KONGRATULIEREN

Čudesna fešta u Dortmundu

14.05.2011 u 18:29

Bionic
Reading

Borussia Dortmund, već ranije okrunjeni prvak Bundeslige, u zadnjem je kolu na Westfahlenu dočekala Eintracht Frankfurt i preokretom došla do pobjede 3:1

Čitav stadion bio je žut, ali tako je kada Borrusia igra i Liga kup protiv nekog niželigaša. Westfahlen je uvijek pun, bučan i odan i zato je trijumf Borussije najljepša europska priča sezone. I kakva je to točka na i bila!

Navijale su sve tribine, stajanje je bilo prepuno (kad čeljad nije bijesna, kuća nije tijesna), pjesma se nije utišavala ni za decibel tijekom 90 minuta, a na terenu igra mlada, poletna momčad koja je srušila skupi Bayern. Trener Klopp već je ušao u povijest kluba, a ima potencijal i za dostići ikonu Hitzfelda.

Eintracht je poveo u prvoj minuti nastavka (Rode), ali fešta nije stajala. Borussia je (Barrios) propustila i penal u prvom dijelu, no navijači su znali na što im je momčad spremna i željeli su dati svoj veliki doprinos. Dortmund je, s navijačkog aspekta, možda i središte Europe.

U 68. minuti Barrios je zabio za izjednačenje, skinuo dres i bacio ga prema tribini. Dobio je žuti karton, ali isplatilo se. Četiri minute poslije Hummels je izvanredno povukao i namjestio zicer nakon kojeg si je Eintracht sam zabio. Preokret je bio kompletiran, a najbolje je tek slijedilo.

U 70. je do četvrtog suca došao Dede i stadion je eksplodirao od emocija. Dede je u klubu od 1998, a uprava mu nije ponudila novi ugovor, jer više nije na potrebnoj razini, i navijači su se dobili priliku pozdraviti sa svojim junakom. Bajka je zamirisala u 81. minuti. Borussia je izborila drugi penal i više od 80.000 navijača (za malo preostalih mjesta nakon godišnjih ulaznica putem weba se prijavilo više od 400.000 ljudi) spontano je počelo prizivati Dedea. Suigrači su mu donijeli loptu, pljeskali mu i pratili do kaznenog prostora. Dede je uzdahnuo, puknuo, ali nedovoljno dobar šut sjajni Fährman je pretvorio u svoj drugi obranjeni 'elver' večeri. Ipak, skandiranje ni na trenutak nije stalo. Baš mu nitko nije zamjerio.

Da umiri i kladioničare koji su im najviše, vjerovali Borrusia je zabila i treći, a dvostruki strijelac postao je Barrios, koji je skinuo korner zastavicu i pred tribinom simulirao sviranje gitare. Da mu je Gagelmann dao drugi žuti karton, bilo bi to pretenciozno od suca. Dortmund ide u Ligu prvaka i bit će to novi doprinos elitnom natjecanju s iskonske nogometne strane.

Izravno u ligu prvaka ulazi i Bayer, a u kvalifikacije će Bayern. Europsku ligu će igrati Hannover i Mainz, ispadaju St. Pauli i Eintracht, a imenjaci iz Mönchengladbacha spas će tražiti u kvalifikacijama.