riječ stručnjaka

Cvitanović vrlo direktan: Ne znam koliko je to dobro za hrvatski nogomet, na 60 posto smo...

05.09.2022 u 20:00

Bionic
Reading

Od petka do nedjelje igrane su utakmice 8. kola SuperSport Hrvatske nogometne lige, a ovog ponedjeljka na programu MAXSport 1 (MAXtv) sve su utakmice i analizirane u specijaliziranoj emisiji Studio HNL

Uz voditelja emisije Sašu Marića, stručni su komentatori Rajko Magić i Mario Cvitanović, veliki nogometni poznavatelji, ujedno i treneri.

U ovom su kolu promovirana dva nova trenera (op.a. Poms u Osijeku i Angelovski u Gorici), dok nakon nedjelje (Cosmi u Rijeci) dolazi još jedan. A tu je posebno zanimljiv bio komentar Marija Cvitanovića, a koji je zapravo upućen čelnicima hrvatskih klubova.

'Sad smo na jednom dobrom postotku što se tiče stranih trenera. Na 60 posto smo. To za jednu državu, koja je viceprvak svijeta, a od deset klubova, šest ih treniraju stranci, to nije dobro. Ne znam koliko je to dobro za hrvatski nogomet. A to je još jedan dokaz da Hrvatska nije oplodila svoj uspjeh u Rusiji, što se tiče nekog trenerskog dijela. Činjenica je da naši treneri izgleda bolje kotiraju vani, nego ovdje. Jer ako samo spomenemo Tudora u Marseilleu, Jurića u Torinu, Kovača u Bundesligi, Ivana Leku... I još niz trenera koji rade vani, po manjim klubovima, a imaju uspjeha, To znači da naši treneri valjaju'.

'Očito čelnici klubova tako ne misle', dodao je Saša Marić.

'To je njihovo razmišljanje. I naravno, svatko ima pravo na to. Oni upravljaju klubovima i oni donose odluke, a vidjet ćemo koliko su te odluke ispravne ili ne. Druga stvar je da su hrvatski treneri stvorili te igrače koji su nas osvjetlali obraz u Rusiji na svjetskom prvenstvu. Te igrače je netko stvorio. A to su sigurno hrvatski treneri, a ne strani. Vidjet ćemo što će ti potezi donijeti novoga. Vidjet ćemo ih malo kroz ove utakmice'.

Spomenuo je Cvitanović i novog trenera Rijeke, Sersea Cosmija.

'Njega osobno ne poznajem, ali u moje igračko vrijeme bio je trener u Italiji. Karakteran trener, osebujan lik, trener s velikom energijom, napravio je s Perugiom jako puno. Međutim, postoji jedna detalj, to je bilo prije 20 godina. Pitanje je samo u kakvoj je formi u ovom trenutku'.

U emisiji je kao sudački ekspert stručnu analizu dao i Draženko Kovačić, koji je bio vrlo oštar prema bugarskom sucu, prvoms tranom u hrvatskom prvenstvu, Bugarinu Radoslavu Gidzhenovu, koji je sudio na utakmici Varaždina i Gorice. Sporna je bila 4. minuta.

'Prvi puta smo imali tu razmjenu sudaca. Mogućnost mladim sucima da iskuse međunarodni teren. Imamo dugotrajno i očigledno povlačenje, koje je počelo prije izvođenja udarca iz kuta. Ovo spada u domenu manjka poštovanja prema nogometnoj igri, i od sudaca se očekuje da djeluju proaktivno i preventivno, da zaustave izvođenje udarca iz kuta, kako bi reagirali na ovakvo povlačenje. Znači, obavezno žuti karton. Ovdje se nije dogodio žuti karton. A ako se povlačenje nastavilo i kada je lopta upućena u igru, morao se dosuditi kazneni udarac. Sudac je propustio dosuditi kazneni udarac, jer je povlačenje trajalo kad je lopta već ušla u igru, uz opomenu odnosno žuti karton. Naravno, ovdje se očekivala i VAR intervencija. Komunikacije je bilo između njih, ali da li su smatrali da lopta još uvijek nije u igri, zbilja ne znam. U svakom slučaju VAR intervencije je moralo biti, i morao je biti dosuđen kazneni udarac', pojasnio je Kovačić.

Cijelu emisiju pogledajte u nastavku.

Emisija Studio HNL - 8. kolo SuperSport Hrvatske nogometne lige Izvor: tportal.hr / Autor: MAXSport/Croatel

>> Hrvatski nogomet samo na MAXSport kanalima!

>> Nova sezona SuperSport Hrvatske nogometne lige i sav hrvatski nogomet gledaju se ekskluzivno na MAXSport 1 i MAXSport 2 kanalu na MAXtv-u. Više informacija OVDJE.

>> Sve video sažetke SuperSport Hrvatske nogometne lige pogledajte OVDJE.

>