KOPLJANICI NA BRVNU

Cruyff sudski uspio opozvati Van Gaala

07.02.2012 u 16:30

Bionic
Reading

Legendarni nizozemski nogometaš i trener Johan Cruyff odnio je jalovu pobjedu u ružnome klanovskom okršaju bivših Ajaxovih velikana koji je epilog dobio na sudu

Nadležni je građanski sud u Amsterdamu u utorak presudio u korist 64-godišnjeg Cruyffa, najvećega nizozemskog i Ajaxova nogometaša u povijesti, koji je tim putem odlučio zaštititi vlastite i, po njegovu dubokom uvjerenju, klupske interese.

Protivno njima, smatra Cruyff, bilo bi imenovanje njegova mrskog neprijatelja Louisa van Gaala (60), uz neosporno najvećeg trenera Ajaxa ikada Rinusa Michelsa, jednog od najboljih stratega u povijesti kluba, na mjesto sportskog direktora u Ajaxu. Isto su u studenom prošle godine provela četvorica članova upravnog odbora kluba, Steven ten Have, Paul Romer, Marjan Olfers i kolovođa zavjere Edgar Davids, slavni igrač koji je pod Van Gaalom osvojio naslov europskog prvaka 1995. godine.

Peti član Upravnog odbora bio je tada, kao što je i danas, upravo Cruyff, no njega kolege, pozvavši ga na zasjedanje na koje je bio spriječen doći, nisu upoznali s dnevnim redom, odnosno točkom glasovanja o povjerenju Louisu van Gaalu.

Cruyff, koji je na tu poziciju gurao također legendarnog Marca van Bastena, uvrijedio se zbog načina na koji je izigran, te na pobunu natjerao trenerski kolegij u Školi nogometa u kojem su Wim Jonk, Dennis Bergkamp, Jaap Stam i Ronald de Boer, redom legendarni nizozemski nogometaši kojima je Van Gaal trebao postati šef. Ista je rezultirala krizom funkcioniranja kluba, te je slučaj završio na sudu.

Sudac je u utorak prosudio da su četvorica Cruyffovih kolega namjerno zaobišli karizmatičnog Nizozemca pri svom odlučivanju. Odluka je sada i konačno opozvana.

Generacijski sukob klanova u aktualnome nizozemskom prvaku, nastavak će dobiti u petak, kada će Skupština dioničara odlučiti o sudbini kompromitiranih članova upravnog odbora.