LINEKER IPAK NIJE U PRAVU

Čudo u Berlinu: Njemačka izgubila vodstvo 4:0!

16.10.2012 u 22:51

Bionic
Reading

Kada se želi prispodobiti upornost i ustrajnost, najčešći pozitivan primjer su Nijemci, ali 'moćni elf' je u kvalifikacijama za SP svojim navijačima priredio nevjerojatan šok i dozvolili su si gubitak vodstva od čak 4:0

Njemačka je u Berlinu dočekala Šveđane i lakše od očekivanog došla do, činilo se neupitnim, kapitalne prednosti. Već u prvih 15 minuta Miroslav Klose je zabio dva gola i tako došao samo na gol od njemačkog rekordera Gerda Müllera, a na 3:0 je prije odmora povećao Per Mertesacker.

Tradicionalno, Njemačka nije stajala i već u 56. minuti Özil je zabio za 4:0. Gary Lineker odavno je 'objasnio' nogometna pravila (igra se 11 na 11 i uvijek pobjeđuje Njemačka), ali nastavak dvoboja donio je jedan od najšokantnijih zapleta u povijesti njemačke reprezentacije.

U 62. minuti Ibrahimović je svladao Neuera, a već dvije minute kasnije Lustig je Skandinavce približio na nešto perspektivnijih 4:2. Šveđani su dodatno povećali razinu rizika i u 76. minuti Elmander je smanjio na 4:3, da bi u trećoj minuti nadoknade veznjak moskovskog CSKA Rasmus Elm zabio za 4:4. Nevjerojatan povratak koji će Šveđani prepričavati još godinama.

Njemačka je imala priliku odvojiti se na čelu ljestvice od Šveđana, no s osvojenim bodom Švedska je došla na sedam bodova iz tri dvoboja, dok Njemačka ima deset iz četiri utakmice. Nastave li natjecanje bez kikseva (u skupini C još su Austrija, Irska, Kazahstan i Farski Otoci), Šveđani će u posljednjem kolu na svom travnjaku imati priliku i preuzeti vodstvo te se izravno kvalificirati na SP.

SP kvalifikacije Europa, Skupina C, 5. kolo
Njemačka 4 4 Švedska
Strijelci
1:0 M. Klose (8') 2:0 M. Klose (15')
3:0 P. Mertesacker (39') 4:0 M. Özil (56')
4:1 Z. Ibrahimović (62') 4:2 M. Lustig (64')
4:3 J. Elmander (76') 4:4 R. Elm (90')
Sastavi
M. Neuer
P. Lahm
P. Mertesacker
J. Boateng
H. Badstuber
B. Schweinsteiger
M. Özil
T. Kroos
M. Reus (87' L. Podolski)
T. Muller (67' M. Gotze)
M. Klose
A. Isaksson
J. Olsson
A. Granqvist
M. Lustig
B. Safari
S. Larsson (80' T. Sana)
R. Elm
P. Wernbloom (47' K. Kallstrom)
S. Holmen (46' A. Kacaniklic)
Z. Ibrahimović
J. Elmander
Žuti kartoni
M. Reus 83'
P. Lahm 89'
B. Schweinsteiger 90'
A. Isaksson 40'