GARI KASPAROV

Čovjek i stroj zajedno su budućnost znanosti

06.07.2012 u 08:56

Bionic
Reading

U četvrtak navečer je u splitsku zračnu luku iz Moskve sletio avion kojim je legenda šaha Gari Kasparov doputovao na ljetovanje u Dalmaciju. To je jubilarni 20 put da Kasparov ljetuje u Hrvatskoj u njemu omiljenoj Makarskoj

Nakon slijetanja i carinskih formalnosti, u splitskoj zračnoj luci je održana i kratka konferencija za medije. Tema je bila šahovska simultanka na 20 ploča koju će ovih dana u Splitu odigrati dokazani prijatelj naše zemlje Gari Kasparov. Povod za simultanku su 20 godina od prvog dolaska slavnog šahista u Hrvatsku, stotinu godina organiziranog šaha u Hrvatskoj te podrška akciji 'Šah uz školu' koja se odnedavno promovira i u našoj zemlji.

Na samom početku konferencije Kasparov nije krio oduševljenje činjenicom da je ponovo u Hrvatskoj, za koju je prema vlastitom priznanju posebno vezan. Naglasio je da je sretan jer svake godine vidi napredak i nakon teških ratnih godina jasno vidi potpunu normalizaciju i opravak zemlje. Rado je prihvatio poziv da podrži akciju 'Šah uz školu', projekt kojeg on promovira širom svijeta. Na kraju je u šali dodao da Hrvatska zapravo ima simbol šaha na svojoj zastavi, što je čini zemljom šaha. Nakon konferencije smo iskoristili priliku te postavili nekoliko upita Kasparovu.

Kakav je u ovom trenutku odnos šahista i računala i kako će se to odraziti na budućnost te igre i vještine?

'Tvrdim da u ovom trenutku vrhunski šahist još uvijek, mada vrlo teško, može pobjediti računalo u jednoj partiji. Jedan na jedan u jednoj igri se to može. No, nekoliko partija za redom se već situacija znatno mijenja. Računalo igra pravolinijski, uvijek punim i jednakim intenzitetom, dok čovjek s druge strane znatno oscilira, umno ili fizički, pada mu i raste energija ili bioritam, žena ga naljuti ili ima loš dan, a ponekad je i u odličnoj formi. Dakle, računalo je u pet-šest ili više partija svakako u prednosti. No ta prednost računala po mom mišljenju nije problem. Budućnost šaha je možda u spoju šaha i računala ili da budem još širi, u spoju i suradnji čovjeka i stroja. To će donijeti doprinos znanosti, to međusobno nadopunjavanje i interakcija čovjeka i stroja'.

Bavite li se drugim umnim igrama i pratite li zbivanja na tom planu, primjerice uskoro je u kolovozu Olimpijada umnih igara u Lilleu?

'Znam za to i pratim sve aktivnosti na planu unaprijeđenja inteligencije i edukacije, kao što je uostalom i ova akcija 'Šah uz školu'. Šah može biti izvanredan edukacijski element i izazov. Šah u školama je dio kreativne budućnosti obrazovnog sustava. Sve ozbiljne vlade u svijetu, u što sam se nedavno osobno uvjerio primjerice u Južnoj Africi, obrazovanje drže ključnim za budućnost i razvoj zemlje i ovakvi programi su apsolutno dobrodošli'.

Što ćete prvo raditi kad dođete u Makarsku?

'Za početak ću prvi dan spavati. U Hrvatskoj na moru uvijek punim baterije. Tek nakon toga ćemo vidjeti što dalje'.

S obzirom da ste od danas na odmoru, samo jedno političko pitanje imajući u vidu koliko vam je, uz šah, važan vaš društveni i politički angažman. Prije dvije godine ste izjavili da je budućnost Rusije u integraciju sa Europskom Unijom. Jeste li možda u međuvremenu promijenili ili modificirali vaš stav s obzirom na sve stvari koje se događaju trenutno u Europi i u svijetu.

'Ne, nikako! Još uvijek mislim da je to strateški i dugoročni interes Rusije. Tvrdim da Rusija pripada Europi u kulturološkom i civilizacijskom smislu. Interes Rusije je u integraciji i suradnji s Europskom Unijom, trenutne poteškoće i kriza oko eura ili ekonomska kriza nisu prepreka. Ako se Rusija ne pretvori u suvremenu europsku državu, veliki dio zemlje će u budućnosti preuzeti radikalni islamisti i Kinezi'.