakmice vađnjem Scholesa i ulaskom Fletchera. Van Persie je odigrao kriminalno loše. Primjeti se da nema tu rutinu kao Rooney. Odigrao je privatnu utakmicu, bez da olakša posao veznom redom. Samo je čekao lopte na rubu zaleđa, a kada bi ju dobio, samo bi upropastio akciju. Kagawa nešto bolji, no uz povučeniju igru veznjaka jednostavno nije mogao sam. S druge strane, Galatasaray je pokazao kako su još uvijek nedorasli, barem u psihičkom smislu. Manchester je praktički nudio svoj gol, no odigrali su to jako bojažljivo, kao da im odgovara poraz od jedne razlike. Manchester se trgnuo promjenom napadača. Umjesto Kagawe ušao je Welbeck, a umjesto Van Persia Chicarito. Željni dokazivanja podigli su tempo, zainteresirali Nanija i Valenciju, što je rezultiralo s nekoliko većih promašaja. Sve u svemu, loše drugo poluvrijeme...

Manchester ne može dugo ovako. Da su Turci bili hrabriji kao Wigan u subotu, Ferguson ne bi dobro prošao. Igrači se previše troše u malim utakmicama, klupa je tanka, a ritam naporan. Zimski prijelazni rok je njihova šansa, ukoliko ga neiskoriste, ne piše im se dobro...

Na Galatasarayu se osjetilo neigranje u Europi zadnje dvije godine. Unatoč tome što posjeduju nekoliko poznatijih imena kao što je Eboue, Elmander, Altintop ili Balta , ovoj ekipi nedostaje zajedničkog iskustva igranja u Europi. Dobar su kolektiv, no samo dobar.