NIGERIJA

Crna zvijezda izblijedjelog sjaja

26.05.2010 u 09:24

Bionic
Reading

Afričke reprezentacije redom sanjaju da baš one na prvom Mundijalu na svom kontinentu naprave povijesni proboj do polufinala. No nisu imale sreće sa ždrijebom po skupinama i bit će dobro ako dvije prođu u Top 16. Na papiru najlakšu skupinu među njima ima Nigerija

I baš ta slavna Nigerija posljednjih godina ozbiljno nazaduje pa je se smatra možda i najslabijim od šest afričkih kandidata. Izblijedjelu slavu simbolizira aktualni trenutak u karijeri najtrofejnijeg nigerijskog nogometaša svih vremena Nwankwoa Kanua, koji sa 33 godine odavno više nije na naslovnicama. Mnogi koji pamte njegove zvjezdane početke u Ajaxu sredinom 90-ih, zatim u Interu i Arsenalu, iznenadit će se time da još igra profesionalni nogomet (pričuva je u Portsmouthu).

Nekad uz Kamerun najplodniji rasadnik talenata s Crnog kontinenta, najmnogoljudnija zemlja Afrike danas ima velikih problema s kultom reprezentacije i igračkim otkazima. Repka igra sporo i neuvjerljivo, bez dobrog organizatora igre u sredini terena kojim dominiraju defanzivci, što prema BBC-jevim izvješćima guši 'Pjotra' Odemwingiea, trenutno ponajboljeg napadača nigerijsko-ruskog podrijetla, rođenog u Uzbekistanu, koji je nakon slabih izdanja Nigerije u siječanjskom Kupu afričkih nacija (paradoksalno, jer završila je na trećem mjestu) 'poludio' zbog taktike bivšeg izbornika Amodua.

I tako je, svega nekoliko mjeseci do željno iščekivanog prvenstva, na klupu zasjeo dugogodišnji izbornik Švedske Lars Lagerbaeck. S obzirom da je većina udarnih igrača na radu u Njemačkoj i Engleskoj, prvi put moći će ih okupiti tek sredinom svibnja.

Malo svjetlo u tunelu zasjalo je nedavnim istupom engleske U-21 zvijezde Neduma Onuohe - defanzivac (još jedan! - op.a.) Manchester Cityja se nakon dugogodišnjeg nećkanja stavio na raspolaganje domovini koju je napustio kao sedmogodišnjak. Napadači Martins (nastupa za njemačkog prvaka Wolfsburg) i Obinna (Malaga) poznata su imena u europskim okvirima, ali nisu standardni u svojim ekipama.

PROGNOZA: Premda imaju problema, prva smotra na kontinentu koji se nogometno itekako može suprotstaviti tzv. razvijenom svijetu mogla bi značiti motiv koji će - što bi rek'o Ćiro - galvanizirati i homogenizirati svijetom rasute nigerijske (polu)zvijezde. U skupini su teoretski favoriti protiv Grčke i Južne Koreje, bez većih šansi protiv Argentine. Teško će dalje od osmine finala.