tuga u splitu

Crni dani za hrvatski borilački sport; preminuo još jedan od velikana koji je stvarao pobjednika K-1 turnira

01.06.2020 u 19:59

Bionic
Reading

Nakon Branka Cikatića, legendarnog hrvatskog borca, koji nas je napustio u ožujku, splitski sport, posebice broilački ostao je i bez još jednog uglednog člana, Veljka Vetme

Nakon kratke ali teške bolesti, napustio na je Veljko Vetma, jedan iz plejade velikih boraca koji su stasali u Splitu.

Kako piše Slobodna Dalmacija, još 2003. godine Milivoj Bajić i Mateo Marinović, nekadašnjim vrhunski borci, osnovali su Ameno, krenuli su doslovno 'od nule', ali su strpljivim radom s mladima pronalazili talentirane mladiće i djevojke koje su učili kickboxingu i muay thaiju, stvarali prvake, vodili ih prema vrhu. S vremenom su im se priključivali mnogi borci i treneri vidjevši pozitivnu energiju i potencijal kluba, a među njima je bio i Veljko Vetma.

Još 80-tih godina prošlog stoljeća Vetma se bavio borilačkim sportovima, u tadašnjim karate klubovima Solin, pa Hajduk, trenirao je s velikim Brankom Cikatićem. Ni kasnije dok se bavio treniranjem mladih nikad nije zazirao od mogućnosti da potraži savjet i pomoć tamo gdje nije bio siguran, stvarajući tako čvrste veze među trenerima i sportašima.

Dovoljno se sjetiti ogromnog uspjeha kojeg je, prije samo tri godine, ostvario Antonio Plazibat osvojivši u Japanu K-1 turnir postavši treći Hrvat nakon Branka Cikatića i Mirka Filipovića kojem je to pošlo za rukom. Pod vodstvom Milivoja Bajića i Veljka Vetme koji su djelovali kao moćan stručni tim Plazibat je nastavio s radom i popeo do samih vrhova, prošle godine bio proglašen najboljim novakom u Gloryju. No iz Ameno gyma potekli su mnogi kickboxing prvaci upravo pod vodstvom Vetme i Bajića, dovoljno je nabrojati imena Dina Tačija, Tomislava Čikotića, Marija Katića.

'Dragi Veljko, hvala ti za sav tvoj doprinos hrvatskom kickboxingu, hvala ti za svakog šampiona kojeg si stvorio i koji su nas proslavili u svijetu. Počivao u miru Božjem i svjetlost vječna svijetlila mu', piše na stranici HKBS gdje se mnoge kolege i sportaši opraštaju od poznatog splitskog trenera.